«Το είπα αλλά δεν το εννοούσα», μας κοροϊδεύει ο Ντάουνερ

Ο ΟΗΕ, λέγει, «επικεντρώνεται στην ουσία των διαπραγματεύσεων» και αναγνωρίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία – Δεν τον ενδιαφέρει τι λέγουν τα κόμματα.
Προσπάθησε να ανακρούσει πρύμνην ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά το σάλο που προκάλεσε στη Λευκωσία η δήλωσή του στο Grenntree για «ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Ελληνοκυπρίους». Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε την Τετάρτη το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνών, αλλά και ο ίδιος, αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και πως δεν θα ήθελε να αναμειχθεί στις πολιτικές συζητήσεις γύρω από τη θέση ορισμένων ελληνοκυπριακών κομμάτων που επιθυμούν την απομάκρυνσή του από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Είπε πως απ’ ότι βλέπει, τα κόμματα επικαλούνται κάποια σχόλια που έγιναν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Greentree και πρόσθεσε: «Το έχω κάνει ξεκάθαρο προς οποιονδήποτε ενδιαφέρεται ότι προφανώς τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο αυτού του έτους και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Ανέφερε πως έχουν να κάνουν με το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι συνομιλίες, στο Greentree, και τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση για τη θέση των Ηνωμένων Εθνών και του ιδίου ότι αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και το γεγονός ότι αυτή θα ασκήσει την επικείμενη προεδρία της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Βλέπω ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση για αυτό. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν αυτού αλλά το καθιστώ αυτό ξεκάθαρο, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια κόμματα λένε πως δεν είναι αντικειμενικός, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνονται στην ουσία των διαπραγματεύσεων και πως το σημαντικό είναι όλοι, ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να επικεντρωθούν στην ουσία αυτών των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το ότι ο ίδιος αποτελεί «persona non grata» για ορισμένα κόμματα ο Αλ.Ντάουνερ είπε: «Δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για την πολιτική και για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να κάνω ο,τιδήποτε για την πολιτική. Δεν είμαι μέρος της πολιτικής εδώ». 

Πρόσθεσε πως σκοπός είναι η εξεύρεση ενός τρόπου για επανένωση της διαιρεμένης Κύπρου. Υπάρχει μια φόρμουλα για να γίνει αυτό, την οποία έχει καταγράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας και έχουμε έλθει από διάφορα μέρη του κόσμου, εγώ από την άλλη πλευρά του κόσμου, για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Κύπριους να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, επεσήμανε.

Ανέφερε πως από όλα τα θέματα στα οποία έχει εμπλακεί ως πολιτικός, περιλαμβανομένης της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας για σχεδόν 12 χρόνια, δεν συνάντησε πολλά θέματα που να είναι πιο δύσκολα από το Κυπριακό.

«Όλοι οι προκάτοχοί μου σε αυτή τη δουλειά βρήκαν την ίδια κατάσταση ασφαλώς. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα και ασφαλώς αναπόφευκτα ο κόσμος έχει τις δικές του απόψεις», είπε.

«Αλλά το ζήτημα είναι εάν θέλετε να επανενώσετε την Κύπρο πρέπει να σκεφτείτε την ουσία του θέματος, πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία στη διακυβέρνηση, πως θα επιτύχουμε μια συμφωνία στο περιουσιακό, στις εδαφικές προσαρτήσεις, την οικονομία, τα θέματα της ΕΕ, την ασφάλεια», επεσήμανε.

Σημείωσε πως αυτά αποτελούν την ουσία του θέματος και η πιο παραγωγική συζήτηση είναι αυτή που αφορά το πώς θα επιτευχθούν καλύτερα αυτές οι συμφωνίες, προς ικανοποίηση του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας πως εξετάζουν το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία από εδώ και πέρα, μετά τη συνάντηση στο Greentree και πως την Τρίτη είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ερωτηθείς εάν οι δυο πλευρές έχουν δώσει τα στοιχεία σε σχέση με το περιουσιακό, όπως τους έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ είπε πως έχουν ακόμα μια εβδομάδα για να το κάνουν αυτό. Είπε πως έχουν δώσει κάποια στοιχεία αλλά δεν τα έχουν δώσει όλα ακόμα.

Είπε πως κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με την τουρκοκυπριακή πλευρά του είπαν πως θα δώσουν περισσότερα στοιχεία την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τη διαδικασία από εδώ και μπρος και την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες μετά το Greentree, είπε πως αυτή δεν τοποθετείται πολύ μακριά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"