ΑΗΚ: Μέχρι και 35% μείωση στο ρεύμα από το φυσικό αέριο

Παράνομη η αγορά ρεύματος από τα κατεχόμενα – Πληρώνουμε χωρίς να το χρειαζόμαστε – Επικρίσεις βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, αποκάλυψε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί κατά 25 μέχρι 35% μετά την έλευση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. 

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Θράσου, το 95% του φυσικού αερίου που θα έρχεται μέσω αγωγών θα είναι για εξαγωγή, ενώ το 5% θα διατίθεται για τις ανάγκες τις κυπριακής αγοράς. Η ΑΗΚ παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό της για το 2012.

Η ΑΗΚ, είπε ο κ. Θράσου, μελετά το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου από το εξωτερικό, πριν την έλευση του κυπριακού, ώστε να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο η μείωση σε τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ανέλθει στο 30% αφού το φυσικό αέριο θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας αποϋγροποίησης.

Παρόλα αυτά ο Χάρης Θράσου είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και δεν μπορεί να έρθει «αύριο» το φυσικό αέριο. Για αυτό και αναμένει εντολή για την έλευση φυσικού αερίου. 

Υπέδειξε, παράλληλα ότι για να έρθει το φυσικό αέριο αυτό θα πρέπει να είναι, είτε σε συμπιεσμένη ή υγροποιημένη μορφή για κάτι το οποίο, όπως είπε, συνεπάγεται ανάλογες υποδομές.

«Και για τα δύο» είπε «χρειάζονται υποδομές όχι μονό εδώ που θα φτάσει αλλά και υποδομές εκεί που θα γίνει υγροποίηση και συμπίεση καθώς και τα μέσα μεταφοράς», συμπληρώνοντας ότι αυτοί που ήρθαν και μας είδαν μας είπαν ότι θέλουν περίπου 2 με 3 χρόνια για να γίνει αυτό το εγχείρημα».

Τόνισε εξάλλου ότι η ΑΗΚ θέτει στους αρμοδίους σειρά ερωτημάτων κατά πόσο υπάρχει τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο με τρία χρόνια το οποίο θα είναι στη φυσική του μορφή.

Σε περίπτωση, είπε, που θα είναι στη φυσική του μορφή θα είναι πιο φθηνό από το υγροποιημένο, προσθέτοντας ότι «δεν συμφέρει να κατασκευάσει κάποιος μόνο τους αγωγούς για την κατανάλωση που θα έχει η Κύπρος αφού με την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης θα παράγεται 20 φορές περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται η χώρα».

Κανένα πρόβλημα στην παροχή το καλοκαίρι
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, αφού θα συνεχίσει η λειτουργία προσωρινών μονάδων 165 μεγαβάτ ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα προστεθούν επιπλέον μονάδες ισχύος. 

Την ίδια ώρα είπε ότι η μονάδα 5 στο σταθμό Βασιλικού, η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη στο Μαρί, θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέχρι την 1η Ιουλίου, η μονάδα 4 μέχρι την 1η Νοεμβρίου και η μονάδα 3 μέχρι τον Δεκέμβριο.
Συνεχίζεται η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα
Θα συνεχίσει η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Χάρη Θράσου αφού η τιμή είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της μονάδας στη Μονή.

66 εκ. πλεόνασμα το 2012
Οι οικονομικές καταστάσεις του προϋπολογισμού της ΑΗΚ για το 2012 προβλέπουν ολικά έσοδα 1,188 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπάνες χρήσεως με φορολογία 1,122 δισεκατομμύρια ευρώ, με πλεόνασμα μετά τη φορολογία περίπου στα 66 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Θράσου, για τη χρηματοδότηση μέρους των κεφαλαιουχικών δαπανών, που ανέρχονται στα 191 εκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζεται νέος δανεισμός 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα επιδόματα
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Θράσου δήλωσε σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η ΑΗΚ για πληρωμένες καταχωρήσεις δηλώσεων και ανακοινώσεων στον Τύπο, ότι ο ημικρατικός αυτός Οργανισμός ανήκει στο κράτος και οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να ενημερώνονται.
''Το συνολικό κόστος για τη συγκεκριμένη περίπτωση'', δήλωσε ο κ. Θράσου, ''δεν ήταν 400.000 ευρώ αλλά 10.000 ευρώ''.

Για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι επανεξετάζονται όλα και αξιολογούνται σε συνεννόηση και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

''Πιστεύουμε ότι ορισμένα επιδόματα είναι δικαιολογημένα'', δήλωσε ο κ. Θράσου αναφέροντας για παράδειγμα το επίδομα βάρδιας και των υπερωριών, λέγοντας ότι δεν μπορούν να πουν στο πλοίο, που έρχεται βράδυ για να ξεφορτώσει στη Δεκέλεια, να περιμένει μέχρι τις 7:30 το πρωί που θα αρχίσουν εργασία οι υπάλληλοι της ΑΗΚ, αλλά να φροντίσει για έκτακτη απασχόληση υπαλλήλων της Αρχής, διαφορετικά θα αναγκαζόταν να πληρώσει περισσότερα για τη μεταφορά του φορτίου αυτού.

Υπάρχουν όμως και επιδόματα, πρόσθεσε, που τα συζητά η Διοίκηση με τις συντεχνίες και σε μερικά υπάρχει ανταπόκριση των εργαζομένων και θα αποκοπούν, ενώ για άλλα θα υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Οι βουλευτές
Η ΑΗΚ θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα εάν θέλει να καταστεί βιώσιμη στο άμεσο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σήμερα εξετάσαμε τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ κάτω από τη σκιά της έκρηξης στο Μαρί και δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε τα πάρα πολύ δύσκολα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η ΑΗΚ σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση και τη συνέχιση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, η διοίκηση και το προσωπικό της ΑΗΚ έχουν πετύχει ένα άθλο σε ό,τι αφορά την πλήρη αποκατάσταση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν υποτιμούμε αυτές τις προσπάθειες, αντίθετα τις αναγνωρίζουμε και τις λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη».

Ομως, συνέχισε, «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε κάποιες πάρα πολύ σημαντικές επισημάνσεις της ΡΑΕΚ που αφορούν την ΑΗΚ», σημειώνοντας ότι η ΡΑΕΚ έχει εισηγηθεί «τον εξορθολογισμό της δομής της ΑΗΚ, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της και να μειωθεί το κόστος για τον κύπριο καταναλωτή». 

«Αυτό που λέει η ΡΑΕΚ είναι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα εάν θέλει να καταστεί βιώσιμη στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε. 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το μονοπώλιο της ΑΗΚ «είναι από τους βασικότερους και κυριότερους λόγους που πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» και ότι αυτό ίσχυε και πριν το Μαρί.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο κόστος αποκατάστασης μετά την έκρηξη στο Μαρί, το οποίο η ΑΗΚ υπολογίζει «περίπου στα 200 -250 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνει τις ζημιές στη μονάδα αφαλάτωσης, οι εγκαταστάσεις της οποίας επίσης έχουν καταστραφεί από την τραγική έκρηξη». 

Όπως είπε, «οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα πληρώσουν αυτά τα κόστη προτίθενται να προχωρήσουν με αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανακτήσουν αυτά τα ποσά. Είναι πλέον ξεκάθαρο», είπε, «ότι ο Κύπριος φορολογούμενος θα πληρώσει την αμέλεια αυτής της Κυβέρνησης». 

Ως ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, «οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με τη νομιμότητα της αγοράς ρεύματος από τα κατεχόμενα». 

Κατά τη δική τους αντίληψη, «η σύμβαση στην οποία έχει προβεί η ΑΗΚ με ιδιώτες για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος παραβιάζει ξεκάθαρα το άρθρο 34 του Περί Ρύθμισης Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου 122 του 2003, καθώς οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την ΑΗΚ δεν έχουν άδεια για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος». 
Αυτό, ανέφερε το σημειώνουν γιατί δεν θα πρέπει να αναμένεται «από εμάς ότι θα προχωρήσουμε στην έγκριση οποιουδήποτε κονδυλίου για την πληρωμή μιας παράνομης σύμβασης». 

Οπως είπε, «δεν μας έχουν πείσει ότι νομιμοποιείται αυτή η παρανομία από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής». 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «υπήρχαν εναλλακτικές ενέργειες και επιλογές από το να προχωρήσουμε στην αγορά ρεύματος από τα κατεχόμενα. Θα μπορούσαμε να είχαμε διασφαλίσει την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην δίνουμε επιχειρήματα στον κ. Ερντογάν να πανηγυρίζει για το λόγο ότι εμείς του ζητήσαμε ρεύμα και να ισχυρίζεται ότι γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας». 

«Κάποιοι βιάστηκαν. Κάποιοι δεν συνυπολόγισαν όλους τους σχετικούς παράγοντες και αυτή την αμέλεια σήμερα θα την πληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες», κατέληξε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι η ακριβότερη σε ολόκληρη την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «καταγράφοντας κάποιες νοοτροπίες στην ΑΗΚ, δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει».

Ενα είναι, όπως είπε, «το γεγονός ότι στην ΑΗΚ εργοδοτούνται πολύ άξιοι εργαζόμενοι που, όντως, έχουν επιτελέσει ένα άθλο το περασμένο καλοκαίρι με την ταχύτατη επαναφορά της ηλεκτροπαραγωγής και άλλο είναι κάποιες νοοτροπίες σε επίπεδο διοίκησης που παραπέμπουν σε ένα κακομαθημένο κρατικό μονοπώλιο».

«Είναι υπόδειξη και της ΡΑΕΚ ότι αυτές οι νοοτροπίες θα πρέπει να αλλάξουν. Δική μας άποψη είναι ότι δεν είναι μόνο νοοτροπίες που θα πρέπει να αλλάξουν αλλά και η δομή και το καθεστώς του ίδιου του οργανισμού», είπε.

Προειδοποίησε ότι «αν ακόμη και τώρα δεν κατανοήσουμε ότι χρειάζεται η μερική αποκρατικοποίηση με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή που θα θέσει την ΑΗΚ σε μια νέα βάση λειτουργία, πιο αποδοτική και πιο σύγχρονη προς όφελος και των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών, τότε θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το τίμημα που πληρώνουν κάθε μήνα οι πολίτες με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ να απαντήσει «πώς εξηγείται να επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε πενταπλάσιο βαθμό την αύξηση του καυσίμου στη διεθνή αγορά». 

Ανέφερε ότι «ενώ η αύξηση του καυσίμου στη διεθνή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, ήταν την περασμένη χρονιά μικρότερη από 40%, αυτή η αύξηση μεταφέρθηκε κατά 250% στους λογαριασμούς του καταναλωτή».

Δηλαδή, όπως είπε, «κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται η τιμή του καυσίμου στη διεθνή αγορά αυτό το ένα ευρώ χρεώνεται 5 ευρώ στους Κύπριους καταναλωτές». 
«Μας είπαν ότι έτσι είναι η φόρμουλα τους. Προφανώς έχουν λάθος φόρμουλα η οποία είναι εις βάρος του καταναλωτή», συμπλήρωσε. 

Είπε, επίσης, ότι «ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η ΑΗΚ είναι γιατί ανανεώθηκε αυτή η επικίνδυνη, από πολιτικής άποψης, συμφωνία για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το ψευδοκράτος».

«Σήμερα μας ειπώθηκε ότι από ένα σημείο και μετά ουσιαστικά η παροχή αυτή δεν θα χρειάζεται και θα είναι μόνο εφεδρική και διερωτώμαι γιατί ανανεώθηκε πριν λίγες μέρες χωρίς να ανακοινωθεί, εν κρυπτώ, η νέα συμφωνία με το ψευδοκράτος με διάρκεια μέχρι το τέλος Αυγούστου». 

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «για κάθε 60 ευρώ που πληρώνει η ΑΗΚ για αγορά καυσίμων τα 6 ευρώ πηγαίνουν στα κατεχόμενα». 

«Από το σύνολο των 560 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά καυσίμων, πληρώνουμε επιπλέον 65 εκατομμύρια για το ρεύμα από τα κατεχόμενα, το οποίο πλέον δεν το χρειαζόμαστε», κατέληξε. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι «είναι ακριβό το ρεύμα στην Κύπρο , υπάρχουν λόγοι, ναι χρειάζονται να ληφθούν μέτρα γιατί δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε ο Κύπριος πολίτης αυτή την ακρίβεια». 

Ο κ. Λαμάρης απέρριψε τα περί αμέλειας της Κυβέρνησης και διερωτήθηκε «τι έγινε για τόσα χρόνια, ποιος φρόντισε για εκσυγχρονισμό για αλλαγή νοοτροπίας για αλλαγή της βάσης πάνω στην οποία στηρίζονται και εργάζονται αυτοί οι ημικρατικοί οργανισμοί;».

«Η ΑΗΚ κατά την άποψη μας χρειάζεται να παραμείνει ιδιοκτησία του Κύπριου πολίτη, έχει και ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση και την τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Χρειάζεται να εκσυγχρονίζεται καθημερινά και αυτό πρέπει να είναι το μέλημα του καθενός μας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ανταγωνισμού που έρχονται», πρόσθεσε. 

Ο κ. Λαμάρης συνέχισε λέγοντας ότι «για όσους μιλούν με κριτικό πνεύμα για την αγορά ρεύματος από τα κατεχόμενα πρώτα θα πρέπει να απαντήσουν αν θα προτιμούσαν να είχαμε πιο μακρές και πιο συχνές διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος» και διερωτήθηκε «τι κόστος θα είχε αυτή η διακοπή για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία». 

Είπε ότι ο κ. Περδίκης «προσπάθησε με αλχημείες να δώσει επίχρισμα και οικονομικό όχι μόνο πολιτικό γιατί είναι το πολιτικό που τον ενοχλεί» σε σχέση με το κόστος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι αγοράζουμε με 17 σεντ την κιλοβατόρα από τα κατεχόμενα και παράγουμε εμείς με 22 σεντ από τις γεννήτριες που έχουμε ενοικιασμένες».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα και η ανάγκη παραμένει μέχρι τον Αύγουστο αυτού του χρόνου που προβλέπεται από τη συνεργασία», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"