Τράπεζες: Καθησυχαστικοί Καζαμίας και Ορφανίδης

«Ικανοποιητικά τα κεφαλαιακά σχέδια των Τραπεζών». 
Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν σχέδιο Β για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, τονίζοντας όμως ότι προέχει η άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης είχαν χθες το μεσημέρι συνάντηση στο Υπουργείο στη σκιά των ζημιών μαμούθ και του πλάνου ανακεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσε η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο  αξιωματούχοι καθησύχασαν τους πελάτες των τραπεζών και τους καταθέτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κράτος έχει θεσπίσει το απαραίτητο πλαίσιο παρέμβασης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ο Κίκης Καζαμίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η κατάσταση κρίνεται από μέρους μας διαχειρίσιμη και θέλω να καθησυχάσω ως αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών τον εμποροβιομηχανικό κόσμο και όσους συνεργάζονται με κυπριακές τράπεζες και τους καταθέτες πως η κατάσταση δεν εμπνέει απολύτως καμία ανησυχία. Τα συμφέροντα τους είναι διασφαλισμένα». 

Παράλληλα, τόνισε «ότι και το κράτος έχει μεριμνήσει με τις υπάρχουσες νομοθεσίες να παρέχει αυτή τη διασφάλιση για το μέλλον». 

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις των τριών τραπεζών, Τρ. Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίηση τους είπε «κρίνουμε ότι είναι μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας και δεν φαίνεται να δημιουργούν καμιά ιδιαίτερη ανησυχία, έχοντας υπόψη τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει αλλά και των δράσεων που θα αναλάβουν και θα υλοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κ. Καζαμίας πρόσθεσε ότι  «σε στενή συνεργασία με την ΚΤ το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και ημέρες έχει εκπονήσει τους απαραίτητους σχεδιασμούς οι οποίοι θα μπουν σε εφαρμογή εάν κριθούν αναγκαίοι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα όσων συνεργάζονται με τις τράπεζες».

«Το κράτος» συνέχισε «είναι έτοιμο μέσα από τις σχετικές νομοθεσίες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, πρωτίστως απέναντι στο κοινό που έχει οποιαδήποτε συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι αναμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους οι οποίοι προνοούν την εξάντληση όλων των ευκαιριών που έχουν στη διάθεση τους για συμπλήρωση των κεφαλαίων τους από τον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από τους υφιστάμενους μετόχους και με την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ο οποίος συμφώνησε ότι «τα σχέδια για ανακεφαλαίωση των κυπριακών τραπεζών κρίνονται ικανοποιητικά», σημειώνοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα η ΚΤ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος, είτε για κινδυνολογία είτε για ανησυχία». 

Σχολιάζοντας τα σχέδια των τραπεζών για απομείωση του ελληνικού χρέους είπε ότι είναι τα αναμενόμενα ενώ τα αποτελέσματα της κερδοφορίας τους ήταν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα.

«Η απομείωση για την Τρ. Κύπρου ήταν της τάξης του €1,3 δισ. όμως με τους πόρους που έχει ήδη η τράπεζα τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσει είναι μόνο της τάξης των €400 εκ. Για τη Λαϊκή η απομείωση του ελληνικού χρέους ήταν της τάξης των €2 δισ. όμως και πάλι με τους πόρους που έχει η τράπεζα και τους σχεδιασμούς τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσει από την αγορά είναι της τάξης του €1,35 δισ.».

Παράλληλα «με αυτά τα νούμερα οι τράπεζες θα φέρουν το δείκτη κυρίων βασικών κεφαλαίων μέχρι τον Ιούνιο στο 9%».

Και ο κ. Ορφανίδης επιβεβαίωσε από την πλευρά του «ότι έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει την κύρια ευθύνη, σχέδιο στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση που θα χρειαστεί οποιαδήποτε τραπεζικό ίδρυμα».

Τόσο ο κ. Καζαμίας όσο και ο κ. Ορφανίδης όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στα σχόλια για ευθύνες των τραπεζών και της εποπτικής αρχής για την μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά υπογράμμισαν ότι «δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Πιστεύω ότι το σημαντικό αυτή τη δύσκολη στιγμή για τις τράπεζες και την οικονομία είναι να βλέπουμε μπροστά και να μην αναλωνόμαστε στο ποιοι έχουν ευθύνες», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Με τον κ. Ορφανίδη συμφώνησε και ο κ. Καζαμίας τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βλέπουμε μπροστά. Θα έρθει και η ώρα για να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν εάν υπάρχουν», είπε.

«Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε οποιαδήποτε ενδοσκόπηση για το παρελθόν αλλά για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος και συμφωνώ ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα για την ενδοσκόπηση, να δούμε τις αδυναμίες και να αποδοθούν εάν υπάρχουν ευθύνες για να γινόμαστε καλύτεροι. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"