Με παγωνιά και χιόνια μας αποχαιρέτησε ο δίσεκτος Φεβράρης

Νιφάδες είδε και η Λευκωσία μετά από 15 χρόνια 
Βροχές,  χαλάζι, ισχυροί άνεμοι, παγωνιά και χιόνια μέχρι και τη Λευκωσία,  αποτελούν το σκηνικό του καιρού από χθες το πρωί στην Κύπρο. Οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας  ετέθη σε λειτουργία το Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων. 

Η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι οι οποιοιδήποτε πολίτες βρεθούν στην ανάγκη βοήθειας μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112 και 199.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας 62 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε χιονισμένους δρόμους , τα δε σχολεία στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας και να τηρούν τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Οι δρόμοι στα χωριά του Τροόδους έχουν καταστεί απροεπέλαστοι.
Πολλά χωριά στις ημιορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου έχουν ντυθεί στα λευκά προσφέροντας μαγευτικό θέαμα. 

Ζημιές στις φυτείες
Ωστόσο, υπάρχουν και οι ζημιές.  Ο  παγετός και η χαλαζόπτωση προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις πατατοφυτείες  στα κοκκινοχώρια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ταυτόχρονα οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, έπληξαν αρκετά θερμοκήπια στη περιοχή Σωτήρας, με αποτέλεσμα οι ζημιές να ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ. Το πυκνό χαλάζι έπληξε κυρίως τις φυτείες που βρίσκονται παραλιακά από τη Ξυλοφάγου μέχρι και το Παραλίμνι, προκαλώντας στις πλείστες των περιπτώσεων ολοκληρωτική καταστροφή στις πατατοφυτείες. 

Οι ιδιοκτήτες των φυτειών που πλήγηκαν βρίσκονται σε απόγνωση ενώ το γεγονός ότι οι ζημιές από χαλαζόπτωση δεν καλύπτονται από τα σχέδια του ΟΓΑ επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία των αγροτών για το μέλλον τους. Οι γεωργοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα συστήματα ασφάλισης των καλλιεργειών έτσι ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και αποτελεσματικά. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος ο οποίος περιόδευσε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με Λειτουργούς του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε ότι «το χαλάζι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο αέρας έχουν δώσει ακόμα ένα κτύπημα στην τρέχουσα εσοδεία και η παραγωγή αναμένεται να είναι πάρα πολύ μειωμένη έως και μηδενική».

Σήμερα και οι επόμενες ημέρες

Όπως αναφέρει το δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  βαρομετρικό χαμηλό εξακολουθεί να επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου. 

Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, και στα παράλια και στoυς μείον 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου θα υπάρχει παγετός. 

Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα της Πέμπτης. 

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι παροδικά μερικώς συννεφιασμένος και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Την Κυριακή παροδικά αυξημένες νεφώσεις είναι δυνατό να δώσουν μεμονωμένες βροχές ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε σχέση με το Σάββατο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"