Με 7.5 δις για επενδύσεις ήρθε ο Πρόεδρος της Triple Five

«Η Κύπρος από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις», δηλώνει ο Ναντέρ Γκερμεζιάν.- Εξήγησε τα σχέδια του για τουρισμό, τράπεζες, ομόλογα, ενέργεια ακόμη και για εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων. 

Η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Triple Five(555) Ναντέρ Γκερμεζιάν μετά από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Γκερμεζιάν ανακοίνωσε τα σχέδια του Ομίλου για επενδύσεις στην Κύπρο στους τομείς του τουρισμού, των τραπεζών και της ενέργειας. 

Ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, «είμαι ακόμη πιο πολύ πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε επενδύσεις στην Κύπρο». 

«Αισθάνομαι ότι αυτή είναι μια σωστή και καλή χώρα για επενδύσεις, έστω και εάν η οικονομία είναι λίγο αβέβαιη προς το παρόν. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σταματήσει κανέναν από το να έρθει εδώ. Αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ για να συνεργαστείς μαζί τους», είπε. 

Σημείωσε ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς παγκοσμίως, όπως είναι ο τουρισμός, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τουρίστες με ναυλωμένες πτήσεις από τη βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού». 

Αναφερόμενος στα σχέδια του Ομίλου για τον τομέα των τραπεζών, είπε ότι «εξετάζουμε τρία ενδεχόμενα. Το ένα ενδεχόμενο», όπως είπε, «είναι ο Όμιλος να ανοίξει στην Κύπρο παράρτημα μιας εκ των τραπεζών που έχει στη βόρειο Αμερική. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να ιδρύσουμε μια τράπεζα εδώ ή να κάνουμε διευθέτηση με μια από τις τοπικές τράπεζες ώστε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις εδώ», ανέφερε. 

Είπε ακόμη ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι ο Όμιλος εταιρειών του περιλαμβάνει πετρελαϊκή εταιρεία, αλλά και τμήμα παροχής υπηρεσιών σε άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. «Έχουμε 250 μηχανικούς μόνο σε αυτό το τμήμα, όλοι προσοντούχοι μηχανικοί, γεωφυσικοί», είπε. 

Ο κ. Γκερμεζιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Triple Five είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο. 

«Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στο θέμα των υποδομών εδώ», είπε προσθέτοντας ότι θα εγκαταστήσουν εδώ μεγάλες βιομηχανίες που διαθέτουν όπως είναι η βιομηχανία κατασκευής φορτηγών. 

«Μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των αυτοκινητόδρομων και της υποδομής» είπε και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε κάποια ομόλογα της Κυβέρνησης της Κύπρου». 

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του φυσικού αερίου σε σχέση με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι δεν συζήτησαν αυτό το θέμα, εκφράζοντας ωστόσο το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στον τομέα αυτό. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο όγκο επενδύσεων και κατά πόσον θα προχωρήσουν με όλες αυτές τις επενδύσεις, είπε ότι ο Όμιλος είναι αρκετά μεγάλος για να πραγματοποιήσει πολλές απ΄αυτές. 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι μελέτες για αυτές τις επενδύσεις «άρχισαν εδώ και μήνες».
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για τις διάφορες επενδύσεις που μελετά, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι, ήδη «έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό τομέα και εξετάζουμε το θέμα της συμμετοχής μας στον τομέα της ενέργειας». 

«Στον τουρισμό, ήδη, αρχίσαμε να βοηθούμε την Κύπρο. Έχουμε μεγάλη πείρα στη βόρειο Αμερική. Στείλαμε τους ανθρώπους μας στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τουρίστες με ναυλωμένες πτήσεις από τη βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού». 

Σε ερώτηση αν η εταιρεία του πήρε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα για ίδρυση τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις για να πάρουμε άδεια». 

Ερωτηθείς γιατί επιλέγει την Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε ότι ο λόγος είναι η γεωγραφική θέση της Κύπρου που βρίσκεται μεταξύ της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «έχετε επίσης καλό καιρό εδώ, καλές παραλίες και καλούς ανθρώπους. Εχω στείλει τους ανθρώπους μου εδώ για να μελετήσουν το ζήτημα. Πιστεύω ότι η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες σήμερα για να επενδύσεις». 

Σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει το θέμα δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο, απάντησε αρνητικά. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν μελέτησε το θέμα επένδυσης σε κυπριακά κρατικά ομόλογα, ανέφερε «ναι, το εξετάζουμε αυτό».

Ικανοποίηση Υπουργού Οικονομικών


Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας για τις επενδύσεις του Ομίλου Triple Five(555) στην Κύπρο, τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ομίλου στην Κύπρο πραγματοποιείται «σε πολύ δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας και την οικονομία της» και αναφέρθηκε στη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ομίλου νωρίτερα, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την τοποθέτηση ανθρώπων που εμπιστεύονται την Κύπρο, τους ανθρώπους και την οικονομία» και αυτό, πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα προς όλους μας, όχι μόνο προς την Κυβέρνηση, αλλά προς όλους τους πολιτικούς να αξιολογούμε σωστά και να μην πυροβολούμε τους εαυτούς μας». 

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είδατε ότι υπάρχουν άνθρωποι με πάρα πολλά λεφτά που μας εμπιστεύονται διότι βλέπουν και λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους», σημείωσε.

Ανακοίνωσε ότι «την ερχομένη εβδομάδα φτάνει ειδικό επιτελείο εμπειρογνωμόνων του Ομίλου στην Κύπρο για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που ήδη άρχισαν με Κύπριους ξενοδόχους για τη μεταφορά περίπου 80-100 χιλιάδων τουριστών μέχρι το τέλος του 2012 με προοπτική αυτός ο αριθμός να αυξηθεί του χρόνου».

«Το παρήγορο εδώ δεν είναι μονάχα η επιλογή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού από νέες αγορές -και έχει σημασία αυτό- αλλά και η πιθανότητα πέραν από τη χρήση των ιδιόκτητων αεροσκαφών τους να γίνει και μια συνεργασία με τις Κυπριακές Αερογραμμές από ευρωπαϊκούς προορισμούς», είπε. 

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, «σας έχει ήδη γνωστοποιηθεί και έχει κοινοποιηθεί και προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει δώσει ως ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση μαζί με το χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Triple Five για την προσεχή Δευτέρα αλλά νομίζω ότι θα δοθεί μια εβδομάδα αναβολή για τις 27-28 του Μάρτη''.

«Μας έχει γνωστοποιηθεί ότι επιτελείο 8 εμπειρογνωμόνων που είναι δραστηριοποιημένοι στην ιδιωτική τράπεζα που υπάγεται στο συγκρότημα της Triple Five και που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον Καναδά και με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, εξετάζει τα σενάρια της δραστηριοποίησης της στην Κύπρο, είτε ως θυγατρική είτε ως αυτόνομη νεοϊδρυθείσα κυπριακή εταιρεία».

«Πέραν τούτου σας έχει γνωστοποιηθεί ήδη η απόφαση αγοράς χρεογράφων πενταετούς διάρκειας και αυτό είναι ιδιαίτερη ανακούφιση για μας αυτή τη στιγμή που νοιώθουμε αποκλεισμένοι ουσιαστικά από τις διεθνείς χρηματαγορές και είναι η απάντηση μας προς όλους εκείνους που ενσυνείδητα ή ασυνείδητα τροχοδρομούν τον αποκλεισμό μας και όλοι αυτοί είναι εκτός Κύπρου για να μην παρεξηγηθώ», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν μίλησαν και για ποσό, είπε ότι «μιλήσαμε και για ποσό αλλά δεν είμαι εγώ εξουσιοδοτούμενος να το ανακοινώσω, θα το ανακοινώσουν οι ίδιοι και θα φανεί αυτό από το ενδιαφέρον τους μετά τη νέα έκδοση την οποία θα κάνουμε τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες». 

O Καζαμίας είπε, επίσης, ότι «βλέπετε με πόση διακριτικότητα ο Πρόεδρος της Triple Five σας είπε ότι ενώ είναι ένας από τους διεκδικητές στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, δεν έχει ανοίξει θέμα στον Πρόεδρο και αυτό σας παρακαλώ θέλω να το σημειώσετε και εμένα με ικανοποιεί ιδιαίτερα».

Ανέφερε ότι «τις προσεχείς εβδομάδες θα γίνει και άλλη ανακοίνωση από ότι μας έχει γνωστοποιηθεί γιατί έχει γίνει μια εξαγορά μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας και με δραστηριότητες στην Κύπρο όπου ένα κομμάτι της θα διαχωριστεί και θα εγγραφεί ως ξεχωριστή κυπριακή εταιρεία με προοπτική επέκτασης των δραστηριοτήτων της και πέραν των σημερινών δραστηριοτήτων της». 

«Όλα αυτά είναι μια παρηγοριά στη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, κυρίως από αποφάσεις και γεγονότα όπως ήταν η χθεσινή αξιολόγηση και ακριβώς είναι μέσα σε τούτα τα πλαίσια που προσπαθούμε και εμείς με πολύ μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε την απάντηση μας έμπρακτα προς αυτά τα οποία μας καταλογίζουν», επεσήμανε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν και άλλοι επενδυτές αυτού του βεληνεκούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο, είπε ότι «εάν ψάξετε θα δυσκολευτείτε να βρείτε πάρα πολλούς αυτού του βεληνεκούς, αλλά μεγάλου βεληνεκούς υπάρχουν και άλλοι και πρέπει να σας πω ότι θα αντιδράσουν θετικά στην πρώτη έκδοση των καινούργιων χρεογράφων που θα κάνουμε υπολογίζω μέχρι το τέλος του μήνα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;