Η οικονομική ύφεση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Ρομπάι και Μπαρόζο προωθούν αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση

Η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες βράδυ, υπό τον προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πλέον να προωθήσουν συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η  Eurostat επιβεβαιώνουν την ανησυχία που επικρατεί στα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης, δεδομένου ότι η ανεργία αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας τον Ιανουάριο στο 10,7% του ενεργού πληθυσμού στην ευρωζώνη και στο 10,1% στο σύνολο της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν σε χθεσινή  συνάντηση με τους Προέδρους Χέρμαν Βαν Ρόμπει και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να βγει η ΕΕ από τον φαύλο κύκλο της μονομερούς δημοσιονομική λιτότητας, ο οποίος βαθαίνει την ύφεση. Ζητούν να αποτελέσει προτεραιότητα της Κοινότητας η ανάπτυξη και η απασχόληση, κυρίως στους νέους κάτω των 25 ετών.

Η βασική επιδίωξη του κ. Μπαρόζο, η οποία έχει συμπεριληφθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ και στο σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής,  είναι η προώθηση της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, την ψηφιακή τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ θα μπορούσε να διαθέσει ένα ποσό μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη μόχλευση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι να αποφασιστεί η ενεργοποίηση ενός πρώτου πιλοτικού προγράμματος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο, και στη συνέχεια να προβλεφθεί ένα ποσό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια, μέσω του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ της περιόδου 2014-2020.

Η προώθηση των ομολόγων έργων κερδίζει έδαφος σε επίπεδο κρατών μελών, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για λήψη κατ’ αρχήν απόφαση στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να αποφασίσουν την επιτάχυνση των εργασιών με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς και την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Στη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να αποφασιστεί η παράταση της θητείας κατά 2,5 χρόνια του Προέδρου της ΕΕ, η οποία λήγει στο τέλος Ιουνίου, ενώ ταυτόχρονα θα χριστεί και επίσημα Πρόεδρος της Ευρωζώνης για επίσης 2,5 χρόνια.

Τέλος, αναμένεται να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρα στη Σερβία, κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη και σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί.

Πριν από τη Σύνοδο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες εκτάκτως και το Γιούρογκρουπ υπό την προεδρία του κ. Γιούνκερ, προκειμένου να εξετάσει εάν η Ελλάδα τήρησε τα προαπαιτούμενα (εφαρμοστικοί νόμοι), ώστε να ενεργοποιηθεί η δεύτερη στήριξη της χώρα από τους εταίρους και το ΔΝΤ. Στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία για λήψη οριστικής απόφασης, την οποία στη συνέχεια θα κοινοποιήσει στους Ευρωπαίους εταίρους ο κ. Γιούνκερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"