Αχιλλέως: Να κάνουμε πέρα τους κερδοσκόπους


Η διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας του κλάδου παροχής διεθνών εταιρικών υπηρεσιών και καταπιστευμάτων, αλλά και η ενίσχυση της Κύπρου στο χάρτη των διεθνών χρηματοοικονομικών κέντρων, είναι το κύριο μέλημα του νεοσύστατου συνδέσμου Cyprus Fiduciary Association (CFA). Ο Δημήτρης Αχιλλέως, corporate counsel της Oxford Management Ltd και μέλος του συνδέσμου, εξηγεί πώς ο CFA… κήρυξε τον πόλεμο στους σπεκουλαδόρους που λυμαίνονται τον κλάδο και αμαυρώνουν τη φήμη του τόπου μας στη διεθνή αγορά.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Περιθώρια για ρίσκα δεν υπάρχουν. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τομέα που χαρακτηρίζεται όχι απλώς «διαμάντι» για την οικονομία της χώρας, αλλά βασικός πυλώνας.
Ο τομέας παροχής διεθνών εταιρικών υπηρεσιών και καταπιστευμάτων έμεινε εδώ και πολύ καιρό αθωράκιστος. Εκτεθειμένος σε επιτήδειους κερδοσκόπους, οι οποίοι στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος μπορούν εύκολα να πλήξουν το καλό όνομα που έχει κτιστεί.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, ο CFA άρχισε να εργάζεται, σύμφωνα με τον κ. Αχιλλέως, ώστε κάθε υστερόβουλη και παράνομη ενέργεια να χτυπιέται εν τη γενέσει.
Γιατί θεωρήθηκε απαραίτητη η ίδρυση του CFA; 
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής διεθνών εταιρικών υπηρεσιών και καταπιστευμάτων συμβάλλουν δυναμικά στην προαγωγή και θεμελίωση της Κύπρου στο χάρτη των διεθνών χρηματοοικονομικών κέντρων. Ο τομέας αυτός αποτελεί πολύ σημαντική, εάν όχι τη σημαντικότερη, πηγή εισοδήματος για την κυπριακή οικονομία. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από όλους τους φορείς.
Η διατήρηση των υπηρεσιών μας σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα η διαφύλαξη της ποιότητάς τους είναι πρώτιστη ανάγκη, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία ενός χρηματοοικονομικού κέντρου. Ο CFA έχει στόχο να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό.
Υπάρχουν παράγοντες που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του τομέα; 
Σήμερα στον τομέα των εταιρικών υπηρεσιών και καταπιστευμάτων δραστηριοποιούνται πέραν των 100 εταιρειών. Παρόλα αυτά ο κλάδος παραμένει χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και ρυθμιστική αρχή. Στην ουσία είναι απροστάτευτος. Ως αποτέλεσμα δίδεται η ευκαιρία να ενσωματωθούν σ’ αυτόν επιτήδειοι κερδοσκόποι, οι οποίοι επιδιώκουν το πρόσκαιρο και ευκαιριακό κέρδος, θυσιάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών μας και διακυβεύοντας με αυτό τον τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία του κλάδου μας.
Το ζητούμενο είναι η ανταπόκριση όλων μας στις ανάγκες της διεθνής αγοράς. Με τη συλλογική προσπάθεια, την αφοσίωση στους στόχους μας και τον κατάλληλο προγραμματισμό είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε την ορθολογική και αποτελεσματική εξέλιξη και διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας του κλάδου, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της Κύπρου στο χρηματοοικονομικό τομέα.
Ποιοι είναι οι στόχοι και οι δραστηριότητες του συνδέσμου; 
Κυριότερος στόχος του συνδέσμου είναι η ρύθμιση του τομέα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των καταπιστευματοδόχων και των επιχειρήσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της διοίκησης ιδιωτικών εταιρειών. Παράλληλα στόχος μας είναι η ανάπτυξη και ο συντονισμός των κοινών συμφερόντων των μελών μας και η εκπροσώπηση του συνδέσμου στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές και τις συμβουλευτικές επιτροπές οποιουδήποτε σχετικού ρυθμιστικού οργάνου. Φροντίζουμε, επίσης, για τα συμφέροντα των μελών μας σε σχέση με άλλους βοηθητικούς παροχείς, με σκοπό τη δημιουργία ενός συμφωνημένου και ενιαίου πρωτόκολλου σε σχέση με τη συμμόρφωση προς τις ρυθμιστικές Αρχές. Επίσης, όπως προανέφερα, στόχος μας είναι η ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στο διεθνές χρηματοοικονομικό σκηνικό.
Ποιες χώρες έχουμε να ανταγωνιστούμε;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι ενιαίο και δέχεται συνεχείς αλληλεπιδράσεις. Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία αποτελούν σήμερα τους ουσιαστικότερους ανταγωνιστές της Κύπρου με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Από ποια στοιχεία των ανταγωνιστικών μας χωρών μπορούμε να παραδειγματιστούμε;
Η Ουγγαρία έχει εφαρμόσει ένα ελκυστικό φορολογικό πακέτο με σταθερό εταιρικό φόρο 10%, με απλουστευμένο σύστημα εγγραφής εταιρειών και μειωμένο κόστος διατήρησης και διαχείρισής τους. Η Μάλτα έχει επενδύσει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στη δημιουργία αξιοζήλευτης υποδομής για εγγραφή και λειτουργία επενδυτικών και ναυτιλιακών εταιρειών, funds και παροχή αδειών για λειτουργία ηλεκτρονικών καζίνων. Το Λουξεμβούργο αποτελεί ήδη ένα πιο σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, το οποίο κατάφερε να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρωσία για αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο κρατών και προωθείται ως ο πλέον ελκυστικός προορισμός για τους Ρώσους επιχειρηματίες.
Πεσμένη η εγγραφή εταιρειών
Ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά από τις κινήσεις των ανταγωνιστών μας;
Δεχόμαστε καθημερινά πιέσεις από τις κινήσεις των ανταγωνιστών μας και από άλλα δεδομένα, όπως, οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τραπεζικών μας ιδρυμάτων. Επηρεαζόμαστε, επίσης, αρνητικά από τη μειωμένη, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, ποιότητα παροχής υπηρεσιών, η οποία έχει κλονίσει σημαντικά την αξιοπιστία του κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρείται μείωση στην εγγραφή νέων εταιρειών, άλλα και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τους τελευταίους έξι μήνες αποσύρθηκαν από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα €8.5 δις.

Τι εισηγείστε, λοιπόν, για να ενδυναμωθεί η θέση της Κύπρου στον τομέα των διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών; 

Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον κλάδο μας με την παροχή καλύτερων και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών τόσο από το δημόσιο,όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να υιοθετηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες στα αρμόδια δημόσια τμήματα, ούτως ώστε να γίνεται καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Περαιτέρω θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εταιρείες ξένων συμφερόντων με επιπρόσθετες φορολογίες ή τέλη. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

Το ΔΣ του CFA
Σαββίδης Γιώργος (πρόεδρος) - Fiducenter (Cyprus) Ltd
Λιβάνιος Πέτρος (αντιπρόεδρος) -Trident Trust Company (Cyprus) Ltd
Δημήτρης Αχιλλέως - Oxford Management Ltd
Κώστας Χατζηκωστής - Abacus Ltd
Antoinette Albus - Citco (Cyprus) Ltd
Ανδρέας Μαραγκός - Proteas Management Ltd
Κωνσταντίνος Οικονομίδης - Fidelico Ltd
Νίκος Τσιάκκας - Totalserve Management Ltd
Arjan Schaapman - Vistra (Cyprus) Ltd
Χρίστος Μιχαήλ - IFG Trust (Cyprus) Ltd

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"