Χωρίς λεωφορεία και σήμερα Λεμεσός και Πάφος

Το Υπουργείο ζητά να μάθει πώς ξοδεύονται τα χρήματα που παίρνουν οι εταιρείες από την κυβέρνηση 

Οι απεργίες των οδηγών των λεωφορείων συνεχίζονται και σήμερα σε Λεμεσό και Πάφο καθώς οι συναντήσεις των αντιπροσώπων της Εταιρείας Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) με τον Υπουργό Συγκοινωνιών Ευθύμιο Φλουρέντζου δεν είχαν αίσια κατάληξη.

Για τη λύση της απεργίας στη Λευκωσία θα αποφασίσει σήμερα το πρωί γενική συνέλευση των απεργών, η δε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι η απεργία θα λυθεί.

Σε δηλώσεις του μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες το απόγευμα, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως φαίνεται ότι η απεργία στη Λεμεσό και στην Πάφο θα συνεχιστεί. «Εχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις μας, αναμένουμε να απαντήσουν στις εισηγήσεις μας», είπε, και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως το Υπουργείο έχει κινηθεί μέσα στα σωστά πλαίσια ούτως ώστε να αυξήσει τη ρευστότητα των εταιρειών, να υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει διαπραγμάτευση και συζήτηση υπό το κράτος είτε απεργιών, είτε εκβιασμών. «Η οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να επιλυθεί στα πλαίσια της σύμβασης, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς που προβλέπονται μέσα στη σύμβαση», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΕΜΕΛ ότι η εταιρεία έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει την απάντηση του Υπουργείου, είπε πως το κλειδί για να λυθεί το πρόβλημα είναι το θέμα των ενοικίων των λεωφορείων, τα οποία οι εταιρείες έχουν ενοικιάσει, είτε από τρίτες είτε από τις ίδιες τις μετοχικές τους εταιρείες και τα έχουν εντάξει στο στόλο τους. «Το Υπουργείο έχει καταλήξει σε αριθμούς που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην αξία την ενοικιαστική των λεωφορείων, οι εταιρείες θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν μια διαφορετική τοποθέτηση, ή μηχανισμό εξεύρεσης της ενοικιαστικής αξίας», είπε, προσθέτοντας πως εδώ υπάρχει μια διαφορά, την οποία το Υπουργείο τη συζητά. «Όμως», συνέχισε, «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυτή η διαφωνία ως πρόσχημα τη στιγμή που το Υπουργείο κάνει προτάσεις όσον αφορά τη ρευστότητα των εταιρειών και ήδη έχει προχωρήσει στην πράξη με κατάθεση χρημάτων στους λογαριασμούς των εταιρειών, και να μην προχωρούν να πληρώσουν τους οδηγούς των λεωφορείων για να ξεκινήσουν ξανά τις υπηρεσίες τους».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν επαφές με εκπροσώπους της εταιρείας της Λευκωσίας, ο κ. Φλουρέντζου απάντησε καταφατικά. «Βεβαίως υπήρξαν επαφές και αναμένουμε να μας δώσουν την απάντηση τους», είπε.

Ο κ. Φλουρέντζου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως σίγουρα δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος, ο οποίος είναι και θα παραμείνει εντατικός, γιατί, όπως ανέφερε, η προσπάθεια είναι να επανέλθει η υπηρεσία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πίσω.

Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρουν τους μισθούς τους οι οδηγοί από τη στιγμή που υπάρχουν λεφτά στην τράπεζα, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες πειθαναγκασμού των εταιρειών στο να πληρώσουν τους οδηγούς. 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΜΕΛ ότι η λύση πρέπει να είναι μόνιμη και δεν πρέπει να επανέρχονται κάθε μήνα, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως είναι για αυτό το λόγο που το Υπουργείο ζητά να άρουν τα απεργιακά μέτρα, πληρώνοντας τους οδηγούς, καθώς, όπως πρόσθεσε, το Υπουργείο έχει κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις για να δώσει όλα εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούν να λειτουργήσουν οι εταιρείες. 

«Αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει και ζητούμε και αναμένουμε από όλες τις εταιρείες, περιλαμβανομένης και της Λεμεσού και της Πάφου, είναι να μας δώσουν την κατάσταση εσόδων και εξόδων και για το 2011, ούτως ώστε να ξέρουμε ακριβώς πώς έχουν δαπανηθεί τα ποσά τα οποία έχουμε δώσει, γιατί επηρεάστηκε η ρευστοτική τους βάση και ερχόμαστε με τις προτάσεις που έχουμε κάνει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες αρνήθηκαν να δώσουν αυτές τις καταστάσεις, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως η Λευκωσία ήδη τα έχει δώσει, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος τα έχουν δώσει και η Λεμεσός θα τα δώσει αύριο. «Ευελπιστώ πως αύριο θα τα δώσει και η Πάφος», είπε.

Ο κ. Φλουρέντζου πως οι εταιρείες στην Λάρνακα και στην Αμμόχωστο θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά. «Αναμένω ότι και από τη Λευκωσία θα δοθούν εντολές αύριο να λειτουργήσουν», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φλουρέντζου εξέφρασε την ελπίδα όπως με τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο, η ρευστοτική βάση των εταιρειών θα είναι αρκετά ισχυρή για να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους. «Απ’ εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνεται χρηστή διοίκηση των εταιρειών», πρόσθεσε.

Τέλος, είπε πως εκεί που παρατηρηθούν στρεβλώσεις, κατά τον έλεγχο των λογαριασμών των εταιρειών, θα παρθούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Νωρίτερα, ο Διευθυντής της ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με τον Υπουργό, είπε ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν ακόμη. 

Ο κ. Υπουργός έχει πείσει ότι προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία που παίρνει, για τη ώρα και τη φαιά ουσία που αφιερώνει για να γεφυρώσει διαφορές οι οποίες υπάρχουν», είπε.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως σε κάποια θέματα έχει παρατηρηθεί μεγάλη πρόοδος, όπως στο ζήτημα της ρευστότητας των εταιρειών. «Υπάρχουν ένα, δύο θέματα, τα οποία ακόμα συζητούμε και προσδοκώ ότι μέχρι αύριο θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο που άπτεται της γενικότερης βιωσιμότητας του συστήματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυριάκου εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα πολύ σύντομα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 1200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, που δεν έχουν πάρει χρήματα στις οικογένειες τους τον Ιανουάριο. «Αυτό είναι τραγικό», είπε και σημείωσε πως «τραγικότερα θα είναι να πάρουμε ένα μισθό τον Ιανουάριο και μετά να μην ξαναπάρουμε ποτέ».

Ο κ. Κυριάκου συνέστησε υπομονή, και πρόσθεσε πως «η πάλη γίνεται για την καριέρα αυτών των ανθρώπων και όχι για το μισθό αυτού του μήνα. Αν αυτό που χρειάζεται είναι να παλέψουμε, με την καλή έννοια, για να λύσουμε τα προβλήματα ριζικά και τελεσίδικα, ας πάρει ακόμα μια-δύο μέρες αλλά να μην ξαναπεράσουμε τον όλεθρο που περάσαμε αυτές τις μέρες».

Ερωτηθείς αν δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι οδηγοί αυτή την ώρα, ο κ. Κυριάκου είπε πως «τα χρήματα θα είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της λύσης που θα επιτευχθεί. Δεν υπάρχουν χρήματα σε ένα τραπέζι, λόγου χάριν, και δεν απλώνει το χέρι της η ΕΜΕΛ να τα πάρει. Τα χρήματα είναι ο στόχος και για αυτό το μήνα και για πάντα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Υπουργού να παραδώσουν τους λογαριασμούς εσόδων-εξόδων, είπε ότι με βάση τη σύμβαση πρέπει να παραδίδουμε τους ενιαίους λογαριασμούς κάθε χρόνο. «Μία τροχοπέδη που έφεραν τα πράγματα ως εδώ είναι το γεγονός ότι κατατέθηκαν του 2010 και υπήρχαν μέσα στοιχεία που ήταν η ρίζα του κακού, και κατά τη δική μας γνώμη, η αδυναμία της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου να κατανοήσει το δίκαιο των ποσών που είναι μέσα σε αυτούς τους λογαριασμούς», είπε.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως η εταιρεία δεν αρνήθηκε να δώσει τις καταστάσεις που ζήτησε ο Υπουργός. Όπως είπε, αν και είναι εκτός σύμβασης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. «Πολύ ευχαρίστως να τους δώσουμε», είπε και εξήγησε πως η αντίρρηση της εταιρείας ήταν πως αν έδιναν τους λογαριασμούς χωρίς πριν αυτοί να ελεγχτούν από τους λογιστές της εταιρείας, και βρισκόταν διαφορά έστω ενός σεντ, τότε θα λέγονταν όλα αυτά τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτήρισε, που έχουν λεχθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"