Χριστόφιας-Ερογλου αρχίζουν συζήτηση του Περιουσιακού

Επέστρεψε ο Ντάουνερ και θα είναι στη σημερινή συνάντηση

Στο θέμα του περιουσιακού θα επικεντρωθεί η συζήτηση των δύο ηγετών κατά τις επόμενες δύο συναντήσεις στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η οποία κράτησε μια και πλέον ώρα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης. 

Υπενθύμισε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη εβδομάδα, ενώ μια νέα συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα και μια άλλη την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σημείωσε ότι κατά τις δύο επόμενες συναντήσεις η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου θα επικεντρωθεί στο θέμα του Περιουσιακού. 

Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις δύο πλευρές «όχι μόνο για τις συγκλίσεις που μπορεί να επιτευχθούν ή όχι, αλλά και για τον τρόπο που θα προχωρήσουν μπροστά». 

«Εμείς, απλώς, μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε», είπε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις συναντήσεις στο Greentree, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς προχωρούν από εδώ και πέρα, προσθέτοντας ότι σίγουρα στις επόμενες δύο συναντήσεις θα συζητήσουν το Περιουσιακό.

Όπως είπε, «αυτός είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να αρχίσουν», και σημείωσε ότι πιθανόν, η συζήτηση για το Περιουσιακό να συνεχιστεί πέραν των επόμενων δύο συναντήσεων. 

Ερωτηθείς κατά πόσον οι ηγέτες θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση τους επί του Περιουσιακού και μετά θα συζητήσουν τα άλλα κεφάλαια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στους ηγέτες για να αποφασίσουν, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν θέλουν να συζητήσουν το Περιουσιακό».

Ανέφερε ότι σε κάποια στιγμή «θα χρειαστεί να επιστρέψουν και στα άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εκτελεστική εξουσία και η ιθαγένεια». 

«Σε αυτό το στάδιο, όμως, θέλουν να επικεντρωθούν στο Περιουσιακό», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να ετοιμάσει μια έκθεση για το Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, σημειώνοντας ότι «θα δώσουμε κάποιες απόψεις από εδώ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι στο τέλος Μαρτίου, ο ίδιος θα ετοιμάσει μια έκθεση την οποία θα επιδώσει απευθείας στον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη συχνότητα των συναντήσεων και αν αυτές θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός, από πλευράς των δύο ηγετών, είναι να συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα «και πιστεύω ότι αυτό είναι λογικό», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"