Το ενεργειακό η κορωνίδα της επίσκεψης Σαμαρά στην Κύπρο

Προσβλέπει σε «συντονισμένη στρατηγική,  σε λογική με βάθος χρόνου για τα ζητήματα της ΑΟΖ», όπως τόνισε

Κύριο χαρακτηριστικό της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο αποτελεί, όπως έχει διαφανεί, η ενημέρωση του για την τακτική και στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκαιρο και ζωτικό θέμα της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου, με σκοπό τον σχετικό  σχεδιασμό του ελληνικού κράτους, δεδομένων των ενδείξεων  ότι ο ελληνικός υποθαλάσσιος χώρος  της Ελλάδας, από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο,  κρύβει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει ο Πρόεδρος της ΝΔ στα θέματα της ενέργειας είναι το γεγονός ότι συνοδεύεται και από τον Τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Αντώνης Σαμαράς στις συζητήσεις του ανέφερε ότι ο καθορισμός της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά και η ανάπτυξη της χώρας στα θέματα ενέργειας θ` αποτελούν την κορωνίδα των προσπαθειών που θα αναλάβει ο κ. Σαμαράς εάν το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών που αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

Με όλους τους συνομιλητές του στη Λευκωσία  ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, περιλαμβανομένης και της προοπτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και σ’ αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Σαμαράς είχε χθες συναντήσεις, εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη του οποίου είναι προσκεκλημένος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη ομήρου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο,  τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα  Αντωνιάδου. Σήμερα θα έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα  «πίστης στο δίκαιο του αγώνα του κυπριακού λαού και συμπαράταξης στην κοινή προσπάθεια και στον κοινό αγώνα που δίνουμε, τόσο για το κυπριακό πρόβλημα, όσο και για την επίτευξη μιας στρατηγικής εναρμονισμένης, συντονισμένης, λογικής με βάθος χρόνου για τα ζητήματα της ΑΟΖ», όπως τόνισε.

Επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε και οι δύο λαοί ότι κρύβεται στον υποθαλάσσιο χώρο μας ένας πλούτος τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, κεφαλαιοποιήσουμε υπέρ του Ελληνισμού, του κυπριακού και του ελλαδικού».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε μια εκτενή συζήτηση γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος». 

«Αλλωστε, ο κοινός αυτός παρονομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες, δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας», είπε.

Τόνισε επίσης ότι το Κυπριακό παραμένει για την Ελλάδα κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

«Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό για μας παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"