Ανησυχεί η Αστυνομία για την έξαρση της εγκληματικότητας

Μέτρα εναντίον της  στοχοποίησης μελών της. – Εθνικό Σχέδιο Δράσης για περιστολή της εγκληματικότητας

Η έξαρση του εγκλήματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αλλά και ειδικότερα η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του υπεύθυνου της Τροχαίας Λεμεσού, Μιχάλη Κατσουνωτού, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αστυνομία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, και Δημοσίας Τάξεως, Λουκάς Λουκά, άφησε σαφώς να νοηθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο εγκληματικών στοιχείων, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη στις δηλώσεις έπειτα  από συνεδρία του Συμβουλίου Εγκληματικότητας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2012-2017, το οποίο απασχόλησε τη συνεδρία του Συμβουλίου Εγκληματικότητας, περιλαμβάνει διακόσιες εικοσιένα δράσεις.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αυτό χωρίζεται σε τρεις τομείς, την πρόληψη και τη μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων, τη μείωση της υποτροπής που αφορά πρώην κατάδικους, υπόδικους και τη μείωση των ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων, θέμα που αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία.

Είπε πως στο Σχέδιο Δράσης εμπλέκονται πολλά Υπουργεία, πολλές υπηρεσίες και κοινότητες, όπως η Ένωση Δήμων και έχουμε δει και καθορισμό των δράσεων που είναι 221 δράσεις.

Ανέφερε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα παρουσιαστεί ενώπιον της Υπουργικής Επιτροπής, που αποτελείται από τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου και μετά θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί.

«Είναι έναν σχέδιο που καλύπτει όλο το φάσμα και όλες σχεδόν υπηρεσίες του κράτους, είπε, όπως τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, το σωφρονιστικό ίδρυμα», είπε ο κ. Λουκά.

«Σκοπός μας είναι με αυτό το σχέδιο να διαπλάσουμε και να βοηθήσουμε τους χαρακτήρες των νέων, των παιδιών, ούτως ώστε όταν ενηλικιωθούν να έχουν πιο σωστές βάσεις για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που έχουν, είτε αυτά είναι ναρκωτικά, είτε είναι νεανική παραβατικότητα, εγκληματικότητα, σοβαρά εγκλήματα, η βία στα σχολεία. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα τα οποία μαστίζουν την κοινωνία μας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ξεκινούν από τα παιδιά του νηπιαγωγείου. «Ξεκινούμε με φροντίδα στα παιδιά, κατ’ αρχάς και εδώ εμπλέκεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων». 

Είπε πως υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες απασχόλησης των παιδιών στη σχολική ηλικία, στις οποίες εμπλέκονται και οι μη εθελοντικές οργανώσεις και ο εθελοντισμός και το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δοθεί το σωστό νόημα στα παιδιά για το πώς διαπλάθουν το χαρακτήρα τους, τι έννοιες έχουν, πώς βλέπουν κάτι το οποίο είναι κακό αλλά κάποιοι, όχι εσκεμμένα, προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα είδωλο το οποίο είναι κακό για τα παιδιά.

«Άρα ξεκινούμε από την πολύ παιδική ηλικία, πάμε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο για να βοηθήσουμε στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών όσον αφορά την εγκληματικότητα. Τι πρέπει να θεωρεί το παιδί σωστό και τι πρέπει να θεωρεί λάθος. Και τα ΜΜΕ εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα και θα ειδοποιηθούν ανάλογα», ανέφερε.

Άρα, συνέχισε, «είναι ένα σφαιρικό και ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις πτυχές. Δεν αφορά τη σημερινή εγκληματικότητα, που είχαμε δυο φόνους τους τελευταίες τρεις μήνες. Για αυτό και είναι ένα μακρόχρονο εξαετές πρόγραμμα, το οποίο θα αποδώσει καρπούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 χρόνων».

Ερωτηθείς για το προηγούμενο πενταετές Σχέδιο Δράσης, είπε πως έγιναν αρκετές δράσεις, «είχε γίνει μια αξιολόγηση, είδαμε τις ενδείξεις και έχουμε αποφασίσει και τον τρόπο ελέγχου των δράσεων αυτών». Είπε πως οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, σεμινάρια, δημιουργία χώρων, επιχορηγήσεις κ.α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"