Φυσικό αέριο: Όλοι θέλουν μερίδιο


Ο καθένας έκανε τα παράπονα του στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η οποία συνεδρίασε με θέμα τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου μέσω δύο προτάσεων νόμου.
Η ΔΕΦΑ, μέσω του προέδρου της Κώστα Ιωάννου παραπονέθηκε ότι από το Δεκέμβρη του 2010 έμεινε εκτός οποιασδήποτε εργασίες.
Η ΡΑΕΚ, μέσω του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου διαμαρτυρήθηκε ότι μετά από τέσσερις επιστολές για συνάντηση με την αρμόδια υπουργό, εκείνη ούτε καν τους απάντησε.

Οι βουλευτές φώναζαν γιατί παραγκωνίστηκε η Υπηρεσία Ενέργειας και ο Σόλων Κασίνης ενώ απέκτησαν πρόσβαση σε έγγραφα πρώην υπάλληλοι της Shell –μέλη της επιτροπής σοφών- η οποία εταιρεία συνεργάζεται με την Τουρκία.
Η Πραξούλα Αντωνιάδου απουσίαζε. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι είχε άλλες υποχρεώσεις. Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές βδομάδες η υπουργός κατήγγειλε πολιτικό βιασμό σε συνεδρία της επιτροπής.
Οι δύο προτάσεις νόμου σκοπεύουν, σύμφωνα με τους Βουλευτές, να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον στα θέμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε ότι η Νομική Υπηρεσία ζητά πίστωση χρόνου 15 ημερών για να δώσει τη γνωμάτευσή της για τη συνταγματικότητα της πρότασης για τους υδρογονάνθρακες.
Ο εισηγητής της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς του φυσικού αερίου, Αγγελος Βότσης, εισηγήθηκε να τροποποιήσει την πρόταση νόμου ώστε στο νόμο λειτουργίας της ΡΑΕΚ για την αδειοδότηση να υπάρχει δυνατότητα αδειοδότησης της ΔΕΦΑ και κατά τρόπο που στη διαχείριση και εξαγωγή του φυσικού αερίου, ακόμα και εάν θα εμπλακεί άλλη εταιρεία θα δραστηριοποιείται πάντα σε συνεργασία με τη ΔΕΦΑ.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων τρέχουν και ανέφερε πως εάν η Νομική Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, η Επιτροπή θα αναζητήσει άλλους τρόπους νομοτεχνικής επεξεργασίας.
Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε όπως ερωτηθεί γραπτώς η Υπουργός Εμπορίου, που αφαίρεσε την πρόσβαση στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας από τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, εάν επιτρέπει την πρόσβαση στα απόρρητα, στους πέντε σοφούς που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι και δύο πρώην υπάλληλοι της Shell, η οποία έχει επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στην Τουρκία.
Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως με την ομάδα σοφών παραγκωνίστηκαν η ΡΑΕΚ, η ΔΕΦΑ και η Υπηρεσία Ενέργειας, ενώ ο κ. Βότσης ανέφερε πως η πολιτεία παρακολουθεί ''one woman show'' στη διαχείριση του ενεργειακού, που είναι λάθος.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε στην Επιτροπή ότι η δημιουργία κρατικών μονοπωλίων απαγορεύεται από την ΕΕ και δεν μπορεί να εισαχθεί πρόνοια στο νόμο, η οποία να αναθέτει σε μια εταιρεία την εισαγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ακόμα πως δεν μπορεί να περιληφθεί σε νόμο πρόνοια για ενημέρωση της Βουλής, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία μια τέτοια διάταξη είναι αντισυνταγματική.
Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει και πόσες κρατικές εταιρείες θέλει να ιδρύσει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΡΑΕΚ για ενημέρωση σε αντίθεση με το Υπουργείο Εμπορίου και την Υπουργό, με την οποία ζητήθηκε συνάντηση με τέσσερις αλλεπάλληλες επιστολές, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κάλεσε και μας έδωσε εντολή να υποβάλουμε το πλαίσιο με τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι καμία εμπλοκή δεν έχει η ΔΕΦΑ στα τεκταινόμενα για το φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι το ρολόι για τη ΔΕΦΑ σταμάτησε πριν 13 μήνες.
Κληθείς από τον κ. Νεοφύτου να αναφερθεί στα γεγονότα με τη Shell, είπε ότι όταν συστάθηκε η ΔΕΦΑ η προσπάθεια ήταν η ανεύρεση και εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το ΔΣ αφού για ένα χρόνο ασχολείτο με το θέμα, κατέληξε ότι η καλύτερη πρόταση υποβλήθηκε από τη Shell και η απόφαση υποβλήθηκε στην Κυβέρνηση για περαιτέρω χειρισμούς το Δεκέμβρη, είπε αναφέροντας πως από τότε η ΔΕΦΑ δεν έχει νεότερα.
Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμα ότι πολύ ορθά δεν έγινε τίποτε με τη Shell αφού εκκρεμούσαν οι έρευνες για το κυπριακό φυσικό αέριο.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε στην Επιτροπή ότι με τον εντοπισμό των δικών μας υδρογονανθράκων αλλάζουν τα δεδομένα που απαιτούν τη διαμόρφωση νέας μακροχρόνιας στρατηγικής.
Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ΑΗΚ εκφράζει αγωνία και ανησυχία καθώς η λειτουργία των μονάδων 4 και 5 αποκαθίσταται και θα συνεχίσουν να καίνε ντίζελ αντί φυσικό αέριο καθώς δεν τροχοδρομήθηκαν οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αέριου.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να γίνει κάτι τώρα, είπε πως θα πρέπει να δοθεί η εντολή στην ΑΗΚ να φέρει μέσα από διαδικασία προσφορών φυσικό αέριο, ενώ ερωτηθείς εάν η έλευση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να γίνει με πλωτή μονάδα, είπε πως εάν θα υπήρχε συμφέρουσα προσφορά σίγουρα και θα μπορούσε να γίνει.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εμπορίου Κωνσταντίνος Ξήχειλος ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, προς εναρμόνιση με την οδηγία για την εσωτερική αγορά, φυσικά ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καταθέσει πρώτα στο Υπουργικό και μετά στη Βουλή.
Ανέφερε πως σε καμιά περίπτωση οι σύμβουλοι (σοφοί) δεν υποκαθιστούν τη ΡΑΕΚ ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα που δεν καλείται η ΔΕΦΑ στις συνεδρίες για τους υδρογονάνθρακες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"