Εθνικό Συμβούλιο: Τα είπαν, αλλά θα τα ξαναπούν σε δύο ολοήμερες συνεδριάσεις


Εμμονή σε αλλαγή Διαπραγματευτή και αποπομπή του Ντάουνερ από την αντιπολίτευση,  με  την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ να υποστηρίζουν τους χειρισμούς Χριστόφια.
Έντονη κριτική κατά του Προέδρου Χριστόφια άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και διήρκεσε τέσσερις ώρες. Από την άλλη, ΑΚΕΛ και κυβέρνηση απέρριψαν τα περί λανθασμένων χειρισμών, υποστηρίζοντας ότι δεν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, ενώ αντίθετα τέθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

 Στο τέλος της συνεδρίας αποφασίστηκε η σύγκληση του σώματος σε δύο ολοήμερες συνεδρίες στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, με στόχο τη συζήτηση του κυπριακού αλλά και των παραπέρα βημάτων που θα ακολουθήσει η πλευρά μας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διοριστεί διαπραγματευτής από το εθνικό συμβούλιο για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Τέθηκε επίσης θέμα ελλιπούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια. «Ούτε για το περίγραμμα λύσης ούτε για τις συγκλίσεις που έγιναν ενημερωθήκαμε», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα Ντάουνερ, με την πλειοψηφία των κομμάτων να ζητά την αποπομπή του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ.

Δηλώσεις Αναστασιάδη
Σειρά προτάσεων για την αποφυγή κινδύνου αδιεξόδου και επίρριψης ευθυνών στην ε/κ πλευρά κατέθεσε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο ΔΗΣΥ.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, στη συνεδρία επεσήμαναν τις ανακολουθίες μεταξύ των δηλώσεων και των ανακοινώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και τα θέματα που έπρεπε - αλλά δεν απασχόλησαν τη σύνοδο - καθώς και τους υπαρκτούς κινδύνους μέσα από τα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά καταγράφονται, αλλά και να αντιμετωπίσουμε διλήμματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Σε αυτούς τους κινδύνους των αδιεξόδων και της ενδεχόμενης επίρριψης ευθυνών, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός διαπραγματευτή που να τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής από το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να συνεχίσουν οι συνομιλίες και μετά την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε, αφού, όπως είπε, τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούσαν ότι αποτελεί ένα ορόσημο τερματισμού των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης.

Το επιχείρημα ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν την 1η Ιουλίου και να ασκηθεί η Προεδρία της ΕΕ από το νέο καθεστώς δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, διότι δεν βρισκόμαστε ''προ του ορίζοντος μιας λύσης'', ενώ το πιο σημαντικό είναι - πρόσθεσε - ακόμα και αν βρισκόταν εκείνη ''η ωραία λύση που θα γινόταν αποδεκτή και από τους Ε/κ, μέχρι να εφαρμοστεί θα τέλειωνε και η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Συνεπώς, είπε, υπάρχει λόγος γιατί θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα αλλά και πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην θεωρηθεί πως η δική μας πλευρά, μέσα από διάφορα προσχήματα, μπορεί τάχα να μην θέλει τη λύση. ''Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε σχεδιάζει να επιρρίψει τις ευθύνες σε βάρος της ε/κ πλευράς, όταν την ευθύνη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία. Συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθούν στρατηγικές που να υποβοηθούν την αποτροπή αδιεξόδων με ευθύνη της ε/κ πλευράς''.

Είναι γνωστό, είπε, ότι η τουρκική πλευρά αποδέχεται και τα χρονοδιαγράμματα και τις επιδιαιτησίες και τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, να δούμε πώς με τη σύνεση όλων και μέσα από τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, ''επιτέλους επιτύχουμε κάτι το οποίο θα είναι πέρα και πάνω από τις προσωπικές ευαισθησίες του οποιουδήποτε από εμάς''.
Ερωτηθείς εάν έχουν λάβει το περίγραμμα λύσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτε το περίγραμμα έλαβαν, ούτε τα σημεία σύγκλισης.
Ερωτηθείς ποια ήταν η θέση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης είπε ''δεν νομίζω να συνάδει με τις θέσεις μας''.
ΔΗΚΟ 
Τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, μετά το πέρας της συνεδρίας.
Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του κόμματος, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο και είπε ότι το ΔΗΚΟ υπέβαλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας γραπτό υπόμνημα, αναφορικά με την αξιολόγηση της συνάντησης στο Greentree, αλλά και σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων.

«Διαφωνήσαμε με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξηγήσαμε τους λόγους» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν σταθήκαμε μόνο στην κριτική, αλλά προτείναμε και συγκεκριμένα βήματα».

Είπε ότι υπογράμμισε την αναγκαιότητα το Εθνικό Συμβούλιο να αρχίσει να λειτουργεί ως θεσμός, ώστε να μπορούν και οι πολιτικοί ηγέτες και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να έχουν γνώση όλων των εγγράφων και της ενημέρωσης συνολικά, με σκοπό να είναι «και πιο δημιουργικοί και πιο ουσιαστικοί και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών».

Ο κ. Καρογιάν είπε εξάλλου ότι το κόμμα του έθεσε θέμα και για τη στάση και συμπεριφορά τον Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς όπως είπε δεν είναι «αμερόληπτος και αξιόπιστος».
Πολλές φορές, συνέχισε, ο κ. Ντάουνερ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ε/κ πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είτε δίνοντας ψευδείς πληροφορίες στον ΓΓ των ΗΕ, είτε δρομολογώντας εξελίξεις οι οποίες είναι έξω από τις αρμοδιότητές του και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών της Γραμματείας των ΗΕ.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε το Φεβρουάριο «κρίσιμο μήνα» για τις περεταίρω εξελίξεις και είπε ότι κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, προτίθεται να καταθέσει εισηγήσεις, αναφορικά με τη στρατηγική, την τακτική, το πλαίσιο και τους κοινούς στόχους, βάσει των οποίων θα πρέπει να πορευτεί την αμέσως επόμενη περίοδο η ε/κ πλευρά.

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ πλευρά, «δεν πρόκειται να αποδεχθούν χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και οποιασδήποτε μορφής διάσκεψη εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί των κεφαλαιωδών πτυχών του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η ΕΔΕΚ εξέφρασε τη θέση ότι ο κ. Ντάουνερ «απώλεσε την έξωθεν καλή μαρτύρια και τα στοιχεία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και της αναγκαίας αξιοπιστίας για να συνεχίσει να διαδραματίζει την αποστολή του Ειδικού Αντιπροσώπου».

Ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα διαπραγματευτή, απάντησε ότι «η διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ από την εποχή που ο Πρόεδρος Βασιλείου είχε αναλάβει αυτό το ρόλο, είναι ότι διαπραγματευτής θα πρέπει να οριστεί άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε εκπρόσωπο κοινότητας».

Ο κ. Ομήρου είπε εξάλλου ότι το κόμμα του έθεσε θέμα και μη έγκαιρης ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου και έκανε λόγο για «σοβαρό θέμα λειτουργίας». Ανέφερε, επίσης. ότι το περίγραμμα λύσης έπρεπε να αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης.

«Είναι αδιανόητο η ολοκληρωμένη πρόταση λύσης που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης να μην είναι καν υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε.
Παραίτηση του Προέδρου ζήτησε το ΕΥΡΩΚΟ 

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια λόγω των αποτελεσμάτων του Greentree, αλλά και όσων συνέβησαν που οδήγησαν στο Greentree.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι αυτός είναι ο τρόπος της ενότητας για να αντιμετωπιστούν από τούδε και το εξής τόσο το Κυπριακό όσο και η κυπριακή Προεδρία, όσο και άλλα θέματα όπως το φυσικό αέριο.

«Διότι με αυτές τις προσεγγίσεις που έχουμε, αν πάμε συγκρουσιακά σε αυτή την κρίσιμη χρονιά και οδηγηθούμε μάλιστα σε προεδρικές εκλογές το μέλλον της Κύπρου δεν είναι καλό», ανέφερε.
Αναφορικά με το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση το απόγευμα στη Βουλή και ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ζητήσει την αποπομπή του. Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα «να λέμε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι και αναλόγως με αυτά που λέμε να πράττουμε, όχι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε».

«Επειδή είπε ότι δεν είναι μέρος της πολιτικής, τον θεωρούμε ότι είναι μέρος της φαυλότερης και της πιο σκοτεινής πολιτική μηχανορραφίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού», δήλωσε αναφορικά με τον κ. Ντάουνερ.
Είπε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα πρότεινε στο Εθνικό Συμβούλιο να προχωρήσει τάχιστα σε ένα λεπτομερές περίγραμμα λύσης του Κυπριακού.

Όσον αφορά το θέμα του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι εφόσον συζητά η πλειοψηφία πλέον των κομμάτων θέμα αλλαγής διαπραγματευτή, αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.
«Η κυπριακή Προεδρία μπορεί να μας βρει με Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας να προεδρεύει, ει δυνατόν να μην είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Χριστόφιας και να έχουμε και έναν άλλο διαπραγματευτή», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Για σοβαρά λάθη χειρισμού μιλούν οι Oικολόγοι 
Για σοβαρά λάθη χειρισμού στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου.

Γι' αυτό, είπε, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεθόδευση σύγκλησης μιας πολυμερούς διάσκεψης και την επιβολή μιας άδικης και μη βιώσιμης λύσης. ''Αυτή τη στιγμή χρειάζεται παρ' αυτά αλλαγή στρατηγικής και υιοθέτηση τέτοιων χειρισμών για να αποφύγουμε ακριβώς αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις''.
Ενας σημαντικός χειρισμός, είπε, είναι η απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος μέσα από τη συμπεριφορά του έχει βάλει τον εαυτό του στη θέση να χαρακτηρίζεται αναξιόπιστος και επικίνδυνος για την υπόθεση της Κύπρου, όπως ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα του διαπραγματευτή και να διοριστεί διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας από το Εθνικό Συμβούλιο.
Η ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι κατά την ΓΓ των Οικολόγων ελλιπής και το κλίμα δεν είναι τέτοιο που να δείχνει ότι ''μπορούμε να φτάσουμε σε συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Προέδρου και πολιτικής ηγεσίας''.

ΑΚΕΛ
Ασφαλιστικές δικλίδες τέθηκαν στη Νέα Υόρκη και δεν επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες κομμάτων για ενδιάμεσες συμφωνίες, κωδικοποίηση συγκλίσεων με δεσμευτικό χαρακτήρα δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματός του ότι στο Greentree τέθηκαν χρονοδιαγράμματα.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι η έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα πρέπει να είναι θετική και συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα 2026 που εγκρίθηκε πρόσφατα ξεκαθαρίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. Τόνισε δε ότι πριν ο ΓΓ του ΟΗΕ προχωρήσει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει να διαβουλευθεί με τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ.

Επειδή κάποιοι απαιτούν από τέτοιες συναντήσεις υπό αφόρητες πιέσεις να παίρνουμε το ''ιδανικότερο του ιδανικού'' ο κ. Κυπριανού θέλησε να υπενθυμίσει, όπως είπε, τί συνέβη το 2004 με έναν Πρόεδρο που όλοι θεωρούσαν σκληρό διαπραγματευτή. Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε, έφευγε τότε με εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο όχι σε χρονοδιαγράμματα, διαιτησία και δημοψηφίσματα χωρίς προϋποθέσεις. ''Και επέστρεψε τότε και με χρονοδιαγράμματα και με διαιτησία και με δημοψηφίσματα, γιατί ακριβώς του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις''. Σήμερα, είπε, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει συμβεί, ούτε καν χρονοδιαγράμματα έχουν αποφασισθεί.

Όλες οι προτάσεις που υποβάλλονται πρέπει να εξυπηρετούν έναν αντικειμενικό στόχο, που πρέπει να είναι - όπως είπε - η λύση στο Κυπριακό και όχι η παγίωση των τετελεσμένων. ''Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι είναι πολλές οι προτάσεις που υποβάλλονται από πολιτικά κόμματα, οι οποίες οδηγούν σε παγίωση των τετελεσμένων''.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στην έντονη κριτική από το ΕΥΡΩΚΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι το συγκεκριμένο κόμμα διαφωνεί με το πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί, ''δεν δέχεται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και το έχει πει κατ' επανάληψη''. Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι φυσικό οι χειρισμοί που γίνονται να βρίσκουν αντίθετο το ΕΥΡΩΚΟ.

Όσον αφορά τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να δεχθεί κακή λύση, ούτε και ευελπιστεί - όπως ανέφερε - οποιοδήποτε πολιτικό κόμματα. Υπάρχει, συνέχισε, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, να γίνει προσπάθεια από την πλευρά του κ. Ντάουνερ και των ΗΕ να επιρριφθούν ευθύνες στην ε/κ πλευρά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, ενημέρωσε ενδελεχώς και με λεπτομέρεια το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση στο Green Tree.
O Kυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος ενημερώνει και διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Green Tree, ξεκάθαρα έθεσε τις θέσεις της Ε/κ πλευράς. Έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, δεν προβλέπει και δεν αποδεχόμαστε ούτε επιδιαιτησία ούτε χρονοδιαγράμματα και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του κυπριακού, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές», είπε ο Στέφανος Στεφάνου.

Όσο αφορά το θέμα που εγέρθη από τα κόμματα, σχετικά για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι διαχρονικά αυτό τον ρόλο τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας.
«Ο καθένας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι αφορά το κυπριακό, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη φάση, να δείχνει αυτοσυγκράτηση, έστω και αν έχουμε μπροστά μας τις εκλογές.»

Όσο αφορά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ντάουνερ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο χθες, και πως ότι είχε να πει το είπε.

Στη συνεδρία συμμετείχαν από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Ανασταιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Γιαννάκης Κολοκασίδης, από το ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, από την ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από το ΕΥΡΩΚΟ οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου και από το Κινημα Οικολόγων οι Ιωάννα Παναγιώτου και Γιώργος Περδίκης.

Επίσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτλος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!