Χωρίς αποτέλεσμα και χθες το περιουσιακό

Δεν βλέπει Διεθνή ο Πρόεδρος Χριστόφιας - «Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι καλές» δηλώνει ο Ντάουνερ

Αν δεν υπάρχει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν λυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, θα είναι παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καλέσει την όποια διάσκεψη για το Κυπριακό, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά πως η ε/κ πλευρά δεν θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε παράλληλα υπομονή και «λιγότερες εικασίες», ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή  συνάντηση είπε πως συνεχίστηκε η συζήτηση στο περιουσιακό, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η συνάντηση για το περιουσιακό ήταν μια από τα ίδια. «Σήμερα συνεχίσαμε τη συζήτηση για το περιουσιακό'', είπε και, ερωτηθείς αν υπήρξαν αποτελέσματα, είπε: ''Ακόμη δεν μπορώ να πω ότι έχει αποτελέσματα. Οχι. Θα συνεχίσουμε τη μεθερχόμενη Πέμπτη πάνω στο περιουσιακό''. 

Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία για το περιουσιακό, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Και ναι και όχι. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία''.

Σε συμπληρωματική ερώτηση αν είναι ελλιπή τα στοιχεία που έδωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Ετσι θεωρώ εγώ, τουλάχιστον, ή δίνονται στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι συμφέρουν στην πλευρά τους για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Κατά συνέπεια έχουμε δρόμο ακόμα''. 

Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθούν προτάσεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στο περιουσιακό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως στην ε/κ πλευρά δεν έγινε καμιά νύξη για κάτι τέτοιο.

«Δεν ξέρω τί επαφές έχει ο 'Πολίτης' και με ποιους. Στο τέλος είναι προπομπός για πολλά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση περί τούτου», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η εφημερίδα είναι προπομπός για πράγματα που συμβαίνουν εκ των υστέρων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Και ναι και όχι''. 

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το ποια θα είναι η παραπέρα πορεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ''Εκτιμώ ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και να λιγοστέψουν οι εικασίες, διότι είμαστε μάρτυρες εικασιών από διάφορες πλευρές, οι οποίες τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαληθεύονται». 

«Εγώ θεωρώ ότι θα είναι λίγο παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές, να ρισκάρει να καλέσει την όποια διάσκεψη και να αποτύχει. Διότι εμείς, χωρίς να υλοποιηθεί η προϋπόθεση, δεν θα πάρουμε μέρος. Είναι ξεκάθαρο», είπε. 

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει κάποια εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Ντάουνερ στην έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θέλει να κάνει ούτε ο ίδιος εικασίες αυτή τη στιγμή. «Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις», κατέληξε.

Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σύντομη δήλωσή του μετά την αναχώρηση των δύο ηγετών από τη συνάντηση, «οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για δύο ώρες και επικέντρωσαν τη συζήτησή τους και πάλι στο θέμα του περιουσιακού».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα συναντηθούν εκ νέου για να συνεχίσουν τη συζήτηση του περιουσιακού την Πέμπτη, 8 Μαρτίου.

Κληθείς να πει πώς πήγε η χθεσινή συζήτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πήγε καλά». 

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι καλές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φυσικά διαφορές απόψεων, αλλιώς δεν θα υπήρχε διαπραγμάτευση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"