Επίσκεψη Νετανιάχου: Νέα εποχή στις Κυπρο-Ισραηλινές σχέσεις

Αρχίζει η ενεργειακή συνεργασία – Μπαίνουν μπροστά σχέδια για τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο και για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ που θα στέλλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και στην Ασία μέσω Ισραήλ. – Σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία για το συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Το μήνυμα πως η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αλλά εντάσσεται στην εξυπηρέτηση ειρηνικών σκοπών, έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, σε κοινές δηλώσεις τους  μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο  Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απώτερα κίνητρα ή κρυφές προθέσεις.

Μίλησε επίσης για μεγάλες ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, θα προχωρήσει «βήμα-βήμα».

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται τόσο η δημιουργία αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα των δύο χωρών, όσο και το ζήτημα της δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο και μετά την ολοκλήρωση των αρχικών τους τοποθετήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δέχθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους για το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ταραχοποιός είναι η Τουρκία
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η συνεργασία μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απειλεί κανέναν απολύτως», αλλά εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς προς όφελος των δύο λαών και την ευρύτερης περιοχής.

Πρόσθεσε ότι η απειλή προέρχεται από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και συμπλήρωσε ότι ο ταραχοποιός είναι η Αγκυρα.

Δεν υπάρχουν κρυφές προθέσεις

Σε ερώτηση προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό αν το Ισραήλ έχει τη βούληση να βοηθήσει την Κύπρο στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύει με το Ισραήλ, δεδομένων των απειλών της Τουρκίας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

«Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε ειρηνικές σχέσεις προς όφελος των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πέραν αυτού δεν υπάρχει κάποιο απώτερο κίνητρο ή κρυφές προθέσεις.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες που θέλουν το Τελ Αβίβ να ζητά διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στην ατζέντα των συνομιλιών τέτοιο ζήτημα. Είπε πως ο Πρέσβης του Ισραήλ έδωσε χθες σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, απαντώντας με ''τρία όχι'', τα οποία, όπως είπε, επαναλαμβάνει και ο ίδιος.

Ασφάλεια των γεωτρήσεων

Σε ερώτηση για το αν οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας των γεωτρήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αντάλλαξαν απόψεις επ’ αυτού στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, πρόσθεσε όμως ότι δεν θα ήταν σοφό να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα ζητήματα αυτά δημοσίως.

Ανέφερε πως γίνονται σκέψεις για τη διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης και εκμετάλλευσης. «Δεν είναι πολεμικές σκέψεις αλλά νομίζω ότι πρέπει να επιφυλαχθούμε», είπε. 

Αγωγός και τερματικό
Σε ερώτηση αν μελετάται, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό και η αξιοποίηση της Κύπρου ως γέφυρας για μεταφορά του φυσικού αερίου από τις δυο χώρες προς την Ευρώπη, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το πρώτο βήμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Συνέχισε λέγοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν διάφορες πιθανότητες, όπως τη δημιουργία ενός κοινού αγωγού μήκους 40 χλμ μεταξύ των δύο κοιτασμάτων, συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η χρησιμότητα της επένδυσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας σταθμού για την υγροποίηση φυσικού αερίου, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι και αυτό το θέμα εξετάζεται, καθώς και το κατά πόσο η εξαγωγή θα γίνεται με κατεύθυνση την Ευρώπη μέσω Κύπρου ή προς τις αγορές της Ασίας μέσω του Ισραήλ. Για όλα αυτά τα θέματα, συνέχισε, μελετάται η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης. 

Μεγάλες ευκαιρίες

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μεγάλες ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, είπε όμως ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Χριστόφια να κινηθούν βήμα-βήμα, προσθέτοντας ότι το πρώτο βήμα αποτελεί η επίσκεψη του ίδιου στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία του Υπουργού ενέργειας του Ισραήλ Uzi Landau κατά την επίσκεψη, ενώ είπε ότι σκοπός των δύο πλευρών είναι να «προχωρήσουν μπροστά» και στη συνέχεια να πάρουν αποφάσεις για τις διάφορες ευκαιρίες που υπάρχουν.
Για το Ιράν

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για το γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα και αναφέρθηκε σε πρόσφατη παρουσία του Προέδρου Αχμαντινετζάντ σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς που καταρρίπτει όλους τους κανόνες και δεν σέβεται τις διεθνείς πρακτικές, είπε ο κ. Νετανιάχου, ενώ συμπλήρωσε ότι το καθεστώς του Ιράν επιδίδεται πλέον σε επιθέσεις κατά διπλωμάτων και καταρρίπτει μια πρακτική, που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και τυγχάνει σεβασμού από όλους, εκτός από την Τεχεράνη.

Ένα καθεστώς που στέλνει παιδιά σε πεδία ναρκών, ανατινάζει αεροπλάνα και εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον πόλεων δεν θα έπρεπε προφανώς να κατέχει πυρηνικά, είπε ο κ. Νετανιάχου.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ δικαίως ανησυχούν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να επιτεθεί στο Ιραν στους επόμενους μήνες για να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, κ. Νετανιάχου είπε ότι οι ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη υπεύθυνη χώρα θα έπρεπε να ανησυχεί για τα πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν. 

Συμπλήρωσε ότι το Ιράν έχει εκτεθεί ως η πιο ανεύθυνη χώρα στον κόσμο σήμερα, εξάγοντας τρομοκρατία, σκοτώνοντας ανθρώπους και παραβιάζοντας τη νομιμότητα.

Η κατοχή πυρηνικών όπλων από ένα τέτοιο καθεστώς, συνέχισε, προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σε ερώτηση αν το Ισραήλ έχει πληροφορίες για επιθέσεις και σε άλλες πρεσβείες του, οι οποίες ματαιώθηκαν, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του τέτοιες πληροφορίες, που καταδεικνύουν μια προσπάθεια εκ μέρους του Ιράν να διεξάγει τρομοκρατικές δραστηριότητες σε πολλά μέρη του κόσμου. 

Συμπλήρωσε ότι ευτυχώς δεν υπήρξε μέχρι τώρα απώλεια ανθρωπίνων ζωών και είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να αναλάβει κοινή δράση εναντίον του Ιράν, ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ερωτηθείς τέλος αν η χώρα του αναμένεται να παγώσει το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα «Iron Dome», απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η χώρα του υπερασπίζεται την ανάπτυξη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"