Την Τρίτη στο Υπουργικό τα μέτρα ανάπτυξης

Ο Κ. Καζαμίας διαγράφει τις προοπτικές για το 2012 – Οι τράπεζες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο ελληνικό κούρεμα – Ελήφθη η β΄δόση του ρωσικού δανείου.

Ολοκληρώνεται σήμερα η υπηρεσιακή επεξεργασία των μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα ετοιμαστεί η σχετική πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή του στο Eurogroup και στο ECOFIN, και τις προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας για το 2012, ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη ότι πριν την κατάθεση των προτάσεων στο Υπουργικό θα γίνει συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και συνεδρία της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η δεύτερη δόση του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 1,32 δις ευρώ, έχει εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι οι Κυπριακές τράπεζες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το Ρωσικό δάνειο 

Το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δις σε συνδυασμό με κάποιες ανανεώσεις χρεογράφων που λήγουν εντός του 2012, καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το τρέχον έτος. 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας έδωσε διευκρινίσεις μετά τις απορίες που δημιουργήθηκαν για το κατά πόσον η Κύπρος θα καλύψει φέτος τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους, έπειτα από την εξαγγελία δημοπρασίας γραμματίων δημοσίου.

Ο κ. Καζαμίας διευκρίνισε ότι αυτό το οποίο είχε πει ήταν ότι ''με το δάνειο των 2,5 δις ουσιαστικά κρίνουμε ότι καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες είναι γιατί είχαμε υπόψη μας εκ των προτέρων από βραχυπρόθεσμους δανειστές μας τις προθέσεις τις οποίες μας είχαν ανακοινώσει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρεογράφων και γραμματίων που έχουν στο χέρι τους ήταν προς ανανέωση''.

Εξήγησε πως όταν δήλωνε ότι με τα 2,5 δις καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες ''σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι με εκείνα τα 2,5 δις θα ξοφλήσουμε όλες τις δανειακές μας ανάγκες, οι οποίες θα λήξουν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 και θα παραμείνουμε μονάχα με αυτό''.

Υπενθύμισε επίσης ότι είχε δηλώσει ότι ''με τις δυνατότητες που ήδη μας προσφέρονται και με τη λήψη του δανείου των 2,5 δις θα καλύψουμε και το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θα παρουσιάζετο στο τέλος του 2011, αυτό που αναμένουμε ότι θα έχουμε το 2012 και την εξόφληση κάποιων χρεογράφων που κάτοχοί τους ήταν κάποιοι μέτοχοι του εξωτερικού, έχοντας υπόψη ότι σε μεγάλο βαθμό δανειστές μας από το εσωτερικό, είχαν ήδη την πρόθεση και προειλημμένη απόφαση να ανανεώσουν'' τα χρεόγραφα που κρατούν.

Οπως εξήγησε ο κ. Καζαμίας, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου ''ουσιαστικά λήγουν 1,3 δις και μέσα στην ίδια περίοδο εμείς εκδίδουμε για 800 εκατομμύρια δηλαδή μισό δις λιγότερα. Αυτό το μισό δις καλύπτεται από το μακροπρόθεσμο δάνειο το οποίο έχουμε εξασφαλίσει και όπως ανακοινώσαμε σήμερα έχει παραληφθεί η δεύτερη δόση''.

''Ομως είναι λάθος, με όλο το σεβασμό προς οποιουσδήποτε σχολιαστές. ότι δεν ισχύουν, προτού βγει ο πρώτος μήνας του 2012, αυτά τα οποία υποσχέθηκε ο ΥΠΟΙΚ ότι με τη λήψη του ρωσικού δανείου καλύπτουμε τις ανάγκες μας'', είπε.

Οι τράπεζες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν 
Κρίνω ότι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, πως οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τις δικές τους δυνάμεις και να λύσουν τα οποιαδήποτε ερωτήματα και απαιτήσεις τους ζητηθούν με βάση την απόφαση που θα έχει σχέση με την αξία των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση αυτή δεν είναι μόνο άποψη του ΥΠΟΙΚ.

Οπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση για κούρεμα 50% του ελληνικούς χρέους, οι κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Μαρφίν) θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα 3,53 δις ευρώ, προκειμένου να διατηρούν το δείκτη των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ ο ίδιος ένωσε τη φωνή του με τους συναδέλφους τους της Πορτογαλίας και της Μάλτας ότι το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να διατηρείται σε εκκρεμότητα.

''Διότι η διατήρηση από μόνου του αυτού του θέματος σε εκκρεμότητα δημιουργεί προβλήματα'', υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι ενδεχόμενη αύξηση του ορίου του κουρέματος θα δημιουργούσε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Καζαμίας απάντησε λέγοντας ''ασφαλέστατα'', προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο ΕΚΟΦΙΝ από άλλους Υπουργούς ''είναι ότι δεν μπορούν να παραμένουν τόσο σοβαρά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοικτά και η λήψη πολιτικών αποφάσεων να διαφοροποιείται κάθε λίγο και λιγάκι''.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η διορία για λήψη αποφάσεων φτάνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Αναφέρθηκε στο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων για το επιτόκιο (κουπόνι) των νέων ομολόγων, λέγοντας ότι κάποιοι ζητούσαν επιτόκιο αισθητά πάνω του 4%. ''Το 4% φαίνεται ότι τελικά θα είναι ο μέσος όρος που θα αποφασιστεί και θα είναι ο μέσος όρος του επιτοκίου το οποίο θα καταβληθεί τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια και το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό το οποίο θα καταβληθεί για τα επόμενα χρόνια'', συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ''πιστεύω ότι μετά το θέμα του ποσοστού (απομείωσης) του 50% ή οποιουδήποτε άλλου ποσοστού ως βασικότερο στοιχείο συζήτησης είναι το θέμα του επιτοκίου''.

Όχι στον απόλυτο έλεγχο από την ΕΕ

Υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, διατηρώντας επιφυλάξεις για το θέμα παραπομπής ενός κράτους-μέλους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση παραβίασης του ορίου του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παράλληλα, υπό το φως των συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιαίτερα ύστερα από τις αξιώσεις κυρίως της Γερμανίας, ο κ. Καζαμίας είπε ότι διαφωνεί με την εισήγηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

''Δεν έχουμε ένσταση στην πρόταση η οποία λέει πως οι εθνικοί προϋπολογισμοί πρέπει να υποβάλλονται προς έκφραση άποψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είμαστε σύμφωνοι με την υποβολή προς έγκριση από πλευράς των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ασφαλέστατα όπως και τώρα μπορούν να γίνονται υποδείξεις, υπάρχουν και διαδικασίες ακόμη και για λήψη μέτρων. Κρίνουμε αυτό το πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό'', τόνισε.

Υπέρ της σύστασης ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης
Την ανάγκη υλοποίησης των ειλημμένων αποφάσεων από πλευράς ΕΕ για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης υπέδειξε στο ΕΚΟΦΙΝ ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε στις συνόδους του EUROGROUP και του ECOFIN που πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Ιανουαρίου ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα των οίκων αξιολόγησης, επισημαίνοντας την ανάγκη όπως το θέμα αυτό απασχολήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος έχει υποβάλει εισήγηση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο κ. Καζαμίας είπε πως ''αυτό εννοούσα όταν είπα να υλοποιηθούν οι ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις'', υπενθυμίζοντας πως ''πριν από δύο χρόνια έγινε εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείναμε εκεί''. 

Εξάλλου, ενόψει των επερχόμενων αποφάσεων οίκων αξιολόγησης, όπως του οίκου Fitch ο οποίος αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σε σχέση με την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Καζαμίας είπε ότι υπάρχει επαφή με τους υπόλοιπους οίκους στους οποίους καταβάλλεται η προσπάθεια να δοθεί πληρέστερη εικόνα για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Οπως είπε, η πληροφόρηση αφορά τόσο την εμπλοκή του κυπριακού τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), αλλά και τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

''Από την στιγμή που υπάρχουν κάποια δεδομένα και τροχιοδρομείται μια συγκεκριμένη διαδικασία δραστηριότητας σε τούτο τον τομέα, έκρινα και παρακάλεσα την συνάδελφο αρμόδια Υπουργό να μας δώσει ένα σημείωμα το οποίο να το επεξεργαστούμε ανάλογα το ΥΠΟΙΚ και να το βάλουμε στην επιχειρηματολογία μας ότι η κατάσταση διαφοροποιείται τον προσεχή καιρό προς το καλύτερο'', είπε.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί η Κύπρος να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''δυστυχώς ο βαθμός αισιοδοξίας μου δεν βαθμολογείται (από τους οίκους) και έτσι δεν έχει σημασία τι θα σας πω''. 

Εξήγησε ότι η ενημέρωση γίνεται έτσι ώστε σε περίπτωση έκδοσης απόφασης από πλευράς ενός οίκου με την οποία η Κύπρος να εκφράσει αντίθετη άποψη ''να μην μας λεχθεί ότι αυτά που μας λέτε δεν ήταν υπόψη μας''.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"