Νέες εντατικές συνομιλίες με στόχο νέο Greentree και Διεθνή

Ο Μπαν Κι Μουν καλεί Χριστόφια και Ερογλου να εντείνουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης.

Παρόλον ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στα θέματα Διακυβέρνηση, Ιθαγένεια και Περιουσιακό, που κυριάρχησαν στις διήμερες συνομιλίες  στο Greentree, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στέλλει πίσω στην Κύπρο τους Χριστόφια, Έρογλου και Ντάουνερ για να συνεχίσουν τις προσπάθειες, με σκοπό την παρουσίαση αποτελεσμάτων σε  νέα συνάντηση μαζί του, που  θα δικαιολογούν την παραπομπή τελικής συμφωνίας σε Διεθνή Διάσκεψη πριν από τον Ιούλιο.

Για την απόφαση του ο Μπαν Κι Μουν θεώρησε θετικό στοιχείο την εκφρασθείσα επιθυμία των δύο πλευρών για επίτευξη λύσης, έστω και αν ο μεν Έρογλου ζήτησε επίμονα το κλείσιμο πρίν από τον Ιούλιο, ο δε Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θεωρεί να υπάρχει πρόβλημα εάν οι συνομιλίες συνεχισθούν και κατά τη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι εκ του σύνεγγυς προσπάθειες Ντάουνερ και Πάσκοε, μέχρι χθες το μεσημέρι που επέστρεψε στο στο Greentree ο Μπαν Κι Μούν, δεν είχαν αποφέρει ουσιαστική προσέγγιση των δύο πλευρών, ο δε περισσότερος χρόνος κατά την παρουσία του ΓΓ αναλώθηκε κυρίως με τη σύνταξη του ανακοινωθέντος .

Καμμία μεταβολή

Οι χωριστές επαφές των αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με τις δύο πλευρές ήταν μάλλον διερευνητικού χαρακτήρα. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ μετέφεραν κάποιες ιδέες της μίας πλευράς στην άλλη, προσθέτοντας κατά περίπτωση σ’ αυτές και τη δική τους τροφή για σκέψη. Από το πήγαινε – έλα δεν διαπιστώνονται μετακινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Η πρωινή συνάντηση που ξεκίνησε στις 9 το πρωί αναλώθηκε περισσότερο στις επαφές των συμβούλων των ηγετών με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθησαν δύο χωριστές διαδοχικές συναντήσεις των κ.κ. Ντάουνερ και Πάσκοε με την τουρκοκυπριακή και στη συνέχεια την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.

O Δημ.Χριστόφιας φαίνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως, αν χρειαστεί, οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα.

Ελληνοκυπριακή πηγή, θέλοντας να σκιαγραφήσει το τι έγινε στη συνάντηση είπε ότι «έγινε συζήτηση για συντήρηση», επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο».

Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ήταν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και η ιθαγένεια, ενώ η ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα σημείο και δεν έκανε καμία καινούρια πρόταση, ώστε να πλησιάσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Τέλος, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε κανένα περίγραμμα, ενώ ο κ. Ερογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για διαρροές προς τα ΜΜΕ.

Ελληνοκυπριακή προεδρία…

Οσον αφορά στις δηλώσεις Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποδέχτηκε την επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων στα κεφάλαια που συζητούνται, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις εξερευνώνται, ανταλλάσσονται απόψεις, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πολλές και διαφορετικές ιδέες αναπτύσσονται εκατέρωθεν».

Σε ερώτηση αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις προσκλήσεις του για προετοιμασία περιγραμμάτων και στοιχείων, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο ηγέτες να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να προσπαθήσομε να στοχεύσουμε ώστε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε (την 1η Ιουλίου)».

Σε ερώτηση γιατί δεν συμπεριέλαβε το εδαφικό στα θέματα που συζητήθηκαν, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε την άποψη ότι «όταν συζητούνται ζητήματα περιουσιών, υπάρχει πάντοτε συζήτηση του εδαφικού», προσθέτοντας ότι «η τουρκοκυπριακή θέση, για την ακρίβεια και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σ' αυτό: το τελικό ερώτημα για τους χάρτες και τα ποσοστά που πολύ εξειδικευμένα προσδιορίζουν τα όρια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομόσπονδης οντότητας ή συνιστώσας πολιτείας, θα αποφασιστεί στην περίοδο αμέσως πριν από τη διεθνή διάσκεψη».

Συμφωνία πριν την 1η Ιουλίου, επιδιώκει η τ/κ πλευρά

Τα περί επίτευξης συμφωνίας πριν την 1η Ιουλίου και σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης επανέλαβε από το Greentree, η τ/κ πλευρά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας Οσμάν Ερτούγ σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η τ/κ πλευρά ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης συμφωνίας πριν η ε/κ πλευρά, όπως είπε, αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Επανέλαβε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο κ. Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στα κατεχόμενα και η λεγόμενη απομόνωση, υποδεικνύουν την ανάγκη για εξεύρεση λύσης σύντομα.

Είπε ακόμη ότι η άρση των λεγόμενων εμπάργκο, είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας, κατά την έκφρασή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"