«Αφυπνισμένοι» καταναλωτές απέκλεισαν τα γραφεία της ΑΗΚ

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο δεν επιτρέπει μείωση της τιμής, δηλώνει η ΑΗΚ.

Συγκεντρώσεις «αφυπνισμένων πολιτών» πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από τα επαρχιακά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου σε όλες τις πόλεις, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν μέσω του Διαδικτύου. Στους διαμαρτυρόμενους εξέφρασαν την υποστήριξη τους ο Παγκύπριος   Σύνδεσμος Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. 

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΑΗΚ δίδει αναλυτικά στοιχεία για το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και λέγει ότι,  με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, δεν έχει περιθώρια να μειώσει τις τιμές. 
Το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η ΣΗΚ,  έχει προβληθεί σε μεγάλη έκταση ο ισχυρισμός ότι η ΑΗΚ απολαμβάνει μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ψηλές οι διατιμήσεις της ΑΗΚ.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι ψηλές οι διατιμήσεις της ΑΗΚ δεν έχουν να κάνουν οτιδήποτε με ″μονοπώλιο″ της ΑΗΚ αφού η αγορά έχει ελευθεροποιηθεί από το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι λόγοι είναι πρώτιστα, η εξάρτηση της ΑΗΚ σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από το πετρέλαιο και οι επιβαρύνσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίες δεν αφορούν την ΑΗΚ αλλά ούτε και καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ.

Ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει που καταλήγει και το τελευταίο σεντ από το κάθε ευρώ που πληρώνει για τον λογαριασμό της ΑΗΚ.  Τα στοιχεία αυτά που είναι διαθέσιμα στις ετήσιες εκθέσεις της ΑΗΚ, έχουν ως ακολούθως:

Καύσιμα       60 σεντ    
Τέλη για ΑΠΕ* + ΚΟΔΑΠ** + ΥΔΩ***           2 σεντ    
ΦΠΑ (με συντελεστή 15%)    13 σεντ    
Ποσό για λειτουργικές δαπάνες    25 σεντ    
Σύνολο    100 σεντ    
*   Ανανεώσιμες Πηγές          Ενέργειας
 **  Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης 
      Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών
*** Υπηρεσίες Δημόσιας Ωφέλειας

1
Το ύψος των διατιμήσεων σίγουρα δεν ευχαριστεί την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όμως, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω στοιχεία, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από πλευράς ΑΗΚ για να μειωθούν οι λογαριασμοί. Τα 60 σεντ από κάθε ευρώ που πληρώνει ο πολίτης αφορούν το κόστος καυσίμων, περιλαμβανομένου του αυξημένου κόστους παραγωγής μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου 2011 και 15 σεντ αφορούν χρεώσεις για λογαριασμό τρίτων, χρεώσεις που αναπόφευκτα θα επιβάλλει και οποιοσδήποτε ανταγωνιστής της ΑΗΚ δραστηριοποιηθεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο όπου η μόνη διαθέσιμος καύσιμη ύλη είναι το πετρέλαιο. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί ανταγωνιστής της ΑΗΚ οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στο ότι δεν υπάρχει ελκυστικό ποσοστό κέρδους στις εγκεκριμένες από τη ΡΑΕΚ διατιμήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. 

Από τα υπόλοιπα 25 σεντ, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, η συντήρηση του εξοπλισμού, το μισθολόγιο, οι συντάξεις και άλλα έξοδα όπως οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τα Ταμεία Προνοίας, οι Ασφάλειες προσωπικού και εξοπλισμού καθώς και να αποπληρωθούν οι δόσεις των υφιστάμενων δανείων της ΑΗΚ.

Η ΑΗΚ έχει διαχρονικά, σε διάφορες περιπτώσεις, κάνει προσπάθειες για να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο.  Οι προσπάθειες της όμως προσέκρουσαν στην άρνηση της Πολιτείας, πότε της Βουλής και πότε των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Η ΑΗΚ είναι έτοιμη από το 2007, με βάση χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από την Πολιτεία, να χρησιμοποιήσει Φυσικό Αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που θα μείωνε τις διατιμήσεις της, πλην όμως η Πολιτεία, η οποία ανέλαβε να προμηθεύσει την ΑΗΚ με ΦΑ απέτυχε να το πράξει μέχρι σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"