Αναστασιάδης: «Δεν είμαι υπόλογος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ»

«Ένας σύγχρονος πολιτικός δεν μπορεί να μένει αγκυλωμένος στο παρελθόν» - Εισηγείται όπως Υποεπιτροπή του ΕΣ καταρτίσει πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και να αλλάξει η πρακτική ο Πρόεδρος να είναι ο Διαπραγματευτής.
Θα κάνω αυτό που είναι προς όφελος της πατρίδας μου και δεν είμαι υπόλογος σε κανένα και κυρίως στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις κατηγορίες για μεταλλάξεις του στο κυπριακό αλλά και στο θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ένας σύγχρονος πολιτικός, υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην πρεσβεία της Αιγύπτου για τα θλιβερά γεγονότα στο Πορτ Σαϊντ, δεν μπορεί να μένει αγκυλωμένος στο παρελθόν αλλά θα πρέπει να αναπροσαρμόζει τις πολιτικές του. Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά που υπέγραψε το βιβλί συλλυπητηρίων στην Αιγυπτιακή πρεσβεία για τα θύματα της συμπλοκής σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για επίδοση του περιγράμματος λύσης στα κόμματα, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε να πραγματοποιήσει τη δέσμευση του ο Πρόεδρος ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη συνεδρία του Εθνικού στις 15 και 17 του μήνα.

Παράλληλα, αποκάλυψε, ότι πέραν του περιγράμματος υπάρχουν και κάποιες συγκλίσεις που δεν ήταν υπόψη του Σώματος και από όλα τα έγγραφα μαζί, θα διαφανεί κατά πόσον τα κόμματα θα έχουν πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα, η αν θα χρειαστεί ο Πρόεδρος να προβεί σε περαιτέρω ενημέρωση

Πλαίσιο λύσης από Υποεπιτροπή του ΕΣ

Σε ομιλία του χθες βράδυ στο πλαίσιο της συνεδρίας του Διευρυμένου Επαρχιακού Συμβουλίου ΔΗΣΥ Λευκωσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως δεδομένης της κατάστασης στο Κυπριακό, τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν είναι η κατάρτιση από Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου ενός συμφωνημένου πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού και ακολούθως αλλαγή της πρακτικής που θέλει τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αρχικά στο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ενώ την ίδια ώρα θα αποτελέσει και τις κόκκινες γραμμές εντός των οποίων θα κινείται ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς.

Ειδικότερα για το θέμα του διαπραγματευτή, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η πικρά πείρα των τελευταίων χρόνων, όπου ο Πρόεδρος αγνοώντας την πολιτική ηγεσία είχε και τη διαχείριση του εθνικού θέματος δεν είναι μόνο ότι υποβάθμιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, αλλά αντίθετα μείωνε δυστυχώς και το κύρος του μέσα από μια σειρά σφαλμάτων που έγιναν και που μας έφεραν σημαντικά πιεστικά διλήμματα ή και κινδύνους αδιεξόδου».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου ΔΗΣΥ Λευκωσίας και αφού πρώτα τους συνεχάρη για το πρόσφατο αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης τους είπε ότι αν παραμείνουν «ενωμένοι, σοβαροί, χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς παραισθήσεις» και προσγειωμένοι με σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης πολιτευτούν το επόμενο διάστημα, τότε μπορούν να δημιουργήσουν τις προοπτικές για μια επιτυχή κατάληξη του αγώνα που ξεκινά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το μήνυμα των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών και ιδιαίτερα προς αυτούς που επιχειρούν να συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ, είναι πως ο κόσμος «δεν δέχεται πλέον να είναι υποχείριο του όποιου κόμματος, το οποίο μέσα από μια τετραετία επισώρευσε όσα προβλήματα ποτέ δεν είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος από την εποχή της τουρκικής εισβολής του 1974».

«Συνεπώς» πρόσθεσε, «αυτό το οποίο θεωρείται σαν ισχυρό μήνυμα είναι πως χρειάζονται πολιτικές μετριοπάθειας, πολιτικές που να συνενώσουν και ιδιαίτερα συνεργασίες που να στηρίζονται σε προγραμματικές δηλώσεις και όχι σε συναλλαγές της τελευταίας στιγμής του τύπου πόσα υπουργεία θα πάρει ο ένας, πόσα υπουργεία θα πάρει ο άλλος, πόσους ημικρατικούς ο ένας, πόσους ο άλλος κοκ». 

Διατύπωσε ακολούθως την εκτίμηση ότι αυτό το οποίο περιμένει ο κόσμος, όπως φαίνεται και μέσα από ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες, «είναι πριν και πάνω απ’ όλα συλλογική διαχείριση των σοβαρών θεμάτων του τόπου, ξεκινώντας από το Κυπριακό, προχωρώντας στην οικονομία και εκτείνοντας στα θέματα της διαχείρισης του φυσικού αερίου αλλά και στα θέματα που αγγίζουν την αξιοπρέπεια του κράτους μας όπως είναι η Προεδρία της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι 50 χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κράτος όπως το γνωρίζαμε έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και συνεπώς χρειάζονται θεσμικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες θα προκύψουν είτε μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις είτε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις. Εξήγησε πως για γίνουν εφικτές αυτές οι αλλαγές, χρειάζεται συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα πρέπει η Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, με τη βοήθεια τεχνοκρατών, να καταρτίσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση. Εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αρχικά στο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια ώρα θα αποτελέσει και τις κόκκινες γραμμές εντός των οποίων θα διαπραγματεύεται είτε ο διαπραγματευτής είτε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει κατορθωτό, τότε το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς.

«Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα διαμορφωθεί μετά τις Προεδρικές του 2013 να δώσει τη δυνατότητα μια εθνικής συνεννόησης» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως πως η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τις πολιτικές δυνάμεις, «αλλά την αφορμή για να προβληματιστούμε ποιες είναι οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».

Ο κ. Αναστασιάδης έφερε ως παραδείγματα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και την ερευνητική γεώτρηση από τη Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί, όπως είπε, «να ακολουθήσουμε μια συγκροτημένη στρατηγική, η οποία να δημιουργήσει δυνάμεις, να αξιοποιήσει την ΕΕ, να αξιοποιεί δυνάμεις οι οποίες μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία».

«Να αξιοποιήσουμε τον αμερικάνικο παράγοντα και να μην είμαστε τόσο φοβικοί. Αν ξέρουμε τι θέλουμε θα ξέρουμε και τι διεκδικούμε από εκείνους που θα εμπλέξουμε» συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πέρα από την ανάγκη λήψης των αποφάσεων εκείνων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες της κυπριακής οικονομίας, και κάποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το καθεστώς των εργαζομένων αλλά και ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και μια πεντηκονταετία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για εκλογή στο Προεδρικό Συμβούλιο του κόμματος και έγινε η κοπή της βασιλόπιττας του Επαρχιακού Συμβουλίου ΔΗΣΥ Λευκωσίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"