Fitch: Ήρθε η σειρά των τραπεζών


Την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ακολούθησε η υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Fitch όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ουσιαστικά, Τράπεζα Κύπρου Μαρφίν Λαϊκή και Ελληνική βρέθηκαν στη βαθμίδα ΒΒΒ- από ΒΒ+, στην ίδια βαθμίδα δηλαδή που βρίσκεται και η οικονομία στην οποία δραστηριοποιούνται.

Και οι τρεις τράπεζες, βρίσκονται από τον οίκο σε αρνητικό rating, ενώ το rating για κρατική στήριξη υποβαθμίστηκε από 3 σε 2 λόγω ακριβώς της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.
Και πάλι ο οίκος εκφράζει ανησυχίες για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες αλλά και λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος και στην ελληνική οικονομία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΜΡΒ.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, το viability rating της ΜΡΒ μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες σε b- ενώ της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής μειώθηκε κατά μία βαθμίδα στο bb-.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι Fitch δεν αποκλείουν οι δύο μεγάλες τράπεζες και ειδικά η Λαϊκή να χρειαστούν κυβερνητική ή ακόμα και διεθνή βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Το θετικό για τη Λαϊκή, είναι πως σύμφωνα με τον οίκο οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν αν τύχουν διαχείρισης.
Για την Ελληνική, αναγνωρίζουν μεν πως έχει μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα, ωστόσο, σημειώνουν πως διαχρονικά είχε χειρότερο δανειακό χαρτοφυλάκιο από τις υπόλοιπες.
Πάντως, ο οίκος βλέπει οριακή κερδοφορία στις τράπεζες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"