Σύγκλιση Κομισιόν και Κύπρου για τους στόχους της Προεδρίας

Σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά τους στόχους της Επιτροπής και τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας, διαπιστώθηκε κατά τις χθεσινές συνομιλίες, στις Βρυξέλλες, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της Κυπριακής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τα μέλη του Κολλεγίου Επιτρόπων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ΕΕ για τη στάση αρχής που διατηρεί σε σχέση με τις έρευνες για ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και επανέλαβε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Νπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την πλήρη στήριξη της για επιτυχή διεκπεραίωση της Προεδρίας της ΕΕ, αναφέροντας ότι είναι εξαιρετική η προετοιμασία που γίνεται από μέρους της Κύπρου.
Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και την ανάγκη όπως και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα μπροστά. «Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να χαθεί από τα χέρα μας. Αλλά πάντοτε ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να παραμένουν προσηλωμένα στο έργο τους. Εχω κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξει την Κύπρο ως μέλος της Ενωσης στο ρόλο της ως Προεδρία του Συμβουλίου», κατέληξε.
Στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη του Κολεγίου Επιτρόπων για τη συνάντηση.
Παράλληλα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας φιλόδοξο και ανέφερε ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», την ολοκλήρωση της νέας αειφόρου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας της νεολαίας, και γενικότερα τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν επίσης θέματα ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, περαιτέρω προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, περαιτέρω προώθησης της οικονομικής διακυβέρνησης, ανάδειξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και εμβάθυνσης της πολιτικής γειτονίας με έμφαση στη νότια διάσταση. Κάνοντας αναφορά στην "Αραβική Ανοιξη" ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος είναι το νοτιότερο άκρο της ΕΕ και φιλοδοξεί να "γίνουμε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της αν. Μεσογείου και της ΕΕ".
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για τη θέση του σε ό,τι αφορά τη σχέση ΕΕ–Τουρκίας, δηλώνοντας πως η Κύπρος δεν επιθυμεί να μείνει η Τουρκία εκτός ΕΕ. «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ που εκπηγάζουν και από τα κριτήρια και τη συμφωνία για Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος.
Ευχαρίστησε επίσης την ΕΕ για τη στάση αρχής που διατηρεί σε σχέση με τις έρευνες για ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία βρίσκονται σε «εξαιρετικό στάδιο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επιτυχής. Η Επιτροπή, είπε, θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.
Όπως ανέφερε, με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπεία, το Κολέγιο Επιτρόπων συζήτησε την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο.
Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το δεύτερο πρόγραμμα (χρηματοδότησης για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ‘μήνυμα’ με άμεση επίπτωση για την Κύπρο, σε σχέση με την έκθεση του τραπεζικού της τομέα στο ελληνικό χρέος.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν κάνει σημαντικά βήματα τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και η Επιτροπή πιστεύει πως η Κύπρος βρίσκεται στην πορεία για εκπλήρωση του στόχου να φθάσει το έλλειμμα στο 2,7% εντός του 2012, σύμφωνα και με τις συστάσεις της.
Σημείωσε ότι το πλέον σημαντικό που συζητήθηκε σήμερα για την Ευρώπη είναι η ανάγκη για ενδυνάμωση της δυνατότητας για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει σαφές στους πολίτες της ΕΕ ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης, όπου πρέπει να λάβουν χώρα μεταρρυθμίσεις και σε αυτό θα βοηθήσει η επόμενη Προεδρία.
Ανέφερε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και η αντιμετώπιση της ανεργίας γενικότερα, αλλά και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποστήριξή του στις προτεραιότητες αυτές.
Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει το θέμα.
Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειαζόμαστε και επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα».
Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι συζήτησαν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και την ανάγκη όπως και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα μπροστά. «Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να χαθεί από τα χέρα μας. Αλλά πάντοτε ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να παραμένουν προσηλωμένα στο έργο τους. Εχω κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξει την Κύπρο ως μέλος της Ενωσης στο ρόλο της ως Προεδρία του Συμβουλίου», κατέληξε.
Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνοδεία του, ο κ. Μπαρόσο διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στην πλήρη στήριξη της ΕΕ για μια επιτυχή προεδρία.
Όπως είπε ο κ. Μπαρόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τις υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι θέματα που θα απασχολήσουν την κυπριακή προεδρία.
Επαφές Υπουργών στις Βρυξέλλες
Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί από τους οποίους συνοδεύεται, είχαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, χωριστές συναντήσεις με Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους οποίους συζήτησαν θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο για την Ανάπτυξη, Αντρις Πίμπαλγκς, με τον οποίον συζήτησε οργανωτικά θέματα ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, με τον οποίον συζήτησε θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζήτησαν επίσης, θέματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως η "θετική ατζέντα".
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης είχε συνάντηση με την Επίτροπο για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης είχε χωριστές συναντήσεις με την Επίτροπο Κλιματικών Αλλαγών, Κόνι Χίδεγκαρντ και την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, με την οποίο συζήτησε το θέμα των Μεταρρυθμίσεων για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ευθύμιος Φλουρέντζος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για Θέματα Μεταφορών, Σίιμ Κάλας, καθώς και τον επίσης Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Επίτροπο για την Ψηφιακή Τεχνολογία, Νέιλι Κρους. Είχε, επίσης, συνάντηση με την κ. Δαμανάκη για τη Θαλάσσια Πολιτική, θέμα που εμπίπτει στις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ, τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ και τον Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια.
Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Πλαισίου, Γιάνους Λεβαντόβσκι, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Επίτροπο αρμόδιο για Διαθεσμικές Σχέσεις, Μάρος Σέφτσοβιτς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου