ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος να τηρήσει τις γραμμές του ΕΣ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθεί στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών, όπως έχουν καθοριστεί στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή πρώτον δεν θα δεχθεί καμιάς μορφής επιδιαιτησία, άρα σημαίνει κανένα έγγραφο που να περιλαμβάνονται γεφυρωτικές προσεγγίσεις, δεύτερον ότι δεν θα υπάρξει κανένα χρονοδιάγραμμα και τρίτον ότι δεν θα μπορεί να ζητηθεί η σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης, αν προηγουμένως δεν συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές τους Κυπριακού.

Ο κ. Καρογιάν είπε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα κάποιος να το αναγνωρίσει. Από την άλλη πλευρά ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι δεν μπορεί να δεχτεί εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές».

«Σε καμιά περίπτωση», είπε, «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε πολιτικές όσες πιέσεις και αν υπάρχουν που θα προσαρμόζονται στην τουρκική πολιτική, θα προσαρμόζονται στις τουρκικές επιταγές, αλλά και στη βούληση κάποιων κύκλων της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών». 

Ευχήθηκε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιστρέψει τους όρους, επικρίνει την Τουρκία και πείσει τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ ότι θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες στην τουρκική πλευρά, γιατί δεν υπήρξε πρόθυμη αυτή την περίοδο. 

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι αν θέλουν τα Ηνωμένα Εθνη να είναι δίκαια θα πρέπει να απονέμουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», εκφράζοντας την ελπίδα «να μην υπάρξουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία προς την πλευράς μας, γιατί εμείς το έχουμε πει πολλές φορές ότι στο τέλος θα μας σύρουν σε διαδικασίες, που κανένας από εμάς δεν θα τις θεωρούσε επιθυμητές, αλλά ούτε και αποδεχτές».

Ερωτηθείς για το Greentree 2 και για ανησυχίες ότι στήνεται σκηνικό Μπούργκενστοκ, ο κ. Καρογιάν ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τις συζητήσεις και μέσα από την επιμονή του σε θέσεις αρχών να αποτρέψει τις όποιες πιέσεις και την ίδια ώρα να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις, για περισσότερη επιβάρυνση της πλευράς μας σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα. 

«Εμείς ως ΔΗΚΟ», είπε, «έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες, αλλά και τις δικαιολογημένες έγνοιες μας, για το τι επιχειρούσαν κάποιοι κύκλοι της Γραμματείας των ΗΕ και τι επιχειρούσαν κάποιοι ισχυροί φίλοι της Τουρκίας που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι που να μας σύρουν σε κάποια αδιέξοδα και να μας σύρουν σε λογικές που στο τέλος θα εξυπηρετούσαν τις πολιτικές τη Τουρκίας». 

Είπε ακόμα πως «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΗΚΟ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβολή της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όχι αδικαιολόγητα, όχι γιατί ήθελε να επιβαρύνει τη θέση της ε/κ πλευράς, όχι γιατί ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Όπως πρόσθεσε «κάναμε σωστές εκτιμήσεις και αναλύσαμε σωστά το διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα διαγνώσαμε το ποιες ήταν οι κινήσεις της Γραμματείας των ΗΕ, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν έχει επικρίνει την τουρκική πλευρά πρώτα από όλα, για τις προτάσεις που υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ήταν έξω από τις παραμέτρους των ΗΕ, έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ και έξω από τη βάση των διαπραγματεύσεων, όπως είχαν πει ότι στηριζόταν η όλη διαδικασία».

«Ανέχτηκαν την τουρκική πλευρά, ανέχτηκαν παραλογισμούς, ανέχτηκαν τοποθετήσεις που δεν είχαν να κάνουν με το πνεύμα των ΗΕ και βέβαια οι πιέσεις έρχονται πάντοτε στον πιο αδύναμο κρίκο της εξίσωσης και στην προκειμένη περίπτωση στη δική μας την πλευρά. Ιδιαίτερα με το Greentree 1 όταν η τουρκική πλευρά είχε αναλάβει τη δέσμευση να υποβάλει προστάσεις και πληροφορίες σε σχέση με το περιουσιακό, το εδαφικό και τους εποίκους, πράγμα που δεν έκανε υπήρχαν μαζί με την έλλειψη προόδου ισχυροί λόγοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρηματολογώντας να ζητήσει αναβολή», είπε. 

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν έγινε έτσι», λέγοντας πως «το ΔΗΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο έχει διαφωνήσει με την υποβολή περιγράμματος λύσης από τις δύο κοινότητες, γιατί πρώτα από όλα τα ΗΕ γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των δύο κοινοτήτων, γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των δύο πλευρών και το περίγραμμα το ήθελαν για να κάνουν τις δικές τους ασκήσεις και ουσιαστικά να εκδηλώσουν μια μορφή επιδιαιτησίας που είναι η γεφυρωτική προσέγγιση των θεμάτων, πράγμα το οποίο αν το ψηλαφίσει κάποιος στις διάφορες δηλώσεις του ΓΓ την προηγούμενη περίοδο αυτό διαφαινόταν». 

Ανέφερε τέλος πως «παρά ταύτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί ακόμα και εβρισκόμενος στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν κίνδυνοι και ότι ο ίδιος δεν θα δεχθεί πιέσεις και παραδέχθηκε ότι κάποιοι κύκλοι της Γραμματείας των ΗΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και προσπαθούν να στριμώξουν την πλευρά μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"