Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας κατηγορήθηκαν για το Μαρί

«Έψαχναν εξιλαστήριο θύμα και βρήκαν εμένα» λέγει ο Μάρκος.- «Έδωσα πολλές μάχες στη ζωή μου, θα δώσω ακόμη μία για να λάμψει η αλήθεια», δηλώνει ο Παπακώστας. Και ο Μάριος Καρογιάν: «Εφόσον ποινικοποίησαν την πολιτική, ΠΡΩΤΟΣ κατηγορούμενος έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας συγκαταλέγονται στον κατάλογο των προσώπων που θα διωχθούν ποινικά σε σχέση με την φονική έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου. Οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κατηγορήθηκαν χθες για την υπόθεση.

Ο κ. Παπακώστας κλήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας το πρωί και ο κ. Κυπριανού το μεσημέρι. Για την έκρηξη κατηγορούνται επίσης τρία στελέχη της Εθνικής Φρουράς και τρία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, κλήθηκε να έλθει από την Ελλάδα για να απαντήσει στο κατηγορητήριο εναντίον του.
Το πράσινο φως για την ποινική δίωξη των οκτώ δόθηκε στην Αστυνομία από τον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη. 

Μιλώντας στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου ανέφερε πως η Αστυνομία έλαβε τη Δευτέρα επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα με συγκεκριμένες οδηγίες για το θέμα. 

«Αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής έχουμε δώσει άμεσα οδηγίες προς τους υφιστάμενους μας για να τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα», είπε. 

Έκπληξη εξέφρασε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού για την τροπή την οποία έχουν πάρει τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για δίωξη του «δεν λήφθηκε με βάση τα γεγονότα αλλά με βάση πολιτικά κριτήρια». 

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται μια προσπάθεια «αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και εξεύρεσης εξιλαστήριου θύματος και δυστυχώς βρήκαν εμένα».

Καρογιάν: Πρώτος κατηγορούμενος έπρεπε να είναι ο Χριστόφιας
«Οδυνηρή έκπληξη, πολλά ερωτήματα και βαθύτατο προβληματισμό μας προκάλεσε η πληροφορία περί απαγγελίας κατηγορητηρίου σε βάρος του τέως Υπουργού Εξωτερικών και ηγετικού στελέχους του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού για την τραγική έκρηξη στη ναυτική βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ στο Μαρί», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκφράζοντας παράλληλα πως οι όποιες πράξεις ή παραλείψεις του Μάρκου Κυπριανού δεν έχουν καμία ποινική διάσταση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Καρογιάν αναφέρει ότι το κόμμα του είχε εξαρχής σπεύσει να ζητήσει την απόδοση αδέκαστης δικαιοσύνης έναντι των υπαιτίων της τραγωδίας και είχε επίσης, άμεσα ζητήσει την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών που αναλογούσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνηση του.

«Με την ίδια σαφήνεια είχαμε ζητήσει τον διαχωρισμό των πραγματικών ποινικών ευθυνών των όποιων αυτουργών από τις πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως βάρυναν μέλη της Κυβέρνησης. Ο διαχωρισμός, άλλωστε, αυτός αποτελεί έναν από τους βασικότερους ακρογωνιαίους λίθους τόσο της δημοκρατίας, όσο και του δημόσιου βίου», αναφέρει ο κ. Καρογιάν προσθέτοντας πως η ποινικοποίηση της πολιτικής αποτελεί μια επικίνδυνη εκτροπή από κάθε έννοια έννομης και δημοκρατικής τάξης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκφράζει ακόμη τις βαθύτατες ανησυχίες του κόμματος από την εξέλιξη που φαίνεται ότι παίρνει η αναζήτηση των ενόχων της πρόσφατης εθνικής τραγωδίας. «Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε κανένα στάδιο της όλης διερευνητικής και ανακριτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν προσωπικές ποινικές ευθύνες σε βάρος του κ. Μάρκου Κυπριανού από τη στιγμή της σύλληψης του σκάφους, του ελέγχου του φορτίου του και της απόφασης μεταφοράς, εγκατάστασης και φύλαξης των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων. Κατά συνέπεια, δεν ευθύνεται για τις συνθήκες φύλαξης του επικίνδυνου φορτίου και για την τραγική έκρηξη.

 Ο ίδιος άλλωστε, είχε, προς διευκόλυνση της δικαιοσύνης και για λόγους ευθιξίας, σπεύσει να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνοντας ευθαρσώς τις όποιες πολιτικές ευθύνες αναλογούσαν στις αρμοδιότητες τις οποίες ασκούσε», προσθέτει.

Ο κ. Καρογιάν δηλώνει πως από πλευράς ΔΗΚΟ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι όποιες ενδεχόμενες πράξεις ή παραλείψεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών, που ήταν σαφώς σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, δεν έχουν καμιά ποινική διάσταση και άμεση συνάφεια με την εγκληματική εξέλιξη που, για άλλους λόγους και με ευθύνες άλλων, πήρε η τραγωδία στο Μαρί.

Επίσης, εκφράζει την εναντίωση του ΔΗΚΟ στην ποινικοποίηση πολιτικών ευθυνών «για λόγους σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων», οι οποίες ευθύνες μόνο στο πολιτικό επίπεδο και μόνο με πολιτικά κριτήρια μπορούν να καταλογιστούν.

«Όσοι επιλέγουν μια τέτοια απαράδεκτη προσέγγιση του θέματος, που το ΔΗΚΟ δεν υιοθετεί, οφείλουν ως πρώτο κατηγορούμενο να θεωρήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει την πρώτη και κυρίαρχη ευθύνη για την πολιτική διαχείριση αυτού του τραγικού θέματος. Η στοχοποίηση πάντως του Μάρκου Κυπριανού, ως εξιλαστήριου θύματος, αποτελεί πράξη που στερείται ηθικού και νομικού υπόβαθρου», δηλώνει ο Μάριος Καρογιάν.

Την ίδια στιγμή, εκφράζει, εκ μέρους της ηγεσίας, των στελεχών και των μελών του ΔΗΚΟ, συμπάθεια και συμπαράσταση προς τον Μάρκο Κυπριανού προσθέτοντας πως όλοι στο ΔΗΚΟ αναμένουν ότι η δικαστική διαδικασία θα καταλήξει σε μια ξεκάθαρη ετυμηγορία πλήρους απαλλαγής του από την εκπληκτική κατηγορία που του προσάπτεται.

Τέλος, ο κ. Καρογιάν αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ αναμένει πως όλοι θα σεβαστούν έμπρακτα το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει για όλους και θα ενεργήσουν κατά τρόπο που να υπάρξει δίκαια δίκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"