Διεθνές Κέντρο Έρευνας η Κύπρος, με «Υπερυπολογιστή»

Διεθνές Κέντρο Έρευνας η Κύπρος, με «Υπερυπολογιστή»
12/01/2012
Η Κύπρος καθίσταται κέντρο έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ύστερα από την απόκτηση του Υπερυπολογιστή Cy-Tera του Τεχνολογικού Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν χθες.

Ο Υπερυπολογιστής χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ίδρυμα Προώθησης Ερευνας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας είπε πως ''το έργο αυτό είναι μια μεγάλη ερευνητική υποδομή, ένα εργαλείο έρευνας''.

''Είναι ένας μεγάλος υπολογιστής, δεκάδες χιλιάδες φορές πιο δυνατός από τους υπολογιστές που ξέρουμε στην καθημερινή μας ζωή που μας δίνει την δυνατότητα να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση έρευνας, τεχνολογίας, υγείας και ανάπτυξης'', σημείωσε.

Το ερευνητικό αυτό εργαλείο, ανέφερε, είναι μοναδικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γι αυτό και η ΕΕ πέρα από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας χρηματοδοτεί αυτό το έργο για να γίνει περιφερειακό.

''Είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματος να γίνει η Κύπρος κέντρο έρευνας στην περιοχή μας'', είπε.

Όσον αφορά την δαπάνη, ο κ. Παπανικόλας ανέφερε ότι ''το μηχάνημα μόνο υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ αλλά οι άνθρωποι, υποδομές το έργο που χρηματοδοτεί μόνο η ΕΕ είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Το όλο έργο σε τρία χρόνια θα είναι άλλα τόσα''.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Βασίλης Τσάκαλος είπε πως ''το Ίδρυμα και η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισαν ότι για να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην Κύπρο θα επενδύσουμε στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών''.

Αυτό το έργο ανέφερε, είναι μια ερευνητική υποδομή η οποία μπορεί να καταστήσει την Κύπρο υπολογίσιμο παράγοντα στον τομέα της έρευνας στην συγκεκριμένη γεωγραφική και ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια.

''Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας χρηματοδοτεί εννέα στρατηγικά έργα ερευνητικής υποδομής με ένα ποσό 3 εκ. ευρώ τα τελευταία και επόμενα αμέσως χρόνια κι ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή την υποδομή, η Κύπρος θα μπορέσει να πρωτοπορήσει σε ένα άλλο επίπεδο στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας'', σημείωσε.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Κωνσταντία Αλεξάνδρου είπε πως ''το έργο θα παράγει υπολογιστική δύναμη και θα στηρίξει κατά κύριο λόγο την επιστημονική κοινότητα, να γίνει ανταγωνιστική στην Ευρώπη και κατά δεύτερο λόγο να στηρίξει επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, που χρειάζονται χρόνο σε μεγάλους υπολογιστές''.

Επομένως, συμπλήρωσε, θα βοηθήσει ειδικά στο να αναπτυχθούν πεδία που χρειάζονται ισχυροί υπολογιστές.

Τα εγκαίνια του νέου Υπερυπολογιστή τέλεσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"