Οι ζημιές των τραπεζών στην Επιτροπή Οικονομικών

«Τα λάθη να γίνουν μαθήματα» λέγει ο ΔΗΣΥ, «Δεν χρειάζεται πανικός» το ΔΗΚΟ.

Οι μεγάλες και ιστορικές ζημιές που ανακοίνωσαν τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και ειδικότερα η Τρ. Κύπρου και η Μαρφίν Λαϊκή προκαλούν ανησυχίες στα κόμματα.  
Ο ΔΗΣΥ, τονίζει ότι είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα λάθη και οι παραλείψεις θα γίνουν μαθήματα για διόρθωση μελλοντικών σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ενώ και τα δύο κόμματα σημειώνουν ότι είναι η ώρα της συνυπευθυνότητας.

Τα λάθη να γίνουν μαθήματα
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου».

«Δύσκολη  μεν  αλλά  διαχειρίσιμη δε»,   είπε ο κ. Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας  ότι « όλοι μαζί, πολιτεία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, με σωφροσύνη και σοβαρότητα να περάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Υπέδειξε, παράλληλα ότι μπορεί να είναι δύσκολη η προσπάθεια για άντληση κεφαλαίων για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ωστόσο επισήμανε ότι δεν είναι ακατόρθωτη.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, οι δύσκολες καταστάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορούν να μετατραπούν σε νέες ευκαιρίες για τον τόπο.

Τόνισε, επίσης ότι τα λάθη ή παραλείψεις θα πρέπει να μας γίνουν μαθήματα για τη διόρθωση μελλοντικών στρατηγικών και επιλογών, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στον τομέα υπηρεσιών και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. «Δεν μπορούμε», σημείωσε «να μετατραπούμε σε βιομηχανική χώρα, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε πίσω την οικονομία στη δεκαετία του 60 στη γεωργοκτηνοτροφία». 

Σημείωσε, ότι μπορεί να έγιναν λάθη, τα οποία ωστόσο δεν είναι του παρόντος, υποδεικνύοντας ότι τώρα προτεραιότητα είναι η στήριξη και η θωράκιση του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως διαγραφή των τυχόν λαθών», τόνισε ο κ. Νεοφύτου συμπληρώνοντας ότι «ο πατριωτισμός θα πρέπει να μας διακρίνει όχι μόνο στο εθνικό θέμα αλλά και στα θέματα της εθνικής και κρατικής οικονομίας». 

Δεν χρειάζεται πανικός 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ενέγραψε θέμα προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξεταστούν τρόποι απορρόφησης των ζημιών από τις τράπεζες.

«Σίγουρα», είπε «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνέργια όλων και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και το Υπουργείο Οικονομικών και η βουλή, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση ώστε αυτές οι ζημίες και το πλήγμα για τις κυπριακές τράπεζες να μπορέσουν να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατό».

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε θα μπορέσει και η κυπριακή οικονομία να οδεύσει σε καλύτερους δρόμους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"