Οξύνεται η κρίση στην Οικοδομική Βιομηχανία

Οι οικοδόμοι αποφάσισαν να διώχνουν από σήμερα τους υπεργολάβους  από τους τόπους εργασίας. – έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Εργολάβων.

Δυναμική συγκέντρωση εκατοντάδων απεργών εργαζομένων στις οικοδομές πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία και πορεία ακολούθως προς το κτίριο όπου στεγάζεται η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), την οποία κάλεσαν να αποδεχθεί τη Μεσολαβητική Πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, που προνοεί την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και τη διευθέτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων, που πηγάζουν από το Μνημόνιο Συμφωνίας για την οικοδομική βιομηχανία.

Με  ψήφισμα προς τους εργολάβους οικοδομών, οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, ενημερώνουν την ΟΣΕΟΚ ότι, από σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2012, όπου υπάρχουν υπεργολάβοι που ασχολούνται με εργασίες, όπως κτίσιμο τούβλων, τοποθέτηση δαπέδων, σοβάδων και επενδύσεων, θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τους χώρους εργασίας, διότι, εφ' όσον το Μνημόνιο για την Οικοδομική δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα στην πράξη, η πρόσληψη υπεργολάβων για τέτοιου είδους εργασίες αποτελεί παραβίαση του άρθρου 27 της Συλλογικής Σύμβασης''. 

Οι απεργοί οικοδόμοι καλούν, επίσης, τους εργολάβους να αποσύρουν άμεσα την επιστολή τους, ημερομηνίας 23ης Δεκεμβρίου 2011, ''που αναφέρεται στην απόφαση για μη καταβολή της τιμαριθμικής αύξησης για το 2012. Η ενέργειά σας αυτή'', προσθέτει το ψήφισμα, ''αποτελεί παραβίαση της Ειδικής Συμφωνίας μεταξύ ΟΕΒ και των Ομοσπονδιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, της Συλλογικής Σύμβασης και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων''. 

Θα πρέπει, επίσης, δηλώνουν οι απεργοί οικοδόμοι προς τους εργολάβους, ''να ενεργήσετε ούτως ώστε να σταματήσει άμεσα το συνεχιζόμενο κύμα απολύσεων εργαζομένων στη βιομηχανία, από μεγάλη μερίδα εργοληπτών και μελών σας, κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας και την αντικατάστασή τους με εργαζομένους από άλλες χώρες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και όρους εργασίας''. 

Δηλώνουμε, συνεχίζουν οι απεργοί, ότι ''εμείς οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, με τις κινητοποιήσεις μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, που έχει καταντήσει μάστιγα για τους εργαζομένους και για πολλούς εργολήπτες του κλάδου και να σας καλέσουμε να συνταχθείτε μαζί μας, σε αυτή την προσπάθεια''. 

Από την Υπουργό Εργασίας, οι οικοδόμοι δηλώνουν ότι οφείλει, ''στα έργα του Δημοσίου, ως ο κύριος εργοδότης, να υποχρεώνει όλους τους εργολάβους, που αναλαμβάνουν τα έργα, να προσλαμβάνουν αριθμό ανέργων από την Δημόσια Υπηρεσία Ανέργων για εκτέλεση των εργασιών, για να περιορισθεί έτσι το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο''. 
''Η Κυβέρνηση'', συνεχίζει το ψήφισμα προς την Υπουργό, θα πρέπει ''να διαφοροποιήσει τον τρόπο κατακύρωσης των προσφορών στα έργα του Δημοσίου, με στόχο οι προσφορές να κατακυρώνονται, λαμβάνοντας υπ' όψη διάφορους παράγοντες και όχι μόνον την πιο χαμηλή προσφορά, πχ να λαμβάνεται υπ' όψη το πόσο κοντά στην πραγματικότητα, είναι οι τιμές μονάδος που περιέχονται σε μίαν προσφορά, καθώς επίσης και η προηγούμενη συμπεριφορά τους, έναντι των εργατικών νομοθεσιών και των Συλλογικών Συμβάσεων''. 

Καλείται, επίσης, ''η Κυβέρνηση να υλοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους προϋπολογισμούς ανάπτυξης και να εφαρμόσει πρακτικές για χρησιμοποίηση της ανάπτυξής σαν εργαλείο για την μείωση της ανεργίας''. 

''Το Υπουργείο Εργασίας'', προστίθεται στο ψήφισμα, ''να εργασθεί για την εφαρμογή του νόμου για ίση μεταχείριση εργαζομένων στην απασχόληση, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής τους''.

''Με την εφαρμογή αυτής της οδηγίας'', δηλώνουν οι οικοδόμοι, ''θα σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της εργοδότησης κοινοτικών εργαζομένων με εξευτελιστικούς όρους απασχόλησης, κάτι που μας προσβάλει σαν κοινωνία και δημιουργεί το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων''. 

Το ψήφισμα ζητεί ακόμη όπως ''η Κυβέρνηση εργασθεί, σε συνεργασία με τις Συντεχνίες και την ΟΣΕΟΚ, για να εξεύρει πρακτικούς τρόπους ελέγχου των νεοεισερχομένων στην οικοδομική βιομηχανία, με στόχο την έκδοση ειδικής ταυτότητας σε αυτούς''.

''Βασικές προϋποθέσεις για το πιο πάνω'', δηλώνουν οι απεργοί, ''να αποτελούν τα επαγγελματικά προσόντα του νεοεισερχομένου, η γνώση της επίσημης γλώσσα του κράτους και η ταχύρυθμη εκπαίδευση σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας''.

Στη συγκέντρωση απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τους Γενικούς Γραμματείς της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, της ΣΕΚ Νίκο Μωυσέως, καθώς και από τους ΓΓ των κλάδων οικοδομών της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου και της ΣΕΚ Γιαννάκη Ιωάννου, ενώ ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Ρένος Σάββα ζήτησε και πήρε στο τέλος το λόγο για να ενημερώσει τους συγκεντρωθέντες ότι η ΔΕΟΚ δεν προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό λόγω αντιδράσεων των ΣΕΚ και ΠΕΟ, όμως η ΔΕΟΚ υποστηρίζει πλήρως τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων και αγωνίζεται μαζί τους για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"