Ελέγχονται οι τιμές λόγω αύξησης ΦΠΑ στο 17%

Εκστρατεία 60 επιθεωρητών σε υπεραγορές και καταστήματα
Τους ελέγχους στις τιμές προϊόντων, παγκυπρίως, ξεκίνησαν από χθες επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, λόγω της αύξησης στο 17% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είχαν 15% ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Λειτουργός στο υπουργείο Εμπορίου Μάριος Δρουσιώτης είπε ότι στόχος των ελέγχων, οι οποίοι θα διαρκέσουν για μια χρονική περίοδο, είναι για να προληφθεί ή να αποτραπεί οποιαδήποτε παράβαση που θα εκμεταλλεύεται την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 17%. 

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών έχει καταγράψει τις τιμές από την περασμένη εβδομάδα και «τώρα καταγράφουμε εκ νέου τις τιμές για μια χρονική περίοδο έτσι ώστε να γίνουν συγκρίσεις κατά πόσον αυξήθηκαν δυσανάλογα τιμές διαφόρων προϊόντων», είτε αυτά εμπίπτουν είτε όχι στα προϊόντα για τα οποία αυξάνεται στο 17% ο ΦΠΑ. 

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 17%, από 15%, ισχύει στα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, το νερό, μηχανήματα, ένδυση, καπνικά και σε άλλα προϊόντα. Δεν θα ισχύσει για προϊόντα με ΦΠΑ 0%, 5% και 8%, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, από την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία έδωσε «κυρίως βαρύτητα στα είδη των υπεραγορών», καθώς το 30% των προϊόντων τους δεν είναι τρόφιμα αλλά προϊόντα που εμπίπτουν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 17%. 

Ανέφερε επίσης ότι έχουν καταγραφεί και οι τιμές των τροφίμων, τα οποία δεν εμπίπτουν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 17% γιατί είναι πιθανόν, όπως εξήγησε, «να υπάρξουν επιχειρήσεις λόγω άγνοιας του κόσμου να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να αυξήσουν το ΦΠΑ παρόλο που δεν αυξάνεται στα τρόφιμα».

Αναφερόμενος στις υπεραγορές που έχουν εξαγγείλει ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι «η Υπηρεσία έχει κάνει εξειδικευμένο παρατηρητήριο τιμών διότι αν διαπιστωθεί μετά ότι έχουν αυξήσει οποιαδήποτε τιμή θα καταγγελθούν για παραπλανητική διαφήμιση», καθώς αυτό «είναι σοβαρό παράπτωμα». 

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της παραπλανητικής διαφήμισης, η Υπηρεσία δικαιούται να επιβάλει μέχρι και €250.000 διοικητικό πρόστιμο. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η Ανώτερη Λειτουργός της Υπηρεσίας ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου, είπε ότι η Υπηρεσία ενημερώνει συνεχώς τις επιχειρήσεις για το πώς μπορούν να ενεργήσουν σε περίπτωση που έχουν κάποιες απορίες όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στο 17%, ενώ παράλληλα επιλύει και απορίες που μπορεί να έχουν πολίτες επί του θέματος. 

Η κ. Συμεωνίδου, εξήγησε ότι η Υπηρεσία ΦΠΑ θα ελέγξει κατά πόσον έχει αποδοθεί στο κράτος το 17% του ΦΠΑ όταν θα προβεί στους συνηθισμένους ελέγχους ρουτίνας στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"