PSI: Η μάχη του επιτοκίου 24/01/2012


Στο ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν με βάση το PSI σκοντάφτει η τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν τη Δευτέρα την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών για μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα της τάξεως του 4%.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο επιτόκιο των νέων ομολόγων, είπε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με αυτά που λήγουν ως το 2020.
Οι ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση είχαν συγκλίνει κατά το Σαββατοκύριακο σε πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν αντί των υφισταμένων θα φέρουν μεσοσταθμικά κουπόνι ύψους 4%.
Όσο χαμηλότερο το κουπόνι των νέων 30ετών ομολόγων που πρόκειται να εκδοθούν, τόσο υψηλότερες θα είναι οι απώλειες των ιδιωτών ομολογιούχων και τόσο χαμηλότερο θα είναι το ποσό της οικονομικής βοήθειας και των δανείων που θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι κυβερνήσεις προς την Ελλάδα για να κατασταθεί βιώσιμο το χρέος της.
Ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 παραμένει, αλλά μόνο κατά προσέγγιση, κάτι που σημαίνει ότι το ακριβές μέγεθός του μπορεί να είναι τελικά και λίγο μεγαλύτερο.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κίις ντε Γιάγκερ δήλωση ότι με την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών το ελληνικό χρέος θα ήταν «σημαντικά πάνω» από το 125% του ΑΕΠ έως το 2020.
Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη σημειώνοντας ακόμα ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"