ΔΗΣΥ: Όχι επανάληψη του σεναρίου Eurocypria στις ΚA

Ομιλία Χάρη Γεωργιάδη στην ολομέμεια της Βουλής

H Βουλή δεν θα πρέπει να επιτρέψει την επανάληψη του σεναρίου της Eurocypria στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε εναντίον μιας εκ νέου κρατικής ενίσχυσης των ΚΑ και υπέρ της αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των ΚΑ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών καταδεικνύει με τρόπο ξεκάθαρο ότι το κράτος, ασχέτως Κυβέρνησης, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι καλός επιχειρηματίας. 

«Το κράτος μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς: στη δημόσια παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ασφάλεια, τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών. Αλλά σίγουρα όχι σε ρόλους που μπορεί να επιτελεστούν πολύ καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα» είπε. 

Ανέφερε δε ότι η περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών αναδεικνύει σε όλη της την έκταση, την άνευ προηγουμένου ανικανότητα της παρούσας Κυβέρνησης να χειριστεί αποτελεσματικά έστω και ένα σημαντικό ζήτημα. 

«Πρόκειται» είπε, «για μια Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά το διόγκωσε σε σημείο οριακό», για να προσθέσει ότι αυτή η Κυβέρνηση «δεν ήθελε καν να ακούσει εισηγήσεις που εάν έγκαιρα τύγχαναν εφαρμογής, θα διασφάλιζαν την εταιρεία, θα διασφάλιζαν τους εργαζόμενους και θα απάλλασσαν, χωρίς αμφιβολία, τους πολίτες από το συνεχές χαράτσι υπέρ των Κυπριακών Αερογραμμών».

Ο Χάρης Γεωργιάδης επέκρινε το ΑΚΕΛ γιατί, όπως είπε, «στο άκουσμα των λέξεων αποκρατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση και στρατηγικός επενδυτής το ΑΚΕΛ απαντούσε με απόλυτη και δογματική άρνηση». 

«Η θέση του ΑΚΕΛ ήταν συνεπής, οφείλω να το αναγνωρίσω, στη γνωστή τους ιδεολογία και την κρατικίστικη τους θεώρηση. Ηταν σε πλήρη διάσταση όμως με την κοινή λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε, επικρίνοντας ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση πως «αφού πρώτα οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού, αφού κατέγραψαν 50 εκατομμύρια λειτουργική ζημιά μέσα σε ένα μόνο χρόνο», έρχονται, σήμερα, οι ίδιοι να αναγνωρίσουν ότι η αποκρατικοποίηση είναι η μόνη λύση. 

Ο Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε την από πλευράς ΑΚΕΛ απόδοση όλων των ευθυνών για την κακοδαιμονία των Κυπριακών Αερογραμμών στην κυβέρνηση Κληρίδη, αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης Κληρίδη ούτε οι Κυπριακές Αερογραμμές ούτε και η Eurocypria χρειάστηκαν κρατική στήριξη αλλά ούτε καν εγγύηση κάποιου δανείου.

Πρόσθεσε πως εκείνη την περίοδο οι δύο εταιρείες, παρά τα δομικά προβλήματα, ειδικά των Κυπριακών Αερογραμμών, κατέγραφαν κέρδη αλλά και πως στο τέλος της διακυβέρνησης Κληρίδη, στις αρχές δηλαδή του 2003, υπήρχε ένα αποθεματικό εταιρεία στη μορφή τραπεζικών καταθέσεων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στις αρχές της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή που εξέτασε συνολικά το ζήτημα των Κυπριακών Αερογραμμών και το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης. Το πόρισμα Σταυρινάκη δεν δόθηκε τότε στη δημοσιότητα αλλά μπορεί να δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα. Ευθέως σας καλώ και σας προκαλώ να το πράξετε» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως «αν έγκαιρα προχωρούσαμε σε ριζοσπαστικές τομές στην εταιρεία, όπως είναι η εκτεταμένη εξωτερική ανάθεση εργασιών και παράλληλα στην αποκρατικοποίηση, όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγείτο, η σημερινή συζήτηση θα ήταν αχρείαστη και ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης δεν θα καλείτο να βάλει για άλλη μια φορά το βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα πρέπει να επιτρέψει την επανάληψη του σεναρίου της Eurocypria οπόταν και δόθηκαν 35 εκατομμύρια χωρίς να διασωθεί η εταιρεία.

«Λίγο αργότερα δώσαμε άλλα 23 εκατομμύρια στις Κυπριακές Αερογραμμές και σήμερα να δούμε πόσα θα ζητήσουν πάλι. Συνολικά δηλαδή ίσως να κληθούμε να πληρώσουμε γύρω στα 100 εκατομμύρια μέσα σε ένα ουσιαστικά χρόνο» ανέφερε εξηγώντας πως «γι’ αυτό ακριβώς η Βουλή δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραχωρήσει λευκή επιταγή σε αυτή την Κυβέρνηση και σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο».

«Εχουν απολέσει την όποια εμπιστοσύνη» είπε, εκφράζοντας τέλος την εκτίμηση ότι «πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι όροι και προϋποθέσεις και κυρίως να προσδιοριστεί επειγόντως μια διαφανής, ανοικτή και αξιόπιστη διαδικασία αποκρατικοποίησης». 

«Σε κάθε περίπτωση, μπροστά στην καταγεγραμμένη ανευθυνότητα και αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η Βουλή θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"