Χωρίς δέκα ευρώ δεν πάτε στις Πρώτες Βοήθειες

Και τέλος στα φάρμακα «για καταπολέμηση της πολυφαρμακίας»
Την επιβολή τέλους ύψους δέκα ευρώ μελετά η τεχνοκρατική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας σε όποιο ασθενή επισκέπτεται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των κρατικών νοσηλευτηρίων. Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο οι ασθενείς να επωμίζονται και το κόστος των φαρμάκων που θα λαμβάνουν από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας εξήγησε ότι η επιβολή του τέλους θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας στο να επισκέπτονται πολίτες τις πρώτες βοήθειες χωρίς σοβαρό λόγο, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί και το φαινόμενο της πολυφαρμακίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας, πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί, αλλά θα προωθηθούν σύντομα «για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στα κρατικά νοσηλευτήρια». 

Ανέφερε ακόμα πως οι ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από τα δημόσια νοσοκομεία θα καταβάλλουν 50 σεντ για κάθε φάρμακο που θα λαμβάνουν με μέγιστο ποσό πέντε ευρώ για κάθε συνταγή. 

«Σημαίνει», είπε, «μια ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς, που συνταγογραφείται κάθε δύο μήνες, άρα σημαίνει δυόμισι ευρώ το μήνα ελάχιστη επιβάρυνση».

Πρόσθεσε ότι «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να προμηθεύονται ηλικιωμένοι φάρμακα, τα οποία δεν έχουν ανάγκη και τα έχουν στο σπίτι τους». 

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας προτείνει την κατάργηση της κάρτας Β, για την οποία όσοι ήταν δικαιούχοι κατέβαλλαν 50% επί των τελών. 

«Έχουν μελετηθεί όλα τα στοιχεία και έγιναν υπολογισμοί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για κάθε μέτρο, τόσο για τις εξοικονομήσεις, όσο και για την επιπρόσθετη δαπάνη», είπε. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου έκανε λόγο για προσπάθεια πάταξης της πολυφαρμακίας. «Είναι γεγονός», είπε, «πως γίνεται μια αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Πολύς κόσμος παίρνει με τις σακούλες τα φάρμακα και τις έχει στο σπίτι του και η προσπάθεια πάταξης της πολυφαρμακίας θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και η χρήση αυτών των χρημάτων σε φάρμακα, τα οποία δεν διατίθενται στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων». 

Όπως είπε για πάρα πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια, ώστε να εξευρεθούν τρόποι για πάταξη της πολυφαρμακίας.

Εξέφρασε την ελπίδα αυτό το μέτρο να προχωρήσει τάχιστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"