Διαφορές ΔΝΤ-Γερμανίας καθυστερούν το PSI


Η ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) καθυστερεί εν μέρει εξαιτίας ορισμένων μεγάλων διαφορών μεταξύ δύο εκ των βασικών πιστωτών της Ελλάδας: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις είπαν πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και εντός των επόμενων ωρών. Ωστόσο οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας -καθώς και η επιθυμία του συνόλου των πιστωτών να εξασφαλιστεί η ισχυρή δέσμευση των Ελλήνων πολιτικών ασχέτως κόμματος για μεγάλες αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας- έχουν καθυστερήσει την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ αποκαλύπτει μια θεμελιώδη απόκλιση στον τρόπο που προσεγγίζουν τη μείωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.
To ΔΝΤ εμμένει στη θέση του πως η μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες πιστωτές δεν επαρκεί ώστε να οδηγήσει το χρέος στο στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 -ένα επίπεδο που πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη πολύ υψηλό.
Μια αξιοπιστη συμφωνία απαιτεί επίσης θυσίες από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ταμείο το οποίο απευθύνει έκκληση για εμπλοκή του επίσημου τομέα, πέραν της συμμετοχής του ιδιωτικού.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει το πρόβλημα διαφορετικά. Εϊναι αμετακίνητη στη θέση της περί μη εμπλοκής του επίσημου τομέα και παράλληλα αντιτίθεται στην κάλυψη του διογκούμενου ελλείμματος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας με περισσότερα δάνεια από τον επίσημο τομέα. Επιθυμεί να κλείσουν οι "τρύπες" με βαθύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η γερμανική σύσταση δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ που εκτιμά πως οι γιγάντιες περικοπές στον προϋπολογισμό είναι ανέφικτες και το πιθανότερο είναι πως θα εκτροχιάσουν το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Το Ταμείο στρέφει κυρίως την προσοχή του στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - όπως την ολοκληρωτική μεταρρύθμιση του ελληνικού εργασιακού συστήματος- παρά στον προϋπολογισμό.
"Η Γερμανία αισθάνεται να παραγκωνίζεται από το ΔΝΤ", σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, πρώην αξιωματούχος της Ε.Ε. και νυν αναλυτής του Eurasia Group στη Νέα Υόρκη.
Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"