Επτά καθηγητές του Π Κ τοποθετούνται στην υπόθεση Τσούκα

«Μια σύγχρονη πολιτεία οφείλει να επιτρέπει την έκφραση γνώμης, ακόμη και αν αυτή δεν είναι αρεστή''.

Την πεποίθηση ότι σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, καθένας είναι ελεύθερος ανεξαρτήτως του διαβατηρίου το οποίο κατέχει, να λέει και να γράφει αυτά που πιστεύει και να κρίνεται γι’ αυτά από τους ακροατές / αναγνώστες του, εκφράζουν εφτά καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν χθες. 

Με αφορμή τη συζήτηση που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες από άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα, καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σχετικά με τους λόγους της μη-συμμετοχής του στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου του Κέντρου Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στην Πανεπιστημιούπολη, στις 3 Φεβρουαρίου του 2012, οι εφτά καθηγητές αναφέρουν πως ''μια πραγματικά σύγχρονη πολιτεία και μια ανοιχτή κοινωνία οφείλουν τουλάχιστον να επιτρέπουν την έκφραση γνώμης, ακόμη και αν δεν πρόκειται να την υιοθετήσουν, ακόμη και αν αυτή δεν είναι αρεστή''.

Όπως προσθέτουν ''το Πανεπιστήμιο από την μεριά του οφείλει να συνεισφέρει γνώση και ιδέες, απόψεις και βεβαίως κριτική στην κοινωνία, η οποία το δημιούργησε και το στηρίζει''. 

Ωστόσο, σημειώνουν πως ''σε μια πολιτισμένη κοινωνία ο διάλογος πρέπει να είναι πρωτίστως βασισμένος σε επιχειρήματα, αυτό άλλωστε χαρακτηρίζει και το επίπεδο πολιτισμού της''. 

''Ως εκλεγμένοι Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στηρίζουμε το δικαίωμα καθενός να λέει την άποψη του, χωρίς να γίνεται θύμα ανοίκειων, ρατσιστικών και αγροίκων επιθέσεων για αυτά που εκφράζει. Όπως ο καθένας που το επιθυμεί, έτσι και ο συνάδελφος Χ. Τσούκας θεωρεί τον εαυτό του ενεργό πολίτη αυτής της κοινωνίας και έχει επιπλέον την τεχνοκρατική γνώση για πολλά από τα επίμαχα και επίκαιρα θέματα της Στρατηγικής Διοίκησης που την αφορούν'', αναφέρουν οι εφτά καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Επίσης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ''όταν μια κοινωνία (ή μέρος της) ή ένα πολιτικό σύστημα (ή μέρος του) φτάσει στο σημείο να ανέχεται μόνο την άποψη και τη γνώση που την βολεύει και επιτίθεται με μισαλλοδοξία στην αντίθετη άποψη, τότε ούτε οι δημοκρατικές της αρχές είναι στερεές, ούτε η επιβίωσή της εξασφαλισμένη''.

Καταλήγοντας προσθέτουν: ''Δεν παρουσιαζόμαστε ως δικηγόροι του συναδέλφου. Αλλωστε, ο ίδιος είναι σε θέση να υπερασπιστεί θαυμάσια τον εαυτό του και τις ιδέες του. Απλώς, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του (και το δικαίωμα καθενός) να μιλά και το δικαίωμα της Κυπριακής κοινωνίας να ακούει''. 

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Καθ. Στέλιος Γεωργίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, ο Καθ. Χάρης Θεοχάρης, Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο Αν. Καθ. Γιώργος Καζαμίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Καθ. Θεοφάνης Μαμουνέας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης, ο Καθ. Πάνος Παπαναστασίου, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Καθ. Ανδρέας Παπαπαύλου, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ο Καθ. Στάθης Παπαροδίτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"