Διαχειρίσιμη θεωρούν την κρίση οι Κυπριακές Τράπεζες

Δηλώνουν ότι δεν θα χρειαστούν τη βοήθεια του κράτους
Κρίσιμη μεν, αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση για το PSI, διαμηνύουν οι τραπεζίτες. Σε πλήρη κινητοποίηση, βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν το ελληνικό κούρεμα.

Μετά τις ανακοινώσεις της  Τράπεζα Κύπρου και της Ελληνικής ότι έχουν υπό έλεγχο την κατάσταση, με έτοιμα πλάνα για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης  και η Μαρφίν Λαϊκή διαβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του Προέδρου της Μιχάλη Σαρρή ότι θα επιτύχει να εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια από νέους μετόχους, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος της Μαρφίν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρει η τράπεζα να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε την κατάσταση απολύτως διαχειρίσιμη.

ΟΜιχάλης Σαρρής, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαροί επενδυτές, με τους οποίους το επιτελείο της τράπεζας βρίσκεται σε έντονες διαπραγματεύσεις εδώ και βδομάδες. 

Οι συζητήσεις για μεγάλο πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου γίνονται τουλάχιστον με δύο και είναι προφανές ότι προέρχονται από χώρες με διαθέσιμα πλεονάσματα ρευστού. Αναφέρονται χαρακτηριστικά Κίνα και Ρωσία.

Ευρεία σύσκεψη προτείνει ο Αβέρωφ

Η κυπριακή πολιτεία πρέπει εδώ και τώρα - και δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και όλων των οικονομικών φορέων - μακριά από τα φώτα δημοσιότητας, να συζητήσουμε τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας και από κοινού να καταλήξουμε σε στρατηγικές ξεκάθαρες, τι είναι το πιο συμφέρον για τον τόπο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως βγήκαν οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2012. 

Τον Νοέμβριο, σημείωσε, εκτιμούσαν στασιμότητα και τώρα υπάρχει μια εκτίμηση για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2012, στο 0,5% . 

«Ξαναμπαίνουμε στον φαύλο κύκλο των εκτιμήσεων της ύφεσης. Διανύουμε δύσκολους μήνες στον τομέα της ανεργίας με αυξανόμενες τις δεκάδες χιλιάδες των ανέργων και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα καταγράφονται ψηλές τιμές καυσίμων λόγω της κρίσης στο Ιράν αλλά και λογαριασμοί ΑΗΚ που δεν τις αντέχουν ακόμη και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Μπαίνουμε σε νέο φαύλο κύκλο προβλημάτων», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και Βουλή.

«Πρέπει να αναχαιτίσουμε μια νέα ύφεση που θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, πρέπει να αναχαιτίσουμε ακόμη μια ύφεση που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα να είναι και η περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων Κράτους», πρόσθεσε. 

Μέσα σε αυτά, συνέχισε, είναι και τα αποτελέσματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και σε αυτά χρειάζεται με κάθε σοβαρότητα να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι πάρα πολύ κρίσιμες για το σύνολο της οικονομίας. 

«Με το να υπάρχουν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, πέραν των εξωγενών παραγόντων για τα αποτελέσματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα πρέπει κάποιος να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες ΔΣ τραπεζών. Δεν είναι όμως η ώρα, προέχει περισσότερο αυτή την ώρα η προσπάθεια των τραπεζών μας για να βρουν κεφάλαια για να ενισχύσουν κεφαλαιουχική τους βάση», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα, συνέχισε, μπορεί να είναι διαχειρίσιμα εάν πάρουμε από κοινού εδώ και τώρα τις σωστές αποφάσεις και χαράξουμε τις σωστές στρατηγικές .
«Πρέπει να διατηρήσουμε τα γερά θεμέλια του χρηματοπιστωτικού μας τομέα και όλοι πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απηύθυνα και πρόσκληση στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο τους μετόχους αλλά αφορούν το σύνολο της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε.
Περδίκης:  Όχι πανικός

Έκκληση προς τους πολιτικούς και όλους τους ειδικούς να μην δημιουργούν κλίμα πανικού με τις αναφορές τους στη δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν μετά και την απομείωση του ελληνικού χρέους απηύθυνε από τη Βουλή ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. 

Ο κ. Περδίκης είπε ότι μετά από την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους ''διάφοροι παράγοντες στην Κύπρο έχουν, με τις απρόσεκτες δηλώσεις τους, σπείρει ένα είδος πανικού σχετικά με τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου να ανταπεξέλθει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει''. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων εξέφρασε ανησυχία γι' αυτό το κλίμα πανικού, το οποίο, όπως είπε, ''δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις πάνω στην αγορά και επηρεάζει το γενικότερο κλίμα''. 

''Καλώ όλους τους εμπειρογνώμονες και τους πολιτικούς όταν αναφέρονται σε αυτά τα λεπτά θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί'', είπε. 

Ο κ. Περδίκης είπε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλους τους αρμόδιους ότι οι τράπεζες της Κύπρου ''θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών που προκύπτουν από την απομείωση του ελληνικού χρέους''. 

Προειδοποίησε ακόμα ότι αν οι τράπεζες επικαλούμενες δυσκολίες που πιθανόν να προκύπτουν από την απομείωση του ελληνικού χρέους συμπεριφερθούν με τρόπο ''αντιαναπτυξιακό και συντηρητικό'', θα κλείσουν εντελώς οι πηγές χρηματοδότησης για την κυπριακή αγορά, με αρνητικές συνέπειες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι πρέπει να είμαι πεπεισμένος ότι οι τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί αυτό θα βοηθήσει την αγορά να ανακάμψει. ''Το κλίμα της καταστροφής και της απαισιοδοξίας, θα στραφεί εναντίον εμάς των ιδίων'', κατέληξε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"