Με το βρόχο στο λαιμό η Ελλάδα οδηγείται σε χρεωκοπία

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση Παπαδήμου-Αρχηγών
Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες έσφιξαν ακόμη περισσότερο χθες τον βρόχο στον λαιμό της Αθήνας, ασκώντας ασφυκτική πίεση, στέλλοντας μήνυμα ότι «ο χρόνος ετελείωσε», ενώ στο μυαλό του Λουκά Παπαδήμου στριφογυρίζει όλο και με αυξανόμενες στροφές το ενδεχόμενο η χρεωκοπία να είναι πιο συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό παρά οι ασφυκτικές δανειακές συνθήκες που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα οι ξένοι.

Συγκεκριμένα, εν όψει των αφόρητων πιέσεων Δανειστών και Τρόικα, ο Πρωθυπουργός,  σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι ζήτησε σημείωμα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα μία ενδεχόμενη πτώχευση.
Στις βράδυ πραγματοποιήθηκε μεταξύ Παπαδήμου και Τρόικας  νέα συνάντηση η οποία κράτησε έως αργά.
Η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που επρόκειτο να γίνει χθες  αναβλήθηκε για σήμερα, και, όπως αναφέρεται, κατ’ αυτήν  το δίλημμα θα είναι είτε πλήρης οικονομική υποδούλωση είτε «ελεύθερη χρεωκοπία».

Προειδοποίηση των Βρυξελλών
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορούν να αγνοηθούν. 

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Χωρίς αυτές, τόνισε, «δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως».

Μέρκελ - Σαρκοζί

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας έστειλαν στην Ελλάδα το μήνυμα τη Δεύτερα ότι τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν για τις συνομιλίες που αφορούν μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι η Αθήνα θα μπορέσει να πάρει το πακέτο διάσωσης της Ευρώπης μόνο αν κρατήσει την υπόσχεσή της για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Θέλουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Οι ηγέτες της Ελλάδας, είπε, «έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρήσουν σχολαστικά… η Ευρώπη είναι χώρος που ο κάθε ένας έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να υπάρξει κατάληξη, πρέπει να υπογραφεί (η συμφωνία)».

Ο κ. Σαρκοζί μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά από την πραγματοποίηση ετήσιας συνάντησης των κορυφαίων Υπουργών των δύο Κυβερνήσεων.

«Θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε από πλευράς της η κ. Μέρκελ , προσθέτοντας ότι «για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή είναι η άποψη και των δύο μας».

«Όμως, λέω επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «όλοι όσοι φέρουν ευθύνη στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη θέση».

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Σε 24ωρη γενική απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 11πμ. Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση κατ’ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο συζητά και διαπραγματεύεται την ακύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική για μια ακόμα φορά μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Συνταγή και πολιτική που αφαιρεί τεράστιους πόρους από τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία εκτοξεύοντας την ύφεση, την ανεργία αλλά και την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων». 

Οι συντεχνίες αναφέρονται σε αντιδημοκρατικό εκβιασμό από την τρόικα, διαμηνύουν ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε αυτές τις αναποτελεσματικές και καταστροφικές πολιτικές που ούτε τη χώρα ούτε την κοινωνία θα σώσουν».

Η ΑΔΕΔΥ σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τη συγκυβέρνηση και την Τρόικα για λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις εργαζομένων από στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και περαιτέρω περιορισμό των δημοσίων δαπανών που θα στερήσουν πόρους από τις δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως τομέα Υγείας και Παιδείας) εντείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, που τροφοδοτήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, και οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε απελπισία». 

Αυτή η πολιτική, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, έχει προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει με κάθε θυσία να ανατραπεί και προσθέτει ότι «η αυριανή γενική απεργία αποτελεί τον πρώτο απεργιακό σταθμό ενός νέου αγώνα που θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση της συγκυβέρνησης και της τρόικα, που οδηγεί το λαό στην καταστροφή».

Απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη στις 11πμ και καλεί «την εργατική τάξη να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της. Αυτή την ώρα μια επιλογή έχουμε: ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα. Ξεσηκωμός, οργάνωση σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς». 

Στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ καλεί σε ενότητα και αγώνα για «να φύγει τώρα η Κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα. να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία. να πληρώσει η πλουτοκρατία» και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο κι επιχείρηση, κλάδο τον κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις «να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που να μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις. Ολοι στον αγώνα για ανατροπή της βαρβαρότητας».

Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να δώσει τον αγώνα και να συγκρουστεί μέχρι το τέλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"