Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Green Tree

Ρωσία, Γαλλία, Κίνα ανέκοψαν μεθοδεύσεις Αγγλίας-ΗΠΑ, κατά την ενημέρωση από τον Ντάουνερ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Τα απόνερα της ανακοίνωσης Μπαν Κι Μουν για τις συνομιλίες στο Green tree, μεταφέρθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα σύγχυσης και διχογνωμίας. Ειδικότερα, ο κ. Ντάουνερ ήταν συγκρατημένος, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γενικό Γραμματέα και παρότι υπογράμμισε ότι δεν επετεύχθη κάποια αξιόλογη πρόοδος στο Green Tree, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για επιτυχές αποτέλεσμα, κάτι που φανερώνει και τις προθέσεις του ΓΓ να επιμείνει. 

Ο Ντάουνερ ενημέρωσε τους Μονίμους Αντιπροσώπους του ΣΑ ότι παρουσιάστηκαν κάποιες προτάσεις από τις δύο πλευρές πάνω στα 3 κεφάλαια και ότι εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων οι δύο πλευρές θα δώσουν τα στοιχεία τους και τις μελέτες τους για το περιουσιακό. Επίσης, περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα μέχρι αρχές Μαϊου, παρουσιάζοντας τις 3 προϋποθέσεις για σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης.

Τα μέλη του ΣΑ αφού ευχαρίστησαν τον Ντάουνερ για τις υπηρεσίες και προσπάθειες του Μπαν κι μουν και της ομάδας του, διετύπωσαν διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις και θέσεις.

Η Μεγάλη Βρετανία, εστίασε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεκτίμηση του ρόλου και της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης, ενώ έκαναν λόγο και για αναδιάρθρωση λόγω της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό αλλά και ένεκα των οικονομικών δεδομένων. Αυτή η στάση του εκπροσώπου των Βρετανών, από διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ως ένας μοχλός πίεσης προς τη κατεύθυνση της διοργάνωσης Διεθνούς Διάσκεψης.

Οι ΗΠΑ, στήριξαν τη θέση της Βρετανίας, σε πιο ήπιο όμως ύφος, και έθεσαν το ερώτημα θέτοντας ερωτήματα για το κόστος της δύναμης και την πολυετή παρουσία της, ενώ διερωτήθηκαν για το αν είναι καιρός να αρχίσει το Συμβούλιο να σκέφτεται ένα "σχέδιο Β".

Στις θέσεις και εισηγήσεις των δύο προαναφερόμενων χωρών, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα και πιέσεις, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην όλη διαδικασία. Επιπροσθέτως, όσον αφορά την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης επανέλαβαν τις προϋποθέσεις που έθεσε με το τελευταίο του ψήφισμα το Σ.Α.

Η Γαλλία, υπερθεμάτισε υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει σύνδεση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε ο κ. Ντάουνερ, λέγοντας όμως ότι το πρόγραμμα του κ. Χριστόφια θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Τέλος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τους Μονίμους Αντιπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη της Ελλάδας και Τουρκίας ενώ συνεχίζει και σήμερα την ενημέρωση διπλωματών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"