Ελλάδα: Και τώρα όλοι στη δουλειά για επούλωση των πληγών


Ιστορική στιγμή και μεγάλο βήμα για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Παπαδήμος  τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, ενώ ο Υπουργός Οικονομκών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ό,τι και να συμβεί, καλώντας παράλληλα όσους έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια να τα επιστρέψουν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει θυσιάσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.  Ο Πρόεδρος Παπούλιας  απηύθυνε έκκληση για σκληρή δουλειά «για να καλύψουμε το χαμένος έδαφος», ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η συμφωνία αποτελεί δικαίωση των θυσιών του Ελληνικού λαού και ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, όπου βρισκόταν χθες, δήλωσε ότι « η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές».

Μετά την συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ και την παροχή βοήθειας 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες συγκάλεσε υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς για τη συμφωνία και να εγκρίνει τον Εφαρμοστικό Νόμο και το PSI με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που τίθενται ως προϋπόθεση για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Λουκάς Παπαδήμος: «Μεγάλο βήμα για τη χώρα»

Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αρχίζοντας την ενημέρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της συμφωνίες και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η έγκριση του προγράμματος, η δανειακή σύμβαση και το PSI, ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και έγινε με συντονισμένες προσπάθειες και με σκληρή δουλειά, τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».

Εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Συνέντευξη Βενιζέλου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί». Διευκρίνισε ότι οι εταίροι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος το 2014, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ωστόσο ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα «δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «σήμερα διαψεύδονται όσοι επένδυσαν πολλές ελπίδες και πολλά συμφέροντα στην αποτυχία της Ελλάδας». H απόφαση «μας επιτρέπει να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο» ανέφερε και πρόσθεσε: «αφαιρέσαμε 107 δισ. ευρώ» από το χρέος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από πλευράς όγκου οικονομικού η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής».

«Αν θέλουμε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών γεγονότων πρέπει να αξιολογούμε τα γεγονότα» είπε.

«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη, αν δεν είχαμε καταλήξει σε μία νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα» είπε ο υπουργός.

«Οι εταίροι δεσμεύονται ότι θα μας στηρίξουν και μετά το 2014, έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ.

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) καθώς ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών». Ανέφερε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για 40 ως 50 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ότι αναμένει έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος αλλά ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει «ένα αποθεματικό».

«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων»

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τέλος ότι «έχει θυσιάσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες» όσο χειρίζεται τα θέματα αυτά και δεν ασχολείται με κομματικά ζητήματα.

Παπούλιας: «Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος»
 «Μετά την απόφαση του Εurogroup εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να τρέξουμε και να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών, ώστε να να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτή την κρίση, εκτίμησε ο κ. Παπούλιας κατά τη συνομιλία του με τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Χθες», πρόσθεσε, «υιοθετήθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ελαφρώνουμε από ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους του δανείου, του χρέους μας» και πλέον σημείωσε, «εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε αυτή την καλή ευκαιρία που μας δίνεται, να μην καθυστερήσουμε, να τρέξουμε πολύ, να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών και να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης, για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε καιρούς που θα είναι ευτυχείς για το λαό της».

Σαμαράς : Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για εκλογές

Θετική και σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας ότι η απόφαση ''απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δίνει την δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο και ανοίγει το δρόμο για εκλογές''.

Από την Κύπρο και την Λευκωσία, όπου βρισκόταν χθες  ο κ. Σαμαράς είπε ότι ''σε αυτή την απόφαση η συμβολή της ΝΔ ήταν καθοριστική γιατί χωρίς την θετική μας ψήφο σήμερα δεν θα υπήρχε ούτε δυνατότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου''.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν '''αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση για εμάς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου και καταδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών μας''.

Πρόσθεσε ότι ''σήμερα κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που πριν δυο χρόνια άνοιξε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις και τις παραλείψεις της''.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι '' η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας, ελπίδας ότι η χώρα θα συμπληρώσει τις πολιτικές της με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας, ελπίδας ότι και η Ευρώπη θα μεταστραφεί από πολιτικές της μονόπλευρης ύφεσης και θα κατανοήσει την προτεραιότητα τη μεγάλη που εξ αρχής έχουμε δώσει στην ανάπτυξη του τόπου''.

Διότι, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ''χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως πλέον οι πάντες ομολογούν, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να επιτευχθούν, ούτε το χρέος μπορεί να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο''.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ''σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Γιατί η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει και σε αυτή την μάχη για ελπίδα, για ανάκαμψη, η ΝΔ θα πρωτοστατήσει''.

Παπανδρέου: Η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία

«Κρίσιμη και καθοριστική» για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και τη ζώνη του Ευρώ χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει «τη δική της αυτοτελή και ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία. Η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία. Ανοίγει ο δρόμος για τη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δυνατές βάσεις, δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, αλλά υπεραξίες, πλεόνασμα, θέσεις εργασίας. Σηματοδοτείται η συμφωνία για το PSI, που πέραν της τεράστιας μείωσης του βάρους από το χρέος, συμβάλλει στην εξοικονόμηση αρκετών δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των ετήσιων απαιτήσεων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας», προσθέτοντας ότι «με τους πόρους αυτούς, μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι είναι στο χέρι των Ελλήνων «να χτυπήσουμε την αδικία και την ανομία, τις ανισότητες και την αυθαιρεσία μιας παρασιτικής οικονομίας, που σπατάλησε το δημόσιο πλούτο. Να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στον Ελληνα, στις δυνατότητές του, στις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι δικές μας προσπάθειες και η συνεχής ενεργός παρουσία μας στα κέντρα των αποφάσεων αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για να βρεθούν οι ευρωπαϊκές δομές πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και δίπλα στους Έλληνες που προσπαθούν σκληρά. Αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να την φέρουμε σε πέρας. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή».

Παπαρήγα
Σε διαφορετικό κλίμα ήταν οι δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup ως συμφωνία ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας του λαού. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εν λόγω απόφαση είναι για ακόμα μία φορά προσωρινού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η κρίση καθορίζει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και με δεδομένο ότι η κρίση αυτή θα βαθαίνει συνεχώς το πρόβλημα κάθε άλλο παρά θα αντιμετωπιστεί.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι και με τη συγκεκριμένη συμφωνία αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και σε χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χάνουν περίπου 24 δισ. Ευρώ και την ίδια στιγμή η ανεργία μεγαλώνει, με αποτέλεσμα όπως προέβλεψε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να ζήσει την απόλυτη εξαθλίωση.

Η ΓΓ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα και πολιτική ενότητα, είπε ότι ζητούν από το λαό να πέσει μπρούμυτα, να προσκυνήσει και να παραδοθεί. Σημείωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί και κάλεσε το λαό να μην ταυτίσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη σωτηρία της χώρας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ήθελε την πρόσθετη εποπτεία, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την τρομοκρατία του λαού για να επιβάλει αυτή την πολιτική, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχειας του αγώνα, καθώς όπως είπε η εργοδοσία θα ξεσαλώσει και η απάντηση πρέπει να δοθεί και με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή τη φορά οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν ούτε τρεις μέρες. Δεν είναι μόνο ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Είναι και το ότι όλα όσα μας έλεγαν ότι θα αποφύγουμε και μάς απειλούσαν με τρομοκρατικού χαρακτήρα διαγγέλματα, ότι πρέπει να αποφύγουμε αν υπογραφεί αυτή ή συμφωνία, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, αν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία επιζήσουν».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μία επώδυνη συμφωνία για την ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα οι μισθοί και οι συντάξεις θα συρρικνωθούν κι άλλο, τα σχολειά και τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά αγαθά μαζικής κατανάλωσης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η συμφωνία αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν. Δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός. Υπογράφει μία κυβέρνηση εξ ονόματός του που δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτή η συμφωνία, λοιπόν, δεσμεύει μόνο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν δεσμεύει την Ελληνική Δημοκρατία, δεν δεσμεύει την ελληνική κοινωνία, προφανώς και δεν δεσμεύει την Αριστερά», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «πολύ σύντομα ο κυρίαρχος λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες που μας οδηγούν στην καταστροφή».

Τη συμφωνία του Eurogroup καταδίκασε σε δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι «η απόφαση του Eurogroup κοινωνικώς δεν θα αποδώσει τίποτε», λέγοντας ότι αν υπήρχε πραγματικά βούληση για να βοηθήσουν οι δανειστές, θα τηρούσαν τη δική τους απόφαση της 21ης Ιουλίου να υπάρξει για την Ελλάδα ένα «σχέδιο Μάρσαλ, ώστε η χώρα να πάρει μπρος».

Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ μίας συμμαχίας της Ελλάδας με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ο οποίος θα επαναφέρει το κέντρο της Ευρώπης «στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"