Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Αφορμή οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα λιτότητας

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Emil Boc παραιτήθηκε τη Δευτέρα ενδίδοντας σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί λόγω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Πρόεδρος της χώρας Traian Basescu διόρισε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Catalin Predoiu ως αντικαταστάτη του την ίδια ώρα που η δημοτικότητα της Κυβέρνησης υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις και με τις βουλευτικές εκλογές να αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο το Νοέμβριο.

Το ΔΝΤ, το οποίο παραχώρησε πακέτο διάσωσης ύψους 20 δισ. ευρώ στη Ρουμανία το 2009 υπό την προϋπόθεση των μεγάλων περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες, δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η συμφωνία θα επηρεαστεί από την αποχώρηση του κ. Boc.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του κάτω από την καθοδήγηση του κ. Predoiu μέχρι να αποφασίσει ο κ. Basescu, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters έχει χρησιμοποιήσει συχνά την κυρίως τελετουργικής υφής ιδιότητά του για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, κατά πόσο θα ζητήσει από τον κ. Predoiu ή από κάποιον άλλο να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση που θα μπορεί να εξασφαλίσει τη πλειοψηφία στη Βουλή.

Παρόλο που η αριστερή αντιπολίτευση καλεί για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών νωρίς, το γεγονός ότι δεν έχει την πλειοψηφία στην υφιστάμενη Βουλή σημαίνει ότι ο Πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το κεντρώο κόμμα PDL του κ. Boc, πιθανόν να καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη της Βουλής για τον υποψήφιο που θα επιλέξει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"