Αγανάκτηση του Αρχιεπισκόπου για τον Απ. Ανδρέα

Καταγγελία των κατακτητών σε όλα τα διεθνή βήματα. – «Αν δεν προχωρήσουν αμέσως σε συντήρηση  θα το κάνουμε εμείς ερήμην τους και ας μας συλλάβουν». – Εκκληση στο λαό να μη επισκέπτεται τη Μονή. – Συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο η ΥΠΕΞ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  θα καταγγείλει σε όλα τα βήματα την ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων να παρακωλύουν τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου στα κατεχόμενα, και απηύθυνε έσχατη έκκληση προς τις κατοχικές δυνάμεις, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αρχιεπισκοπή θα προβεί στη συντήρηση ερήμην αυτών και ''αν επιθυμούν να μας συλλάβουν, ας μας συλλάβουν''.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι έχουν μετακινηθεί σημαντικές πέτρες από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει η Μονή, σημειώνοντας ότι σκοπός των Τούρκων είναι να αφήσουν τα ελληνικά και θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα να καταρρεύσουν, ώστε ''να μην φαίνεται η έλευση απ' εκεί Ελλήνων και Χριστιανών''.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε, επίσης, το λαό να μην επισκέπτεται τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέου, από τη μία ως παθητική αντίσταση και από την άλλη για λόγους ασφαλείας.

''Δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα πέσει η καμάρα και αμέσως μετά θα καταρρεύσει και το ημιθόλιο του ιερού. Για αυτό κάνω μία έκκληση προς το λαό μας, και θεωρώ ότι πρέπει να αντισταθούμε στην κατοχική δύναμη, να μην επισκεπτόμαστε τον Απόστολο Ανδρέα, μέχρις ότου δώσουν άδεια οι κατοχικές δυνάμεις για τη συντήρησή του'', πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατήγγειλε την κατοχική δύναμη ''γιατί συνεχώς παρακωλύει τη συντήρηση της ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέου''.

Πρόσθεσε ότι το ''κλειδί'' της αψίδας του ιερού, που είναι η τελευταία πέτρα που τοποθετεί ο οικοδόμος ώστε, όταν αφαιρεθεί το καλούπι, να στηρίζεται η αψίδα μόνη της, ''έχει φύγει από τη θέση του, κινδυνεύει να καταρρεύσει η καμάρα που στηρίζει το ημιθόλιο του ιερού, που αν καταρρεύσει σίγουρα θα πέσει και το ημιθόλιο του ιερού''.

''Για αυτό προειδοποιούμε για τελευταία φορά την κατοχική δύναμη. Εμείς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, θα τους καλέσουμε να μας επιτρέψουν να στηρίξουμε αυτήν την αψίδα, και οτιδήποτε άλλα εφθαρμένα υπάρχουν στον χώρο του ιερού ναό του Αποστόλου Ανδρέου. Εάν δεν επιτρέψουν τη συντήρηση, εμείς θα πάρουμε κτίστες να φτιάξουμε την αψίδα χωρίς άδεια, και αν επιθυμούν να μας συλλάβουν, ας μας συλλάβουν. Δεν πρόκειται επ' ουδενί λόγο να αφήσουμε την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέου να καταρρεύσει'', είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ''προ πολλού έπρεπε να συντηρηθεί ο Απόστολος Ανδρέας, όπως είχε συντηρηθεί και το τεκκέ στη Λάρνακα, για αυτό, αν επιθυμούν τη συντήρησή του, ας επιτρέψουν τουλάχιστον να ξεκινήσουν τώρα για να συντηρηθεί όλη η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέου, και η νέα εκκλησία και η παλιά''.

''Είναι η τελευταία έκκληση που κάνουμε προς τις κατοχικές δυνάμεις. Εν εναντία περιπτώσει, εμείς θα προβούμε στη συντήρηση ερήμην αυτών, και για τα περαιτέρω θα έχει την ευθύνη η κατοχική δύναμη'', πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ''είμαστε έτοιμοι το γεγονός τούτο να το καταγγείλουμε παντού, και στα Ηνωμένα Εθνη, και στην ΕΕ, και σε όσα βήματα έχουμε προσβάσεις''.

Οπως είπε, ''υπάρχει άμεση ανάγκη'' συντήρησης, ''γιατί από λεπτό του λεπτού μπορεί η αψίδα του ιερού να καταρρεύσει''.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ''το θέμα των μικροπωλητών εκεί ήταν προπέτασμα καπνού, ήταν μια αφορμή για να μην συντηρηθεί ο Απόστολος Ανδρέας''.

''Πιστεύω ότι έφθασε η ώρα ο Απόστολος Ανδρέας να συντηρηθεί. Δεν θα μείνει βήμα που δεν θα καταγγείλουμε την εν λόγω ενέργεια των Τούρκων που παρεμποδίζουν τη συντήρηση'', είπε και επεσήμανε ότι ''οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν ό,τι χριστιανικό υπάρχει στις υπό κατοχή περιοχές μας να το αφήσουν να καταρρεύσει, όπως και οποιοδήποτε ελληνικό μνημείο''.

''Τόσο τα ελληνικά όσο και τα χριστιανικά μνημεία θέλουν να τα εξαφανίσουν από το βορρά, ούτως ώστε να μην φαίνεται η έλευση απ' εκεί Ελλήνων και Χριστιανών, που επί 3.500 χρόνια κατοικούν Ελληνες αυτόν τον τόπο και 2.000 κατοικούν Χριστιανοί αυτόν τον τόπο'', πρόσθεσε.

Συμφωνούμε τονίζει η ΥΠΕΞ

Επείγουσα είναι η ανάγκη αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και συμφωνεί με την έκκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς το κοινό να μην επισκέπτεται το Μοναστήρι μέχρις ότου επιτευχθεί τουλάχιστον η υποστύλωση των τμημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. 

Όπως αναφέρει, η «Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έχει ενημερωθεί από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και την επείγουσα ανάγκη αναστήλωσης της. Για τη διάσωση του ιστορικού Μοναστηριού βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει, «συμφωνεί με την έκκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς το κοινό να μην επισκέπτεται το Μοναστήρι μέχρις ότου επιτευχθεί τουλάχιστον η υποστύλωση των τμημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης, εφόσον ως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η ασφάλεια των πιστών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"