Η Noble Energy επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για τερματικό

Ο Τέρι Γκέρχαρντ ενημέρωσε τον Πρόεδρο – Ενδιαφέρεται και για δεύτερο τεμάχιο – «Παγκοσμίου φήμης» το κοίτασμα στην «Αφροδίτη». 

Την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό στην Κύπρο από το οικόπεδο 12 και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού, μελετά η εταιρεία Noble Energy, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκέρχαρντ. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της εταιρείας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη 5- 8 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στο κοίτασμα, κάτι που το χαρακτηρίζει ως κοίτασμα παγκοσμίου κλάσης.
 
Ο κ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι η Noble Energy μελετά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στο δεύτερο γύρω αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο κ. Γκέρχαρντ, έγινε χθες το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy χαρακτήρισε αρχικά πολύ καλή τη συνάντηση, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πρόοδο σε σχέση με το κοίτασμα. 

«Ολοι γνωρίζουν ότι κάναμε μια επιτυχημένη γεώτρηση και το ανακοινώσαμε αυτό στο τέλος του περασμένου χρόνου. Περίπου 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανευρέθηκαν και προσβλέπουμε στο να το προωθήσουμε και να το κάνουμε μια πραγματικότητα για την κυπριακή αγορά», είπε.

Ο κ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι «θα πάρει αρκετό καιρό για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα που η εταιρεία έχει ενώπιον της. «Είμαστε στη διαδικασία για αυτό, και έχουμε φέρει μαζί μας εμπειρογνώμονες από το Χιούστον οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα Υπουργεία για την πρόοδο που κάναμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία εξετάζει θέμα μεταφοράς του αερίου με αγωγό και αν θα δημιουργήσει χερσαίο τερματικό, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι η Noble μελετά το σενάριο αυτό. «Είναι σίγουρα μια από τις επιλογές μας και εξετάζουμε τη δημιουργία ενός αγωγού από την πλατφόρμα για μεταφορά αερίου για την ντόπια αγορά και για την πιθανότητα εξαγωγής του», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς θα προχωρήσει η εταιρεία τους επόμενους μήνες, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν από τους εμπειρογνώμονες της Noble. «Και κάνοντας το αυτό», συνέχισε, «η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι μια ακόμη γεώτρηση για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα. Υπάρχει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα εξεταστεί. Εχουμε κάνει μόνο μια γεώτρηση επιβεβαίωσης ως τώρα για να βοηθήσουμε να εξακριβώσουμε αυτό που είδαμε. Στο μέλλον πρέπει να γίνουν και άλλες», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον η Noble Energy θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι «αυτό είναι κάτι που μελετούμε σε αυτό το στάδιο. Αναλύουμε τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν έχουμε προβεί σε καμιά δέσμευση ακόμη, αλλά εξετάζουμε τα δεδομένα και αν δούμε κάτι που φαίνεται ενθαρρυντικό τότε σίγουρα προσβλέπουμε στο να συμμετάσχουμε», σημείωσε. 

Τέλος, ερωτηθείς αν το κοίτασμα στο τεμάχιο 12 θα είναι τελικά μεγαλύτερο από 8 τρις κυβικά πόδια, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι «5-8 τρις είναι η καλύτερη μας εκτίμηση σε αυτό το στάδιο, με βάση και τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα». Ο Αντιπρόεδρος της Noble κατέληξε λέγοντας ότι το κοίτασμα που ανευρέθηκε είναι παγκοσμίου κλάσης.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"