Φυσικό αέριο: Αναμένοντας επενδυτές και βουλή


Σε νέα διαδικασία εισέρχεται πλέον η στρατηγική για θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου, αφού μετά τη δημοσίευση της εξαγγελίας και στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, η προσοχή πλέον στρέφεται στις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον.

Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου χαρακτήρισε το νέο συμβόλαιο ως «εκσυγχρονισμένο και ενισχυμένο».
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα δέχεται αιτήσεις ενδιαφέροντος μέχρι τις 11 Μαΐου και η προσοχή πλέον στρέφεται στα εν οίκω και κυρίως στην προσπάθεια που κάνει η αντιπολίτευση για να αποκλείσει την υπουργό από τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. Υπενθυμίζουμε πως κατατέθηκε σχετική πρόταση από τον Νίκο Κατσουρίδη η οποία διαχωρίζει τις διαπραγματεύσεις σε δύο στάδια και στο δεύτερο συμμετέχει η διυπουργική επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες που απαρτίζεται από τους Κίκη Καζαμία, Νεοκλή Συλικιώτη, και Πραξούλα Αντωνιάδου.
Ως προς τα κριτήρια, στη βάση των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των πιθανών αιτητών, η Υπουργός είπε ότι αυτά αφορούν στην τεχνική επάρκεια των αιτητών, την οικονομική τους δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοιες εργασίες και την οικονομική τους πρόταση προς το κράτος, στη βάση του πρότυπου συμβολαίου.
Η κ. Αντωνιάδου συμπλήρωσε ότι υπάρχει και αναφορά σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προνοεί για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Δείτε το σχετικό συμβόλαιο.
Εξάλλου, για την εξεύρεση ''δυνατών παικτών'' για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης αναχωρεί για ΗΠΑ, Λονδίνο και Ρώμη, ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας Σόλωνας Κασίνης.
Σημείωσε ότι ''θα ξεκινήσουμε ένα γύρο στον κόσμο, σε διάφορα κέντρα αποφάσεων για συναντήσεις με εταιρείες πετρελαιοειδών''.
''Θα πάω στο Χιούστον μετά από παράκληση της Κυβέρνησης στα πλαίσια του 2ου γύρου αδειοδότησης για να φέρουμε εταιρείες εδώ στην Κύπρο, μέσα από τις οποίες, θα έχει την ευχέρεια το κράτος μας να επιλέξει δυνατούς παίχτες, δυνατούς συμμάχους'', σημείωσε.
Εμείς, συνέχισε, ζητούμε συνεταίρους που να έχουν την τεχνογνωσία και να έχουν την οικονομική δύναμη έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η εκμετάλλευση και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Ανέφερε επίσης ότι στις ΗΠΑ θα συμμετέχει στο ''North American Explorer Exploration'', που όπως εξήγησε, είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα στον κόσμο, ώστε να προσελκύσουμε εταιρείες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"