Η Κύπρος τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Δοξολογίες και παρελάσεις

Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε χθες την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφιας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος.

Το έπος του 1821, είπε, ήταν το ξεκίνημα μιας πορείας που αψήφησε τη λογική των αριθμών και σημαδεύτηκε και καθαγιάστηκε από τα κατορθώματα των επωνύμων και ανωνύμων ηρώων του.
Η τραγωδία της Κύπρου, είπε, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού αυτού εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη και απαράγραπτη ευθύνη της Τουρκίας, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος. 

Ο καταγγελτικός λόγο, τόνισε,  από μόνος του δε φτάνει, χρειάζεται όραμα, σχέδιο στρατηγική και χρειάζεται απέναντι στις όποιες μεθοδεύσεις να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών χωρίς ποτέ μα ποτέ να ακυρώνουμε μέσα από αμφιλεγόμενες επιλογές, τη θέση και το ρόλο μας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

''Χρειάζεται να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος αποφασιστικότητας. Ενωμένοι στις κορυφαίες επιλογές μας, απαλλαγμένοι από αισθήματα μικροψυχίας και φανατισμού, έχουμε χρέος, αδιακρίτως πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών, να συμβάλουμε στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κατοχής. Για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας'', πρόσθεσε. 

Οφείλουμε, σημείωσε, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματα μας, να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες χωρίς ποτέ να λησμονούμε ότι η τραγωδία του 1974 δεν ήταν το αποτέλεσμα της ενότητας, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια του εθνικού διχασμού».

Ακολούθησε παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδας, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές, μαθητές, πρόσκοποι, οδηγοί και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι πέραν από τα θερμά συγχαρητήρια προς τον ελληνικό λαό για την επέτειο της επανάστασης του 1821 θα πρέπει να επαναλάβουμε και την αλληλεγγύη μας με την ευχή να ξεπεραστεί η δοκιμασία που περνά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε επίσης θερμό μήνυμα συμπαράστασης στο λαό και στην ηγεσία της Ελλάδας, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα γιατί παρά τις δοκιμασίες παραμένουν αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και στον αγώνα που διεξάγει για απαλλαγή από την κατοχή.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί πλήρως με τα όσα ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ στον πανηγυρικό της ημέρας.

Ο κ. Μητσόπουλος, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είπε μεγάλες αλήθειες. Έπρεπε να αποφύγουμε τα δεινά, δεν διδαχθήκαμε από την ιστορία και μερικές φορές ως λαός κάναμε απόπειρες αυτοκτονίας.

Δοξολογίες και παρελάσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου παρουσία υπουργών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"