Στο Green Tree μετακομίζει από σήμερα το Κυπριακό

Μεθοδεύεται και από τις Βρυξέλλες  προώθηση Διεθνούς Διάσκεψης για να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Ο Χριστόφιας πάει για να παίξει με τον χρόνο» λέει ο ΄’Ερογλου.

Στη Νέα Υόρκη  φθάνουν σήμερα για τη συνάντηση με τον Μπάν Κι Μουν στο Green Tree   ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.  Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει μέσω Λονδίνου και ο Ντερβίς Έρογλου μέσω Κωνσταντινούπολης.  Και οι δύο συνοδεύονται από τις συζύγους τους  έπειτα από πρόσκληση του ΓΓ για να κάνουν παρέα με την κα Μπαν Κι Μουν.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν με δείπνο την Κυριακή και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συνεχισθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη με εντατικές διαβουλεύσεις. 

Η ε/κ πλευρά έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, ούτε και διεθνή διάσκεψη, αν δεν επιλυθούν προηγουμένως οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Στην επιστολή που έχει ήδη αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «η ε/κ πλευρά έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων στα θεμελιώδη θέματα, παρόλα αυτά οι προσπάθειες και η καλή μας θέληση δεν συνάντησαν ανταπόκριση». 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι συμμερίζεται την επιθυμία του ΓΓ για ουσιαστικές συνομιλίες στο Green Tree, αλλά δε γίνονται αποδεκτά χρονοδιαγράμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχεται τη βάση των συνομιλιών και αγνοεί συστηματικά τη συμβουλή του ΓΓ για διασυνδεδεμένη συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς  Έρογλου,  προτιύ αναχωρήσει από την Κύπρο  πρόβαλε τον ισχυρισμό  ότι Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να ''παίξει με το χρόνο''. Ο Έρογλου έκανε τη δήλωση  σε τηλεοπτικό κανάλι στα κατεχόμενα, μετά από τη συνάντησή του με το λεγόμενο συμβούλιο του λαού, το οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, είπε χαρακτηριστικά ο τ/κ ηγέτης, πάει στη Νέα Υόρκη με τέσσερα ΟΧΙ που του έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο»

Τι λέγει η Άγκυρα
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης και υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Αταλάι είπε ότι δεν παρατηρείται στην ε/κ πλευρά ένας ενθουσιασμός και μια επιθυμία για λύση, ενώ σε αντίθεση η τ/κ πλευρά και η Τουρκία επιθυμούν ειλικρινά μια δίκαιη ομοσπονδιακή δομή με ίσα δικαιώματα και διζωνικότητα. Θα ήταν θετικό, συνέχισε, εάν η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα άνοιγε το δρόμο για μια σύνοδο υψηλού επιπέδου, όπου τουλάχιστον θα συμμετείχαν η Τουρκία και η Ελλάδα, υποστηρίζοντας και πάλι ότι Τουρκία και τ/κ πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο μεταξύ, επιστρατεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της διαδικασίας του Green Tree.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, η Κομισιόν ήδη προσανατολίζεται στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία θα συνοδοιπορεί με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και στη δημιουργία διεθνούς κλίματος στήριξης και πιέσεων για την άρση του αδιεξόδου. Το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι στο Green Tree μπορεί ν’ ανοίξει ο δρόμος για πολυμερή Διάσκεψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία στο Green Tree, οι συνομιλίες με στόχο τη λύση του Κυπριακού, καθώς και η τουρκική ενταξιακή πορεία θα παραμείνουν παγωμένες για το 2012.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"