Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από σήμερα

Σε απεργίες προχωρούν από σήμερα οδηγοί λεωφορείων, λιμενεργάτες, ξενοδοχοϋπάλληλοι και  έπονται οι οικοδόμοι
Παγκύπρια απεργία επ’ αόριστον πραγματοποιούν από  σήμερα οι οδηγοί των λεωφορείων λόγω μη καταβολής μισθών.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζου, αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της εξαγγελίας επ΄ αόριστον απεργίας εξαιτίας της μη καταβολής του μισθού του Ιανουαρίου, ενώ έδωσε στις εταιρείες τέσσερα εκατομμύρια γι΄αυτόν το σκοπό.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕΛ Ιορδάνης Ιορδάνου, υποστηρίζει ότι ενώ χθες αναμενόταν έμβασμα της τάξεως των 3 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ, τους ανακοινώθηκε με επιστολή ότι θα ελάμβαναν μόνο 700 χιλιάδες, προκειμένου να καταβληθούν οι τριμηνιαίες μισθοδοσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕΛ, οι συντεχνίες και το προσωπικό δεν είχαν άλλη επιλογή απ΄αυτή.

Σήμερα, το προσωπικό του ΟΣΕΛ θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στη μια το μεσημέρι στο σταθμό της Πλατείας Σολωμού.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, εμφανώς ενοχλημένος από την απόφαση των λεωφορειούχων, ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι νομιμοποιούνται οι κινητοποιήσεις, απάντησε κάθετα αρνητικά, ενώ έκανε λόγο για ανάδοχες εταιρείες που θέλουν να κερδίσουν μια ερμηνεία της σύμβασης τους, ασκώντας πιέσεις χρησιμοποιώντας στην ουσία, τους οδηγούς.

Ο Ευθύμιος Φλουρέντζος, ανέφερε ακόμη ότι το πρωί έμπαιναν στους Λογαριασμούς των Οργανισμών Συγκοινωνιών, 4 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό υπεραρκετό» όπως είπε για να καλυφθούν οι όποιες μισθολογικές ανάγκες.
Τέλος ο κ.Φλουρέντζου είπε ότι το Υπουργείο ζήτησε κατάσταση εισροών και εκροών από τις Εταιρείες προκειμένου να διαπιστωθεί πού και γιατί υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι από την πλευρά τους, οι ανάδοχες εταιρείες ζητούν «εύλογο κέρδος πάνω στο απασχολούμενο κεφάλαιο» και συμπλήρωσε ότι, παρά τη διαφωνία, το Υπουργείο θα αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας το πράσινο φως για την απόδοση εύλογου κέρδους.
«Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να πούμε ότι θα δώσουμε εύλογο κέρδος επί ολοκλήρου του απασχολούμενου κεφαλαίου», όταν αυτό αποπληρώνεται, συν τους τόκους, ουσιαστικά από το κράτος, κατέληξε ο Υπουργός,

Ξενοδοχεία
Τη λήψη απεργιακών μέτρων σε όσα ξενοδοχεία δεν καταβάλλουν αυξήσεις και ΑΤΑ στους εργαζομένους, αποφάσισαν χθες ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Σε συνεδρίαση στο κτίριο της ΣΕΚ, τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών ξενοδοχοϋπαλλήλων των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα εκεί και όπου δεν καταβληθούν η ΑΤΑ και οι αυξήσεις.

Όπως επισημάνθηκε, όποιο ξενοδοχείο δεν καταβάλει τα ωφελήματα, θα είναι σε κατάσταση απεργίας και οι απεργιακές επιτροπές θα αποφασίσουν πότε θα κάνουν την απεργία στο κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις δηλώσεις των συντεχνιακών, η μη καταβολή ΑΤΑ και αυξήσεων αφορά τη μειοψηφία των ξενοδόχων και εκφράστηκε η ευχή, το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλοι ξενοδόχοι.

Ο ΓΓ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Περικλής Περικλέους δήλωσε ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν ήδη δώσει οδηγίες για καταβολή της ΑΤΑ και των αυξήσεων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα.
«Ευελπιστούμε ότι και οι άλλοι ξενοδόχοι που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να προχωρήσουν στις αυξήσεις και την ΑΤΑ», σημείωσε.

Ο ΓΓ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, είπε ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαφανεί κατά πόσο θα παραβιαστεί η σύμβαση μονομερώς από οποιοδήποτε ξενοδόχο μετά από αυτή την ημερομηνία.

24ωρη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 14 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία και τη βιομηχανία κατασκευής ετοίμου σκυροδέματος.

Σε πνεύμα πλήρους ενότητας και έντονου προβληματισμού ολοκληρώθηκαν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για την επίθεση που δέχονται οι μισθοί και τα ωφελήματα τους από μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν εργαλείο σ’ αυτή τους την προσπάθεια ,τα φτηνά εργατικά χέρια από το εξωτερικό, που βρίσκονται στην Κύπρο.

Λιμενεργάτες
Σήμερα κατέρχονται σε απεργία και οι λιμενεργάτες και αχθοφόροι στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Η απεργία αποφασίστηκε επειδή, όπως αναφέρεται η Εργοδοσία δεν τηρεί τις συμβάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"