Εμπλοκή στις Βρυξέλλες – θέλουν και την ψήφο της Βουλής

Σοβαρές αντιρρήσεις του Eurogroup που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το πρόγραμμα όσο και με το PSI – Ενταση αντιδράσεων στην Ελλάδα – Παραίτηση του Υφυπουργού Εργασίας - Ο Σαμαράς ζητά εκλογές τώρα. – Συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις.

Βρυξέλλες:  Εμπλοκή για την ελληνική συμφωνία σημειώθηκε στο Εuro Working Group. Οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, έχοντας προφανώς πολιτικές εντολές, απαίτησαν, για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των κομμάτων με την τρόικα, τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών καθώς και έγκριση των συμφωνηθέντων από την Ελληνική Βουλή. 

  Δυσμενές για την Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε –έστω και στο παρά πέντε- στην Αθήνα για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. 
Η γερμανική πλευρά φέρεται να ήγειρε αντιρρήσεις τόσο σχετικά με το νέο πρόγραμμα όσο και με το PSI. 

Δικαιολογώντας τη μη λήψη απόφασης ο Πρόεδρος της Γιούρογκρουπ  Ζαν-Κλόντ Γιούγκερ είπε «πρέπει να συζητήσουμε αρκετά σημεία» για να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή». 

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως «μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση, έχουμε τελικά τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, και αξιόπιστο πρόγραμμα». «Έχουμε επίσης μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους του PSI και τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση του Eurogroup για τα τελικά βήματα» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

Στη συνάντηση συμμετέσχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχουν σαφώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, και μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένει να γίνουν ακόμη πολλά». 

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Στο Eurogroup δεν  πήραν μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ Μ.Μόντι και ο Κύπριος υπουργός Κίκης Καζαμίας.

Αμφιβολία Σόιμπλε για τους στόχους του χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στο σημείο να πάρουμε απόφαση». Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, συνέχισε, λέγοντας ωστόσο στους δημοσιογράφους πως «δεν χρειάζεται να περιμένετε σήμερα το βράδυ, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020. 

Όσον αφορά μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις στην Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει, ατύπως, νέες μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί η έκθεση της τρόικας.

Η Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, επέμεινε στη σημασία των ελληνικών δεσμεύσεων, λέγοντας πως «οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε μερικές εβδομάδες, και πρέπει να είναι εγγυημένο μέχρι τότε πως, όποιος συνδυασμός δυνάμεων και εάν προκύψει, η συμφωνία θα τηρηθεί».

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε πως «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

O επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
Το Γιούρογκρουπ αναμένεται να συνέλθει ξανά στις 20 Φεβρουαρίου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αντιδράσεις για τα νέα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα εντείνονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί βουλευτές τόψο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟκ, έχουν εκδηλώσει απροθυμία να ψηφίσουν τα μέτρα. Σήμερα αναμένεται να συνέλθουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.
Παραιτήθηκε ο Yφυπουργός Εργασίας

Την παραίτηση του υπέβαλε από την κυβέρνηση Παπαδήμου ο Υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ωστόσο παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Κουτσούκος σημειώνει ότι «τα μέτρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους», λέγοντας ότι «οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στην επιστολή του ο κ. Κουτσούκος τονίζει ότι «επιβεβαιώνονται οι αρχικοί μας φόβοι για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση».

Εκλογές τώρα, θέλει ο Σαμαράς
Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο σκληρή και αναφέροντας ότι «αν είχε υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση εδώ και δύο χρόνια, δεν θα ήμασταν σήμερα με την πλάτη στο τοίχο».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως το δρόμο για να «κουρευτεί» σημαντικά το ελληνικό χρέος, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο κέρδος.
Ζήτησε μέτρα ανάκαμψης λέγοντας ότι «το καθημερινό βασανιστήριο της ακραίας λιτότητας, δεν βοηθάει. Εκτρέφει την κοινωνική έκρηξη και έναν επικίνδυνο αντί-ευρωπαϊσμό. Γιατί κανένας λαός δεν αντέχει στις συνεχείς θυσίες, χωρίς κάποιο φώς στην άκρη του τούνελ».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ δίνει μάχη «να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σύντομα θα διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν δεν αλλάξει η πολιτική της ατέλειωτης μονομερούς λιτότητας».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε εκλογές, λέγοντας ότι όλα όσα επιδιώκει η Ελλάδα θα επιτευχθούν «με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει νωπή και ισχυρή εντολή! Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές, απ' ό,τι τις έχει σήμερα». Σε προεκλογικούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «δύο χρόνια δεν άκουσε κανείς τη φωνή μας για αλλαγή πολιτικής. Και σήμερα το τραύμα έγινε πολύ βαθύ, για να πω ότι δεν θα πονέσει» προσθέτοντας ότι η ΝΔ δε μιλά «για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, για τα σενάρια της δραχμής, για τη φτώχεια που μας άγγιξε την πόρτα και για τα χειρότερα δεινά που μας απειλούν. Σας λέμε μόνον ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Έκλεισε τη δήλωση του, λέγοντας ότι «το ισχυρότερο επιχείρημα δεν είναι ο Φόβος για όσα μας περιμένουν… Αλλά η σιγουριά γι' αυτά που μπορούμε» ζητώντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Έλληνα".

Λαϊκές κινητοποιήσεις
Μαζικό χαρακτήρα είχε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Πεδίο του Άρεως, η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία προς τη Βουλή. Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κάλεσαν το λαό να ξεσηκωθεί, να συμπορευθεί μαζί του και να μετατρέψει «κάθε τόπο δουλειάς σε κάστρο του αγώνα», απαιτώντας «να μην ψηφιστεί καμία δανειακή σύμβαση, κανένα μνημόνιο και να μην περάσει κανένα μέτρο».

Διαδηλωτές με συνθήματα ζήτησαν την τιμωρία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και «να πέσει τώρα η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου».
 Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα στη 48ωρη απεργία, με το ΠΑΜΕ να δίνει ραντεβού στην Ομόνοια, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"