Πρώην CEO της ΟMV: Φυσικό αέριο και σε άλλα οικόπεδα 19/01/2012


Στην ολοένα και αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και στις προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο μετά την πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου κοιτασμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, αναφέρθηκε ο Ρίχαρντ Σενζ, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου της Αυστρίας και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του αυστριακού ενεργειακού ομίλου OMV.

Ο Ρίχαρντ Σενζ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Αυστρίας στη Λευκωσία, με τίτλο «Οι διεθνείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ιστορία της Κύπρου».
Παράλληλα, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αυστρία περί τα τέλη Μαΐου.
Στην ομιλία του, ο κ. Σενζ συνεχάρη την Κύπρο για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκφράζοντας την εκτίμηση, ότι η τελική ποσότητα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 θα υπερβεί τα 5 - 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία Noble.
«Συνήθως το μέγεθος του κοιτάσματος είναι πολύ μεγαλύτερο από την πρώτη ένδειξη», είπε.
Θέτοντας μια προοπτική για το μέγεθος του κοιτάσματος που έχει ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σενζ, αφού εξήγησε ότι ένα τρις κυβ. πόδια φυσικού αερίου ισούται με 27 δις κυβ. μέτρα, πρόσθεσε ότι «αν λάβετε υπόψη ότι η Αυστρία χρησιμοποιεί περίπου 8 δις κυβ. μέτρα αερίου ετησίως τότε τα κοιτάσματα που έχετε θα μπορούν να προμηθεύουν την Αυστρία για 20 με 30 χρόνια».
Ο κ. Σενζ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, η οποία θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2025 σε σύγκριση με την ενεργειακή ζήτηση το 2003, προσθέτοντας ότι το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σε σχέση με την ΕΕ, ο κ. Σενζ είπε ότι η Γηραιά Ηπειρος παράγει το 48% των ενεργειακών της αναγκών. Αναφορικά με το φυσικό αέριο, επεσήμανε πως η ΕΕ εισάγει πέραν του 30% από τη Ρωσία, 30% από τη Νορβηγία και 14% από την Αλγερία, ενώ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η ΕΕ εισάγει το 38% των αναγκών από τις χώρες του ΟΠΕΚ, το 33% από τη Ρωσία και το 15% από τη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τον κ. Σενζ, παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ σε μια προσπάθεια οι χώρες της ΕΕ να μειώσουν την εκπομπή ρύπων και να εκπληρώσουν τους στόχους που έθεσε η Ενωση για το 2020. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 9% που ήταν η χρήση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής το 1990, εκτινάχθηκε στο 23% το 2009.
Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια κατανάλωση του φυσικού αερίου αναμένεται να ισοφαρίσει την αντίστοιχη κατανάλωση κάρβουνου μέχρι το 2035.
«Το φυσικό αέριο αναμένεται να παίξει ένα αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή οικονομία», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Σενζ επεσήμανε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι πιο φθηνό από το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, καθώς το τελευταίο είναι συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου, ενώ η τιμή του LNG εκτιμάται με διαφορετική φόρμουλα.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Αυστριακός εμπειρογνώμονας είπε ότι «είναι πολύ πιθανόν να βρείτε φυσικό αέριο και στα άλλα οικόπεδα», διότι, όπως σημείωσε, μεταξύ των ειδικών στην εξόρυξη υπάρχει ένα παλαιό ρητό που λέει ότι εκεί που υπάρχει φυσικό αέριο θα βρεθούν επιπρόσθετα κοιτάσματα.
Αφού αναφέρθηκε στα στάδια που διέπουν τη διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο κ. Σενζ είπε ότι η προσφορότερη αγορά για το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι η νότια Ευρώπη, όπου υπάρχουν πολλά τερματικά αναϋγροποίησης φυσικού αερίου, ενώ προγραμματίζεται η ανέγερση νέων τερματικών. Αντίθετα, πρόσθεσε, η βόρεια Ευρώπη εισαγάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία.
Ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Σενζ είπε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά σε διεθνείς κοινοπραξίες επενδυτών, αφού μια ολοκληρωμένη διαδικασία μέχρι το στάδιο της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα σε ένα πολύ μεγάλο τεμάχιο, στοιχίζει «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια».
Περαιτέρω, ο κ. Σενζ αναφέρθηκε και στις επιλογές που υπάρχουν σε σχέση με τη μέθοδο αδειοδότησης και εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Πρόκειται για τη συμφωνία για παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης (concession agreement), που είναι πολύ συνήθης πρακτική στην Ευρώπη, με την εταιρεία να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο και το κράτος να εισπράττει δικαιώματα (royalties), δηλαδή φορολογία για κάθε κυβικό πόδι που παράγεται και πωλείται και εταιρικό φόρο.
Η άλλη μέθοδος, όπως πρόσθεσε, είναι αυτή που χρησιμοποιείται στις χώρες του ΟΠΕΚ, όπου υπάρχουν κρατικές εταιρείες πετρελαίου και ονομάζεται συμφωνία επιμερισμού της παραγωγής (production-sharing agreement).
Σύμφωνα με τον κ. Σενζ, με αυτό το μοντέλο, το 25% - 40% της ποσότητας χρησιμοποιείται από την εταιρεία για απόσβεση της επένδυσης και το 60% μέχρι 75% της εναπομείνασας ποσότητας κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εταιρείας και κράτους. Οπως είπε, με αυτό το μοντέλο, με την πάροδο του χρόνου το μερίδιο των εταιρειών στο κοίτασμα γίνεται ολοένα και μικρότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Σενζ, στο μοντέλο επιμερισμού της παραγωγής, αμέσως μετά την απόσβεση του κόστους εξόρυξης, το 100% της ποσότητας κατανέμεται μεταξύ κράτους και εταιρείας, ενώ στο μοντέλο παραχώρησης άδειας, το 60% της ποσότητας κατανέμεται μεταξύ κράτους και εταιρείας.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σενζ είπε ότι είναι πιθανόν κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να υπάρχει και πετρέλαιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Νορβηγίας και στην ύπαρξη ενός ειδικού ταμείου που δημιουργήθηκε από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα χρήματα του οποίου επενδύονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε έρευνες στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Επεσήμανε μάλιστα ότι μόνο το 4% των κερδών από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιείται για τον κρατικό προϋπολογισμό. «Χρησιμοποιούνται τα κονδύλια για την αειφόρο ανάπτυξη του κράτους και μόνον το 4% χρησιμοποιείται για τον προϋπολογισμό», κατέληξε.
Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πειλίδης είπε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά «μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα αξιόπιστο παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά».
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Αυστρίας και Κύπρου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αυστρία περί τα τέλη Μαΐου.
Στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αυστριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Νίκος Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι πολύ τυχερή με την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"