Αναδομείται η Λαϊκή Τράπεζα και αποσείει τη Μαρφίν

Ξεκαθάρισμα και αλλαγή πορείας – Κλείνουν 35 καταστήματα, το προσωπικό παραμένει.

Την επανατοποθέτηση του Ομίλου με έμφαση στην ανάπτυξη των εγχώριων εργασιών και επιστροφή στην κερδοφορία ανακοίνωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Χρίστος Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής. 

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ανακοίνωση ζημιών €3,3 δισ. για το 2011, ο κ. Στυλιανίδης ανέπτυξε τα πλάνα του Ομίλου για ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης και για βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας. 

Στην εναρκτήρια του ομιλία, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στο «ξεκαθάρισμα» των λογαριασμών της Τράπεζας από επισφάλειες και από την υπεραξία που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. 

Τόνισε ότι όπως και το 2002, έτσι και τώρα, η Τράπεζα προχωρεί πρώτη σε αναγνώριση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κρίση στην Ελλάδα και «προχωρεί μπροστά» σε επίλυσή τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Λαϊκή τόνισε την προσπάθεια που έγινε για ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού από ξένους οίκους και για να δοθεί με πλήρη διαφάνεια η οικονομική κατάσταση του Ομίλου. 

Επανέλαβε ότι έχει επιδειχθεί σοβαρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον Όμιλο από ξένους επενδυτές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Από μερικούς το ενδιαφέρον είναι σοβαρό», είπε. 

Ο κ. Σαρρής είπε ότι το θέμα απασχολεί και τις αρμόδιες αρχές και τόνισε τη σημασία να υπάρχει σχέδιο Β - για συμμετοχή δηλαδή του κράτους - έτσι ώστε το σχέδιο Α (συμμετοχή ιδιωτών) να πετύχει. 

«Δίνουμε ραντεβού για την επόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και δεσμευόμαστε να ανακοινώσουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Στυλιανίδης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Marfin Μιχάλης Σαρρής τόνισε ότι στόχος της Τράπεζας είναι να αυξηθούν τα λειτουργικά κέρδη σε επίπεδα πάνω τα €400 εκ. που είναι σήμερα. 

Στις ερωταπαντήσεις, τόσο ο κ. Σαρρής όσο και ο κ. Στυλιανίδης παραδέχθηκαν ότι έγιναν λάθη, κυρίως στην έκθεση της Τράπεζας σε ελληνικό χρέος. 

Ερωτηθείς για τις θέσεις εργασίας,ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού των εργασιών, κυρίως στην Ελλάδα. Έδωσε έμφαση στην αναλογία κόστους προς έσοδα που στην Ελλάδα φθάνει στο 86,5% έναντι 42,6% που είναι στην Κύπρο. Επομένως, πρόσθεσε, στην Ελλάδα υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους για επιστροφή σε κερδοφορία. 

Σε ότι αφορά την Κύπρο, έδωσε έμφαση στο πάγωμα των προσλήψεων και στις κανονικές και πρόωρες αφυπηρετήσεις που γίνονται κάθε χρόνο. 

Ερωτηθείς για το ελληνικό κούρεμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο τελικός αριθμός ενδεχομένως να διαφέρει προς τα πάνω ή προς κάτω, αλλά όχι σημαντικά. 

Σε ερώτηση αν η Τράπεζα δίνει σήμερα δάνεια, ο κ. Σαρρής παραδέχθηκε ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η δανειοδοτική δραστηριότητα του Ομίλου λόγω των συνθηκών που υπάρχουν. 

Με βάση την παρουσίαση που δόθηκε στη διάσκεψη, η Marfin προγραμματίζει τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της σε Κύπρο και Ελλάδα μέχρι και 10% στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης για επιστροφή σε κερδοφορία. 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ενέργειες για συγκράτηση του κόστους στην Ελλάδα, όπου η Τράπεζα στοχεύει να κλείσει 25-30 από τα 175 καταστήματά της. 

Στην Κύπρο οι ενέργειες για το κόστος επικεντρώνονται κυρίως στο μισθολόγιο και έχουν ήδη γίνει. Προγραμματίζεται παράλληλα ο ορθολογισμός της γεωγραφικής διασποράς του δικτύου της Τράπεζας με κλείσιμο 10 εκ των 116 καταστημάτων της. 


Αναλυτικά, στην Κύπρο η αύξηση των εσόδων της τράπεζας αναμένεται να επιταχυνθεί με την ανατιμολόγηση του ενεργητικού, την επανάκτηση του μεριδίου αγοράς στις καταθέσεις που χάθηκε το 2011, τις υπηρεσίες του international banking και διαχείρισης πλούτου και των προοπτικών που διανοίγονται από την ανακάλυψη φυσικού αερίου. 

Από την πλευρά των εξόδων, στην Κύπρο έχει ήδη επιτευχθεί μέσω της παγοποίησης των μισθών για δύο χρόνια, τη μείωση του προσωπικού, τη μείωση της συνεισφοράς συντάξεων και επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου των προμηθειών και συμβάσεων μίσθωσης. Από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η Τράπεζα υπολογίζει ότι μείωσε το κόστος κατά 7%. 

Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, η αύξηση των εσόδων αναμένεται να προκύψει από την ανατιμολόγηση του ενεργητικού, την απομόχλευση από χαμηλής απόδοσης ανοιγμάτων, την αναθεώρηση των τελών και των τραπεζικών προμηθειών, την επανατοποθέτηση της πρότασης συλλογής καταθέσεων και ενεργές πρωτοβουλίες για τον ισολογισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. 

Αναφορικά με τη συγκράτηση του κόστους, θα επιτευχθεί με τη μείωση των καταστημάτων, την ενσωμάτωση πλατφόρμων του ομίλου για επίτευξη συνεργιών, την αναδιαμόρφωση των επιχειρήσεων με βάση το μοντέλο της Κύπρου, την αναθεώρηση των μισθών του προσωπικού και των ωφελημάτων και την και επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου των προμηθειών και συμβάσεων μίσθωσης. 

Εξωτερικό 

Στο εξωτερικό, η Marfin θα δώσει έμφαση στις καταθέσεις για την επίτευξη αυτοχρηματοδότησης των εξωτερικών εργασιών του Ομίλου. Δεν θα ανοίξουν νέα καταστήματα για εξυγίανση των εργασιών και βελτίωση της κερδοφορίας. 

Για τη συγκράτηση του κόστους, θα επιτευχθεί στενότερη συνεργασία για την υποστήριξη των λειτουργιών του Ομίλου, επαναδιαπραγμάτευση των εξωτερικών συμβάσεων και περαιτέρω απλούστευση του προγράμματος εφαρμογής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"