Ο Χατζηπέτρου, άλλα 4 χρόνια, στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ

Τα έβαλε με Καζαμία, κόμματα και δημοσιογράφους για τα μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Τα προβλήματα της οικονομίας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και τα «μονομερή μέτρα» που έλαβαν Κυβέρνηση και Βουλή ως απάντηση, απασχόλησαν τις εργασίες του 49ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 438 αντιπροσώπων των Επαγγελματικών Κλάδων και Επαρχιακών Τμημάτων της Οργάνωσης. Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Ανδρέας Χριστοδούλου, ενώ εισηγητική ομιλία κατέθεσε προς το Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου. 

Εξάλλου, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα, χωρίς ανθυποψήφιο για νέα τετραετή θητεία.

Στη Γενική Απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα, η ΠΑΣΥΔΥ σημειώνει την «υπεύθυνη στάση» του συνδικαλιστικού κινήματος στα μέτρα για έξοδο από την οικονομική κρίση, προσθέτει όμως την έντονη πικρία του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου για τη μονομερή ψήφιση νόμων που προνοούν διαφοροποιημένες περικοπές σε μισθοδοτικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα, παρά τις συμφωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι, παρά τα επαχθή και ετεροβαρή μέτρα που μεθοδεύτηκαν σε βάρος των εργαζομένων του δημοσίου, οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας δεν αποσοβήθηκαν.

Προστίθεται ότι οι θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ για τις αιτίες των οικονομικών προβλημάτων δικαιώθηκαν, ενώ αναφέρεται ότι τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα συγκαλύπτονταν σκόπιμα, με στόχο να μειωθούν οι απολαβές και τα δικαιώματα στο δημόσιο και ακολούθως στον ιδιωτικό τομέα. 

Ακόμη, στη Γενική Απόφαση γίνεται λόγος για αθέτηση, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, της συμφωνίας με το συνδικαλιστικό κίνημα στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, λέγοντας ότι ο κ. Καζαμίας «αρκέστηκε στην εξασφάλιση της υποστήριξης των πολιτικών κομμάτων και πρωτοστάτησε στην προώθηση του επαχθέστατου αντιεργατικού μέτρου της παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων και του τιμαριθμικού επιδόματος».

Εξάλλου, το Συνέδριο καταδίκασε την «έλλειψη πολιτικής βούλησης από Κυβέρνηση και Βουλή» να προχωρήσουν στην υιοθέτηση πρακτικών μέτρων για δραστική μείωση και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που, όπως αναφέρεται, αποστερεί το κράτος από τεράστια έσοδα και έχει καταντήσει «γάγγραινα» για τα δημόσια οικονομικά.

Αναφέρεται επίσης ότι, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών και τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2011 για τους τρόπους συνεισφοράς του πλούτου και τη φορολόγηση της πολυτέλειας, «μέχρι σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο, τα υπερκέρδη και ο συσσωρευμένος πλούτος συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα οι συνέπειες της κρίσης να φορτώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των μισθωτών και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον ευρύ δημόσιο τομέα». 

Η ΠΑΣΥΣΥ κάνει ακόμη λόγο για ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα και εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας στη στελέχωση πολλών υπηρεσιών θα επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. 

Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Χριστοδούλου ανέφερε στην ομιλία του ότι τα προβλήματα της οικονομίας που σχετίζονται με την οικονομική κρίση συνεχίζονται, ενώ αναφέρθηκε στη δράση της οργάνωσης, σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, «για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων αυτής της κρίσης οι επιβουλές και οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου ενάντια στα συμφέροντα και δικαιώματα των μισθωτών και ιδιαίτερα ενάντια στους εργαζόμενους στον ευρύ δημόσιο τομέα». 

Παράλληλα, μίλησε για «πικρία και την απογοήτευση» του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, καθώς, όπως είπε, οι δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας με επαχθείς για τους εργαζόμενους παραχωρήσεις, κρίθηκαν από εργοδότες και πολιτικά κόμματα ως αμελητέες και ανεπαρκείς, «με αποτέλεσμα να ψηφιστούν μονομερώς νόμοι».

Είπε ότι οι μόνιμοι πολέμιοι των εργαζομένων στο δημόσιο συνέχισαν να στοχοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους, προβάλλοντας την αξίωση ότι το κόστος της κρίσης θα πρέπει να το επωμιστούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, αφήνοντας τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και το συσσωρευμένο πλούτο στο απυρόβλητο.

Μίλησε εξάλλου για συνέργιες κομμάτων και εργοδοτών, που αποσκοπούσαν στην εκθεμελίωση του κοινωνικού διαλόγου, με στόχο την περικοπή απολαβών και δικαιωμάτων σε πρώτο στάδιο στο δημόσιο και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. 

Πρόσθεσε τέλος ότι η ΠΑΣΥΔΥ «δεν πρόκειται να αποστεί από την πάγια θέση της για περιφρούρηση των αρχών της τριμερούς συνεργασίας και την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της» σε πλήρη συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Στη δική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι και το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα παρακολουθούν με θλίψη και αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει καταντήσει ‘μπαλάκι’ σε ένα διεθνές παιχνίδι των ισχυρών της Ευρώπης και των κερδοσκόπων». 

Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης, η ΠΑΣΥΔΥ, τόσο αυτόνομα όσο και από κοινού με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, είχε διακηρύξει την ετοιμότητα για συμμετοχή σε παραγωγικό διάλογο που θα οδηγούσε σε συναινετικές ρυθμίσεις για αντιμετώπιση της κρίσης και συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και τον Υπουργό Οικονομικών. 

Ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτεταμένα στις εξελίξεις που ακολούθησαν, με τις ενέργειες από πλευράς των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Κυβέρνησης και της Βουλής, καθώς και στις διάφορες συναντήσεις που ακολούθησαν.

Συμπλήρωσε ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα ανέμενε να εκτιμηθεί η υπεύθυνη στάση του και οι θυσίες των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε όμως ότι η Βουλή, κατά παράβαση των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, ενέκρινε και επέβαλε δικό της πακέτο οικονομικών μέτρων, μεταθέτοντας το βάρος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Μίλησε επίσης για στοχοποίηση του δημοσίου τομέα αναφορικά με τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που στοχεύει στο να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι για τα οικονομικά προβλήματα ευθύνεται ο δημόσιος τομέας, ενώ έκανε παράλληλα λόγο και για «σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ επιμένει στις πάγιες θέσεις της «για περιφρούρηση των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας» και κάλεσε το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο σε «μονολιθική» ενότητα και εγρήγορση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"