Ο Κ. Γιωρκάτζης παρέλαβε το τιμόνι της Λευκωσίας

Δεσμεύτηκε για συλλογική δουλειά και διαφάνεια για να γίνει η Λευκωσία περήφανη.
Έγινε  χθες από τους νέους Δημάρχους η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους.Ση Λευκωσία, σε ένα κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Δημαρχίας από την απερχόμενη Δήμαρχο Ελένη Μαύρου στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. 

Ο νέος Δήμαρχος, παραλαμβάνοντας τη Δημαρχία, δεσμεύτηκε να εργαστεί συλλογικά με το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να μετατραπεί η Λευκωσία σε μια πόλη περήφανη για τους κατοίκους της. 

«Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζομαι, αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Δημάρχου της Λευκωσίας», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γιωρκάτζη. Αφού ευχαρίστησε όλους τους δημότες της πρωτεύουσας, αυτούς που τον ψήφισαν, αυτούς που δεν τον ψήφισαν αλλά και αυτούς που απείχαν από την ψηφοφορία, τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι Δήμαρχος όλων.

«Η ίδια αρχή φυσικά ισχύει και για τους εργαζομένους στο Δήμο. Καμία απολύτως διάκριση στη βάση πολιτικών πεποιθήσεων. Μοναδικό κριτήριο για μένα θα είναι η απόδοση και η αποτελεσματικότητά τους», είπε, σημειώνοντας ότι επιζητεί τη συνεργασία όλων καθώς, όπως είπε, κανένας δεν περισσεύει. «Και επειδή κανένας δεν περισσεύει, απευθύνω πρόσκληση σε όλους να δουλέψουμε μαζί για την πόλη μας, να δουλέψουμε μαζί για μια περήφανη Λευκωσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης ευχαρίστησε στη συνέχεια την Ελένη Μαύρου για τον πολιτισμένο και εποικοδομητικό διάλογο κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς και για την πολυετή προσφορά της προς την πόλη.

Ο νέος Δήμαρχος της πρωτεύουσας σημείωσε πως ο Δήμος εισέρχεται από σήμερα σε μια νέα φάση και πως η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθώς σε έξι μήνες η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. «Για να προετοιμαστεί η Λευκωσία χρειάζεται πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μεθοδικά, συγκροτημένα και ολοκληρωμένα», είπε ο κ. Γιωρκάτζης, υπενθυμίζοντας πως ταυτόχρονα η Λευκωσία συνεχίζει να διεκδικεί το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

«Θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να εργάζεται συλλογικά, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, περιττές αντιπαλότητες και άσκοπες συγκρούσεις, γιατί ένας και μοναδικός είναι ο στόχος όλων μας, η Λευκωσία», είπε ο κ. Γιωρκάτζης, και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, με διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, και στη λήψη των αποφάσεων.

«Θα εργαστούμε μαζί», συνέχισε, «σε συνεργασία με όλους, την Κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις, του επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, τους Λευκωσιάτες και τις Λευκωσιάτισσες. Θα μας χαρακτηρίζει μια μαχητική διεκδικητικότητα, μια συνεχής δημιουργικότητα, μια χειροπιαστή αποτελεσματικότητα».

Τέλος, ο κ. Γιωρκάτζης δεσμεύτηκε ότι με πνεύμα συνεργασίας, δημιουργίας και διεκδίκησης θα δουλέψει για να γίνει η Λευκωσία μια περήφανη πόλη για τους κατοίκους της, μια ελπιδοφόρα πόλη για τη νέα γενιά, μια πόλη ανταγωνιστική, ανθρώπινη, φιλική, λειτουργική και με οικονομική προοπτική.

Παραδίδοντας τη Δημαρχία της πρωτεύουσας, η Ελένη Μαύρου είπε ότι οι τοπικές κοινωνίες, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συνειδητοποιούν πλέον ότι η παρουσία δυναμικών τοπικών μηχανισμών διαμόρφωσης πολιτικής είναι αναγκαία για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξής τους.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μαύρου είπε ότι η σύγχρονη πόλη προϋποθέτει ένα ελεύθερο κοινωνικά και πολιτικά περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στη καθημερινή ζωή και τη λειτουργία της πόλης. «Το στοίχημα της σύγχρονης πόλης είναι ακριβώς να προσφέρει συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, καινοτομίας, διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας και ποιότητας ζωής», είπε, προσθέτοντας πως δυστυχώς στην Κύπρο, αν και κάθε εκλογή Τοπικών Αρχών στρέφει την προσοχή στις τοπικές κοινωνίες, αυτό είναι πρόσκαιρο και συνήθως όχι για τους σωστούς λόγους.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι η κυπριακή κοινωνία και πολιτεία αντιλαμβάνονται ακόμη πλήρως και σωστά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν η Αυτοδιοίκηση γίνεται αντιληπτή ως πυλώνας της Δημοκρατίας που μπορεί να εισάγει την πολιτική ως έκφραση και συμμετοχή του πολίτη, αντί της πολιτικής ως εργαλείο άσκησης εξουσίας», πρόσθεσε.

Η κ. Μαύρου, αναφερόμενη στη δική της πενταετία, είπε ότι η συνεργασία και η συναίνεση που κτίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν μια σειρά έργων και να ανοίξουν νέοι δρόμοι στον κοινωνικό-πολιτιστικό τομέα.

«Η Λευκωσία χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μια σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης, να συνταιριάζει την ιστορία της με τη ζωντανή και δημιουργική παρουσία των ανθρώπων της, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης και να παλέψει για την επανένωσή της. Οι προκλήσεις πολλές, είμαι όμως βέβαιη ότι στην προσπάθεια για μια Λευκωσία πιο σύγχρονη, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη, συστρατεύονται πολλοί. Η Λευκωσία ήταν και είναι το σπίτι όλων μας, για μένα παραμένει η πόλη που μας ενώνει και νιώθω ότι αυτό εκφράζει τα συναισθήματα όλων», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Μαύρου ευχήθηκε δύναμη και κάθε επιτυχία στο νέο Δήμαρχο και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι την χρειαστούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"