Φυσικό Αέριο: Η Ολομέλεια της Βουλής ακύρωσε την Πραξούλα

Δεν δικαιούται να διαπραγματεύεται - Νεοφύτου: «Η ψήφιση θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας μας» .-Λαμάρης: «Δεν δεχόμαστε να αποφασίζει η βουλή ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σοβαρά ζητήματα της χώρας». 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες το απόγευμα σε νόμο την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για τους υδρογονάνθρακες. Αφαιρούνται εξουσίες από την υπουργό Εμπορίου και ανατίθενται σε τεχνική επιτροπή. 
Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 32 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ καταψηφίστηκε από 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Τεχνική επιτροπή θα διαπραγματεύεται πλέον τα τελικά κείμενα συμβολαίων για θέματα φυσικού αερίου και τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα δύναται να εγκρίνει ή να απορρίπτει και να στέλνει εκ νέου στην τεχνική επιτροπή τα τελικά κείμενα, για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Τις εξουσίες είχε μέχρι σήμερα ο εκάστοτε υπουργός Εμπορίου. Η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για τον περί υδρογονανθράκων νόμο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ .

Για διάκριση εξουσιών έκανε λόγο το ΑΚΕΛ, το οποίο καταψήφισε την πρόταση Αβέρωφ, που συνυπέγραψαν Δημήτρης Συλλούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. 

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του οποίου ήταν και η πρόταση δήλωσε ότι «η σημερινή ψήφιση θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας μας και θα στείλει μηνύματα ότι η Κύπρος διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση. Η πρόταση μας δεν είχε να κάνει με πρόσωπα αλλά με τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων.
Αιτιολογώντας την καταψήφιση της πρότασης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, έκανε λόγο για σωρεία αποφάσεων διάκρισης εξουσιών και τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε να αποφασίζει η βουλή ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σοβαρά ζητήματα της χώρας και κάποιοι εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες».

Από πλευράς Προεδρικού αναφέρεται ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αποφασίσει αν θα αναπέμψει το νόμο  που ψήφισε χθες η βουλή.

Με τη νέα νομοθεσία διαγράφεται ο κανονισμός 7 των περί υδρογονανθράκων (αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση) κανονισμών, ο οποίος προνοεί ότι ο Υπουργός Εμπορίου διαπραγματεύεται τους όρους και τις πρόνοιες του συμβολαίου με τον αιτητή που επιλέγεται.

Ακόμη, αναδιατυπώνονται οι πρόνοιες για τους εξουσιοδοτημένους λειτουργούς, έτσι ώστε να προβλέπεται ότι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας είναι οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί, οι οποίοι καθορίζονται ως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας και κάθε κατάλληλο πρόσωπο που ορίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου.

Η Βουλή θεωρεί ότι, με το κείμενο του νόμου, όπως έχει τελικώς διαμορφωθεί με την καθοδήγηση και της Νομικής Υπηρεσίας και των υπολοίπων τεχνοκρατών, επιτυγχάνεται καλύτερα ο αρχικός σκοπός της πρότασης νόμου, δηλαδή η διασφάλιση του ελέγχου και της σωστής εκτέλεσης των συμβολαίων σε θέματα υδρογονανθράκων, με τρόπο που να συνάδει περισσότερο στα ισχύοντα πρότυπα ανάθεσης συμβάσεων του Δημοσίου και μάλιστα για πιο επουσιώδους σημασίας έργα, όπου η διαπραγμάτευση διεξάγεται πάντοτε από συλλογικά όργανα τεχνοκρατών και ειδικών, τα οποία παρέχουν εχέγγυα αμεροληψίας και τεχνογνωσίας. 

Παράλληλα, διασφαλίζεται απόλυτα και ο ρόλος των πολιτικών θεσμικών οργάνων σε ό,τι αφορά τη λήψη των τελικών αποφάσεων, αφού, όπως προβλέπεται στον ψηφισθέντα νόμο, τα τελικά συμβόλαια για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων υπογράφονται από τον Υπουργό Εμπορίου και τον αιτητή και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τη σχετική πρόταση νόμου είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Λευτέρης Χριστοφόρου και Γεώργιος Γεωργίου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Συλλούρης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος και Ζαχαρίας Κουλίας, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου και αυτή συζητήθηκε σε πέντε συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου, στις 6 και 9 Δεκεμβρίου 2011, καθώς και στις 7 και 14 Φεβρουαρίου 2012.

Στις συνεδριάσεις αυτές διαμορφώθηκε η πρόταση νόμου, με εισηγήσεις και της Νομικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε για σκοπούς αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να προβλέπεται η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ή εκπρόσωπό της που θα ενεργεί και ως Πρόεδρος της Επιτροπής, από το Γενικό Εισαγγελέα ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπό του, το Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ή εκπρόσωπό του και το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας ή εκπρόσωπό του.

Προβλέπεται, επίσης, ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας μπορεί να παρακάθεται ως παρατηρητής στις συνεδρίες της Τεχνικής Επιτροπής, να εκφράζει απόψεις και οι απόψεις αυτές να καταγράφονται στα πρακτικά.

Ολες οι αιτήσεις, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα απευθύνονται στην Υπουργό Εμπορίου, που θα ζητεί τη σύγκληση της Τεχνικής Επιτροπής με γραπτή ειδοποίηση προς τον Πρόεδρό της για την έναρξη εξέτασης των αιτήσεων.

Πριν την τελική ψηφοφορία επί της προτάσεως νόμου, η Ολομέλεια απέρριψε πέντε τροπολογίες του ΑΚΕΛ με 32 βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην 16 βουλευτών του ΑΚΕΛ να τάσσονται εναντίον. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διαφοροποίησε τη στάση του και υπερψήφισε μόνον την 4η των τροπολογιών του ΑΚΕΛ, η οποία όμως και αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Ομόφωνα, ωστόσο, η Ολομέλεια αποδέχθηκε την τροπολογία του κ. Περδίκη, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται των προνοιών του νόμου περί της εμπιστευτικότητας οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν θέματα συνθηκών ασφάλειας στην εργασία και αποτροπή ατυχημάτων, καθώς και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης ομόφωνα η Ολομέλεια αποδέχθηκε την τροπολογία που κατέθεσε εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης και η οποία προβλέπει ότι, με το πέρας της διαπραγμάτευσης, η Τεχνική Επιτροπή ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον Υπουργό Εμπορίου για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και, στην περίπτωση κατά την οποία η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής, το κείμενο του συμβολαίου υποβάλλεται από τον Υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, το δε Υπουργικό Συμβούλιο (συμφώνως της προσθήκης Νικολαΐδη) δύναται είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει το κείμενο αυτό, είτε να το στείλει ξανά στην Τεχνική Επιτροπή για επαναδιαπραγμάτευση.

Με τη νέα νομοθεσία, προστίθεται στο βασικό νόμο νέο άρθρο, με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας έρευνας υδρογονανθράκων και άδειας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Συγκεκριμένα, στο νέο αυτό άρθρο προνοείται ότι η Τεχνική Επιτροπή διαπραγματεύεται τους όρους και τις πρόνοιες του συμβολαίου που προβλέπεται στους περί υδρογονανθράκων (αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση) κανονισμούς και, με το πέρας της προβλεπόμενης διαπραγμάτευσης, η Τεχνική Επιτροπή ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον Υπουργό για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής. 

Προβλέπεται, επίσης, ότι καμία άδεια έρευνας υδρογονανθράκων ή άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δεν χορηγείται, παρά μόνον αν το σχετικό συμβόλαιο έχει προηγουμένως εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και υπογραφεί από τον Υπουργό και τον αιτητή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"