Να πιέσει την Τουρκία καλεί την Αυστραλία ο Ομήρου

Επαφές της διακομματικής αποστολής στη Μελβούρνη

Έκκληση προς την Αυστραλία να ασκήσει πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, απηύθυνε από τη Μελβούρνη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος και η διακομματική αντιπροσωπείας της Βουλής είχαν επαφές με τον Πρόεδρο της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας της Βικτώριας Ken Smith και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Bruce Atkinson, καθώς και με βουλευτές των δύο Σωμάτων.

Οι Πρόεδροι των δυο Νομοθετικών Σωμάτων παρέθεσαν γεύμα προς τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φώς της τελευταίας συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το «κλίμα κατανόησης» που συνάντησε εκ μέρους των Προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων της Πολιτείας της Βικτώριας στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η Αυστραλία διαχρονικά και διακομματικά στηρίζει λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι η Αυστραλία συμμετέχει από το 1964 στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Βουλής προς την αυστραλιανή Κυβέρνηση, τα πολιτειακά Κοινοβούλια και τον λαό της Αυστραλίας τόσο για τη διαχρονική στήριξη στο Κυπριακό όσο και για τη φιλοξενία 90 χιλιάδων Αυστραλών κυπριακής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εξάλλου και στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη για μια λύση του Κυπριακού.

Μετά το πέρας του γεύματος, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα, ενώ ο κ. Ομήρου υπέγραψε και στα βιβλία επισκεπτών των δύο Νομοθετικών Σωμάτων.

Νωρίτερα, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Πολιτείας της Βικτώριας, στις αίθουσες της Πάνω και Κάτω Βουλής και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη σύσταση του Σώματος. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές περιηγήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη της Πολιτείας της Βικτώριας, που φιλοξενεί έργα τέχνης από Αβορίγινες καλλιτέχνες, ενώ αργότερα το απόγευμα, η διακομματική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές της με τα μέλη της κυπριακής παροικίας της Μελβούρνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"